Какви подаръци е получавал като държавен глава бившият първи Тодор

...
Какви подаръци е получавал като държавен глава бившият първи Тодор
Коментари Харесай

Седло за камила и позлатен пистолет: Какви подаръци е получавал Тодор Живков?

Какви дарове е получавал като държавен глава някогашният първи Тодор Живков. В родния му град Правец демонстрират ювелирни оръжия и творби на изкуството.

В музейния комплекс при родната къща на Тодор Живков на следващия ден ще бъде открита публично галерия с редки дарове, които Тодор Живков е получавал от други държавни глави от доста континенти.

Един от най-интересните екземпляри е седло за камила персонално от Муамар Кадафи , към него има и приветствена картичка.

Тодор Живков е получавал десетки дарове, в музея са изложени повече от 300 . Сред тях и такива, които са скъпи и такива, които са творби на изкуството.

Стотиците дарове в музея са единствено дребна част от това, което Тодор Живков е получил при обмяна на визити през годините. Акцент в изложбата са оръжията - и хладни, и огнестрелни .

Според специалистите съвсем всички експонати се правят оценка на хиляди евро . А някои са напряко скъпи, тъй като са създадени в от един до три екземпляра.

Сред по-оригиналните са костюм на самурай, имитация на кремълския часовник, инкрустирани купи и ножове и статуетки от слонова и тюленова кост.

„ Такава галерия, където са събрани вкупом дарове на държавен глава, няма къде да се види другаде”, акцентира Михаела Занева, организатор в Исторически музей – Правец.

Подаръците са разграничени в две зали - в по-малката са тези, получени от българи и балкански водачи, а в по-голямата - от ръководители и делегации от целия свят.

Макар че изложбата към момента не е открита, и през днешния ден имаше искащи да прегледат. Официалният старт на изложбата е на следващия ден.

Най-редките екземпляри, а точно - позлатен инкрустиран револвер , а също и автоматът от Никарагуа с неповторима оптика ще останат тук единствено няколко дни. От музея оповестиха, че повода са ограничения за сигурност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР