Какви са превенциите и мерките за употребата на тютюневи изделия

...
Какви са превенциите и мерките за употребата на тютюневи изделия
Коментари Харесай

Д-р Таня Андреева: Децата на пушачите боледуват три пъти по-често



Какви са предварителните защити и ограниченията за използването на тютюневи произведения измежду младежи? Тревожна ли е статистиката в България?

Темата разяснява доктор Таня Андреева , педиатър, консултант в Министерство на здравеопазването:

“Проблемът с тютюнопушенето измежду децата и младежите продължава да бъде извънредно сериозен. Те стартират да пушат по образеца на родителите си или тъй като желаят да са съвременни.

Според изследванията, когато се стартира преди 19-годишна възраст, вероятността за трайно тютюнопушене през целия живот е доста по-голяма .

Данните за България са извънредно тревожни, тук децата пушат повече спрямо европейските си връстници.

Поне един път в живота си децата в Европа са опитвали цигари едвам 41%, до момента в който у нас това са 50% от учениците до 16-годишна възраст.

В Европа едвам 10% от учениците използват всекидневно цигари, у нас този % е 22 – два пъти по-висок.

Алтернативните разновидности на пушене – наргилета, електронни цигари – навлизат от ден на ден, само че те напълно не са безвредни .

Електронни цигари през последните 30 дни у нас са употребявали 14% от децата . Те крият своите опасности и най-големият риск е от приучване, тъй като те също съдържат никотин и други нездравословни за здравето съставки. “



Мерките

“Работещи са сложни ограничения, които могат да доведат до трайно образуване на настройки в обществото. Така че в действителност хората да са уверени във вредата от тютюнопушенето и да понижат неговата приложимост .

За страдание не престават да се продават тютюневи произведения на малолетни . Въпреки възбраната за тютюнопушене на публични места, това не всеки път се съблюдава .

Акцизът на тютюневите произведения не е увеличаван от 2018 година и към момента нямаме цялостна възбрана за реклама по телевизия, билбордове и така нататък За това са нужни интегрирани ограничения за реализиране на един резистентен резултат и в Министерство на здравеопазването се обмисля основаване на междуведомствен орган, който да управлява, използването на Рамковата спогодба за надзор над тютюна на СЗО, която ние още 2005 година сме утвърдили. Готова съм да работя за всевъзможни политики, свързани с предварителната защита. “

Последствията

“Малките деца са пасивни пушачи, България е преди всичко съгласно Евростат по равнище на тютюнопушене , нашите деца са най-силно засегнатите деца в Европейски Съюз от пасивното тютюнопушене.

Много тежко се засягат разнообразни системи в детския организъм, тъй като той пораства и се развива, той е неузрял, а децата на пушачите са два пъти по-рискови от зараза на дихателните пътища , те боледуват съвсем три пъти по-често. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.

“Обезпокоен съм от неприятните трендове във връзка с здравните опасности на българските деца. По последни проучвания на СЗО излиза, че те живеят най-нездравословно в цяла Европа “ – споделя в “Нашият ден “ доцент Михаил Околийски :

“Магическото хапче е въвеждането на здравното обучение в учебните заведения по систематичен метод. Само по този начин, съобразено с възрастта на децата, те могат да чуят още от детската градина и от първи клас за какво пушенето и пиенето е нездравословно и за какво би трябвало да се грижим за човешките връзки и психологичното здраве, тъй че да сме спокойни и положителни едни с други. Как да сътворяваме пълноценни връзки, партньорски и другарски.

Тези неща от дълго време са измислени, създадени и въведени във всички страни в Европа, единствено в България не са.

Сега има вяра – успяхме да убедим управлението на Министерство на здравеопазването, че в Плана за възобновяване и резистентност на държавното управление би трябвало да се включи промяна №6 , чиято същина е здравно обучение за всички възпитаници. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР