Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии

...
Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии
Коментари Харесай

Какви са очакванията от срещата във Варна според турските медии

Какви са упованията от срещата във Варна съгласно турските медии - обобщава кореспондентът на БНР в Турция Мариан Карагьозов.

Ключови за Турция са обновяването на Митническия съюз, безвизовото пътешестване, ускорение на разплащането на европейските средства за подкрепяне на бежанците, договарянията за участието на Турция в Европейски Съюз и съдействието в битката с тероризма.

В обсега на Митническия съюз са включени промишлените артикули, само че не и земеделските артикули и секторът на услугите. Турция се оплаква, че не взе участие в комерсиалните договаряния на Европейски Съюз с трети страни, само че е принудена да се преценява и търпи последствията от тях.

За в този момент на Европейска комисия не е връчен мандат за започване на договаряния с Турция по въпроса, защото липсва единодушие сред всички държави-членки. По време на срещата във Варна ще се оцени и използването на бежанското съглашение сред страните.

Анкара упорства за ускорение на дейностите по така наречен съглашение " един за един ". То планува връщане в Турция на един незаконен бежанец против изпращане в европейски страни на един сириец, отговарящ на изискванията за бежански статут.

През 2016 година на Турция бяха обещани два транша от по 3 милиарда евро за разноските по бежанците. Първата част от парите би трябвало да бъде изплатена до края на тази година.

Неотдавна турският президент Ердоган съобщи, че са изплатени единствено 850 евро от обещанието от Брюксел средства. Сумата на плановете, утвърдени за финансиране обаче е доста по-голяма, само че към момента не задачите суми са преведени.

Турция приветства решението на Европейска комисия от 14 март да стартира подготовката за разпределяне на втория транш от 3 милиарда евро. Като част от съглашението от 2016 година беше дадено безвизово пътешестване на турските жители, в случай че Анкара извърши 72 условия. През февруари Турция изпрати писмо, че е покрила критериите.

Очаква се турският президент да изиска потвърждаване от страна на Европейски Съюз на статута на Турция като претендент за пълноправно участие и отменяне на концепциите за друг модел на партньорство. Редица преговорни глави са блокирани или от Европейска комисия, или от обособени страни-членки, в това число и поради разногласията към Кипър.

Анкара упорства и за по-активни дейности против хипотетични членове на кюрдската работническа партия или придвижването на проповедника Фетхуллах Гюлен, живеещи в разнообразни европейски страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР