Каква работа имаме в овощната градина преди зимата? Подготовката на

...
Каква работа имаме в овощната градина преди зимата? Подготовката на
Коментари Харесай

Каква работа имаме в овощната градина преди зимата?

Каква работа имаме в овощната градина преди зимата? Подготовката на овощните дръвчета за зимата е от решаващо значение за тяхното благоденствие и работливост през идващия сезон.

Тъй като температурите падат, овошките изискват някои грижи, с цел да се развиват добре. Ето някои насоки, които можете да извършите за вашите овощни дървета, преди да настъпи зимата:

1. Правилно подкастряне

Подрязването на овошките е от значително значение за поддържане на здравето и структурата на вашите овощни дървета. Отстранете всички мъртви или заболели клони, с цел да предотвратите разпространяването на разнообразни заболявания.

Подрязването също по този начин разрешава по-добрата циркулация на въздуха. Както и по-доброто навлизане на светлина. И двете неща са жизненоважни за цялостното здраве на дървото. Зимата постоянно е най-хубавото време за резитба, защото дърветата са в латентно положение.

Много значима част на подрязването е образуването на короната. Чрез вярното подкастряне, вие ще сте в положение да оформите скелетните клони. Овощарите настояват, че подрязването на овощните дървета през зимата подтиква растежа!

Други овощари пък заобикалят резитбата на овошките преди зимата. Те са на мнение, че дървото не може да заздрави раните, породени от резитбата. За ускоряването на заздравяването на раните се предлага да намажем отрязания сектор с овощарска замазка или блажна багра. Може въпреки всичко да отложите тази активност за края на зимата!

2. Поливане и нанасяне на мулч – каква работа имаме в овощната градина преди зимата

Полейте щедро с вода овошките преди настъпването на зимата! Преди почвата да замръзне е добре да полеете щедро дърветата в овощната градина. Тази стъпка е от решаващо значение, изключително в райони, където зимите са сухи. Дълбокото поливане оказва помощ на дървото да издържи на студа и предотвратява увреждането на корените от минусовите температури.

Вижте повече за самото есенно поливане – по кое време и по какъв начин да го създадем и какво да полеем!

Мулчирането пък от своя страна оказва помощ за контролиране на температурата на почвата. То спомага за опазване на влагата и за угнетяване на растежа на плевелите. Нанесете пласт органически мулч , като плява или дървени стърготини, към основата на вашите овошки. Внимавайте въпреки всичко да не затрупате ствола с мулч! Така ще го предпазите от изгниване и от увреждане от гризачи .

3. Варосване на стволовете, окопаване и внасяне на торове

Зимното варосване на овошките се прави за да предпазите овошките от зимни слънчеви изгаряния и от вреди от зайци, сърни и така нататък. Слънчевото изгаряне се случва, когато кората на дървото се затопли през слънчевите зимни дни и по-късно бързо замръзва през нощта, което води до напукване на кората.

Вижте повече по какъв начин се прави есенно варосване на овощните дръвчета с варно мляко!

Окопаването на почвата към ствола може да бъде комбинирано с друго мероприятие – поливане или наторяване. Времето преди настъпването на студеното време е уместно и за внасяне на подобаващи торове.

Нанесете уравновесен тор, с цел да осигурите главните хранителни субстанции и да укрепите дърветата преди зимата. Избягвайте обаче торовете с високо наличие на азот в края на сезона, защото те могат да подтикват нов напредък, който не е необходим през зимата.

Разпръснете торовете върху повърхността на почвата. Торовете се разхвърлят в околостъблената чаша на дръвчето. Колкото по-голямо е, толкоз в по-широк кръг се разпределят те. А по-късно можете да ги заровите в почвата с по-дълбоко окопаване. Подходящи торове за зимата са минералните торове – фосфорни и калиеви , както и органичните – най-често добре угнил оборски тор .

4. Есенно-зимно напръскване на овошките – каква работа имаме в овощната градина

Есенно-зимното напръскване на овошките се прави най-често с бордолезов разтвор и карбамид . Всяко настрана отнасяне има своите цели. Така да вземем за пример да забележим за какво се пръска с бордолезов разтвор преди зимата:

Бордолезовият разтвор е примес от наследник камък и  хидратна вар . През есента и началото на зимата овошките се пръскат с работен разтвор от 3%-ов бордолезов разтвор. Този тип препарат има добър фунгициден резултат при ниски температури. Бopдoлeзoвият paзтвop ce изпoлзвa зa вeнтилaциoннo пpъcĸaнe cpeщy вcичĸи видoвe мaни, paннo ĸaфявo гниeнe пo oвoшĸитe и други.

С карбамид се предлага напръскване на семковите овощни , които през годината са били нападнати от струпясване. Също по този начин е добре да се третират череши и вишни за предотвратяване от бяла наслойка ( цилиндроспориоза или кокомикоза).

Пръскане с карбамид може да извършите и на останалите овошки, защото това ги прави по-устойчиви на ниските зимни температури. Освен това пръскането с карбамид форсира разлагането на листната маса и лишава гъбите от храна. Така те по-лесно умират в зимни условия.

Работният разтвор с карбамида се прави в централизация 5-7% (500-700г на 10л вода). Третирането се прави когато листата са окапали на към 70%.

Предприемането на тези стъпки през есента и при започване на зимата (ако времето е по-топло) може доста да усъвършенства способността на вашите овощни дървета да устоят на зимата и да излязат в положително здраве напролет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР