Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС

...
Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС
Коментари Харесай

След осъдително решение министър и кметове обсъдиха как ще пазят птиците в Рила

Какви ограничения ще предприеме България откакто Съдът на Европейски Съюз излезе с неоправдателно решение против страната за това, че не е опазвала дивите птици в ниските елементи на Рила планина? Това беше тематиката на среща през днешния ден в Благоевград сред министъра на околната среда Нено Димов и кметове на общини в района.

Целта на срещата беше локалните общности да бъдат осведомени с ограниченията, които ще бъдат подхванати, и да се откри баланс сред опазването на природата и развиването на общините в региона на новата зона, се споделя в известие на екоминистерството.

Съдът на Европейски Съюз през април излезе с решение, че България не е оповестила за специфична предпазена зона цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина и не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици. " Рила е значим район на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на към 130 типа гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 типа, като един от тях е заплашен в международен мащаб ", се споделяше в известието на съда.

В днешното прессъобщени на Министерството на околната среда се припомня, че решението е установително, което значи, че страната няма наложени финансови наказания, само че е длъжна да предприеме нужните ограничения в къси периоди.

Запитана от Брюксел какво е направила, България е дала отговор, че възнамерява това лято да внесе за ново разглеждане от Националния съвет по биологично многообразие предлагането за нова предпазена зона за птиците BG0002129 " Рила буфер ". След това зоната би трябвало да бъде избрана с решение на Министерския съвет.

Министърът е срещнал кметовете с последното предложение за границите на предпазената зона за запазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично значимо място " Рила ". Предмет на запазване в проектозоната, според това предложение, са 17 типа птици, посочени и в правосъдното решение, осведоми екоминистерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР