Какви промени в Общия устройствен план на София ще предначертае

...
Какви промени в Общия устройствен план на София ще предначертае
Коментари Харесай

Главният архитект на София: Планът е инструментът за защита на правилното развитие на града

Какви промени в Общия организационен проект на София ще предначертае разработваната по самодейност на столична община Визия за разивитие на София до 2050 година дискутират в София тех парк специалисти, архитекти, общински чиновници, представители на политически и неправителствени организации.
" Очакванията са с този документ, с неговите разбори да определим съответните цели за смяната на Общия организационен проект на София ", заяви основният проектант на столицата Здравко Здравков. Той разясни, че откакто Общинският съвет одобри Визията, което се чака да стане през лятото, ще се пристъпи към разработване на задание и съответни дейности по изменение на Общия организационен проект на София. Предишният общ организационен проект на София /ОУП/ е работил 45 години - от 1961 година до 2007 година, означи Здравко Здравков. Инструменти за смяна на такива проекти има, само че би трябвало да се работи извънредно деликатно с тях, сподели пред публицисти Здравков.
„ Промяната в едни или други устройствени зони и на транспортната скица може да доведат до претоварване на избрани територии или непланово развиване на града, без да са оползотворени опциите за развиване в границите на изоставени територии като жп-реалии и някогашни индустриални зони, които дават огромен капацитет за развиване “, разясни Здравков. По думите му всяка смяна в Общия организационен проект би трябвало да бъде деликатно оценена, тъй като когато тръгнем да развиваме територии, които се разполагат по периферията на града преди да сме ги обезпечили с транспортни връзки с инженерни мрежи се основават настройки у хората, че може да се правят покупко-продажби или спекулации с недвижими парцели, а в това време действително новите притежатели се оказват пред невъзможността да осъществят капиталови планове, тъй като до такава степен няма нито транспортни връзки, нито обслужваща инфраструктура. „ Така, че измененията в проекта би трябвало да са доста внимателно направени и намесата би трябвало да бъде съсредоточена в проблемите, които ще бъдат обрисувани във Визията за развиване на София до 2050 година “, добави основният проектант.
На въпрос на каква ще е юридическата тежест на тази Визия, основният проектант на София отговори по този начин: „ Визия като планов документ до момента не е прилаган, само че ние променяме метода на смяна и разработване на подробни и общи устройствени проекти като изтегляме в доста ранна фаза чуването на публичните настройки и включването на специалистите във фаза, в която специалистите знаят какви са упованията на хората. Здравко Здравков е уверен, че методът на разработване на проекти в 21 век няма по какъв начин да мине скрито и увери: „ Искаме да чуем публичните настройки, да чуем мненията на хората, след което да приемем процедури по изменение на проектите “. На последвалия въпрос на акви са гаранциите, че ще бъдат възприети “, той отговори с думите: „ гаранциите са точно в специалистите, които са ангажирани с целия този развой. Няма по какъв начин всяко мнение да бъде признато. Обикновено са извънредно спорни мненията. Едни хора желаят да отпаднат терени на зелената система, други да има терени на зелените системи; има условия във връзка с развиването на градския превоз, проблемите с гробищата и прочие Винаги има спорни отзиви. Затова проектът е инструментът за отбрана на вярното развиване на града “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР