Какво да бъде менюто ни през лятото? На първо място, трябва

...
Какво да бъде менюто ни през лятото?
На първо място, трябва
Коментари Харесай

Какво да бъде менюто ни през лятото?

Какво да бъде менюто ни през лятото?

На първо място, би трябвало да обогатите организма с витамини, каквито му липсват в други сезони. Тe се набират най-добре от зеленчуци и плодове, най-важният съставен елемент от които е фибрите.  

През летния сезон има задоволително пресни зеленчуци и многообразие от плодове с богат химичен състав: витамини, ензими, минерални соли, въглехидрати, микроелементи и други, с помощта на които се усъвършенства храносмилането, усилва се апетитът. Свободно се намират домати, пиперки, краставици, тиквички, круши, праскови, дини, пъпеши и доста други. 

Важно е тези артикули да се употребяват освен варени, пържени или печени, само че и в недопечен тип. Суровата растителна храна е с огромно преимущество пред топлинно обработената.

Подходящи храни през топлите летни месеци са: тараторът, пиперки и домати, месо със зеленчуци, сурови салати с плодове или зеленчуци, съчетани с кашкавал, сирене или извара. 

През лятото е желателно да намалите приема на калории, като намалите потреблението на мазни храни. Не забравяйте обаче, че мазнините са главен съставен елемент от  нашата диета , тъй че просто заменете нездравословните мазнини със здравословни.

Закуската е целесъобразно да се състои от зеленчукова салата – краставици, домати, пиперки, моркови, зеле и в добавка най-подходящи са сирене, кашкавал, извара и яйца. Не е здравословно заран да не се закусва или да се употребява единствено кафе или чай.

Непълноценната утринна закуска, изключително в случай че е бедна на белтъчини, понижава трудоспособността денем. Това се демонстрира изключително през летните горещи дни.

Обядът би трябвало да включва таратори или супи, готвено с месо и зеленчуци, приготвено с по-малко мазнини, а за десерт – плодове. Заложете на доста потребни вкусни горски плодове като касис и цариградско грозде.   За вечеря се предлагат нашите български обичайни летни ястия като пиперки със сирене и домати, извара с ориз, зелен боб плакия, огретени, риба, гювечи или зеленчуци, приготвени на пара.

Освен това не подценявайте пресни билки , с които ще балансирате вашето лятно меню. Благодарение на зеленината освен можете да обогатите усета на приготвените ястия, само че и да наситите тялото със соли и микроелементи, които се отстраняват от него с пот. Много потребни са върховете от младо цвекло, ястията със спанак, както и синапът.

През лятото  интензивно губим течност от тялото. И с цел да се компенсира, е належащо деликатно да се съблюдава режимът на пиянство. По предписание диетолозите предлагат да пиете най-малко осем чаши вода дневно. През лятото количеството вода би трябвало да се усили с 2-3 чаши .

 

 

Istock

Какво да бъде менюто ни през лятото?

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР