Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между

...
Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между
Коментари Харесай

Министър Зарков се срещна със синдикат от системата на ГДИН

Какво бе направено и какво следва в обществения разговор сред синдикати и Министерството на правораздаването – това разискаха през днешния ден министър Крум Зарков, представители на Синдиката на пенитенциарните чиновници и основния шеф на Групово дело " Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) Ивайло Йорданов, оповестяват от Министерство на правораздаването.

Отчетено бе следното: от началото на мандата на министър Зарков е обезпечено и разпределено в допълнение финансиране сред чиновниците в системата, както и нарастване на средствата за храна. Приета и оповестена е наредбата за спомагателните хонорари за реализирани резултати в ГДИН и Главна дирекция " Охрана “ (ГДО), която ще влезе в действие от 1 януари 2023 година, обновен е проектът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Обявена е нова социална поръчка по плана за нов затвор край с. Самораново, който ще се построява със средства по Норвежкия финансов механизъм, с по-актуални условия към изпълнителите.

По време на срещата министърът сложи и въпроса за развиването на две същностни концепции – за наказателната политика на България (2020-2025 г.) и за развиване на пенитенциарната система (2020-2025 г.), признати от Министерски съвет и прикани синдикатите да се включат интензивно в идни диспути по въпроса.

Представителите на пенитенциарните чиновници означиха, че за изтеклите няколко месеца има утешение в системата. Посочиха наболял проблем – експанзията от страна на лишени от независимост против чиновници в ГДИН, в това число посредством завеждане от поредици от частни каузи по мними обвинявания. Това работи извънредно демотивиращо и на процедура оставя чиновниците незащитени и уязвими при осъществяването на директните им отговорности.

Това е сериозен проблем, безапелационен бе министър Зарков. И се ангажира да направи оптималното за неговото решение, в това число с оферти за законови промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР