Каква медицинска помощ могат да получат в България към момента

...
Каква медицинска помощ могат да получат в България към момента
Коментари Харесай

Каква здравна помощ могат да получат бежанците? Спешна, от доброволци и телеконсултации

Каква здравна помощ могат да получат в България все още бежанците от Украйна? Скромна. Спешна помощ, обзор от лекари доброволци или вероятно лекуване в лечебните заведения, които са оповестили, че оферират такава опция, които са няколко в страната. Имат и безвъзмезден достъп до телеконсултации. Механизъм, по който могат да получат цялостен размер здравна помощ, все по този начин липсва.

Това изясни по бТВ във вторник доктор Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в Народно събрание.

може да бъде открит на формалния уебсайт на страната в помощ на бежанците от Украйна.

„ Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента към 80 000 души са влезнали в България, като някои от тях са траяли нататък. Но половината от тях са останали тук “, сподели по бТВ във вторник доктор Александър Симидчиев,

Той подсети, че предходната огромната бежанска вълна е била през 2013 година, чиито размери бяха наполовината на тази.

" Човек влиза в уеб страницата и провежда видеоконсултация с разнообразни експерти. Нужен е обаче авансово записан час, което още веднъж става онлайн ", изясни Симидчиев по какъв начин става записването за здравна телеконсултация.

Достъпът до болнична помощ обаче не е контролиран. Чисто административно бежанците могат без проблем да употребяват единствено незабавната помощ, имат опция и да сключат застрахователни контракти (макар че за хора, които бягат от война съвсем без нищо това надали е изключително лесно-бел. ред.), уточни Симидчиев

„ Консултативната помощ се прави непринудено от лекарите, изцяло гратис. Съответно телеконсултациите са безвъзмездни. Не по този начин стои обаче въпросът със скъпоструващите лекувания – на хора с онкологични и автоимунни болести. Няма по какъв начин толкоз бързо да приспособяваме законодателството. Нужно е повече време на законодателя “, добави той.

Министерството на здравеопазването дружно със здравната комисия на Народно събрание щели да разискват какви законодателни промени са нужни, с цел да може украинците да получат здравна помощ в цялостен размер. В момента такава могат да получат децата под 18 години, бременните дами. Сега се мисли за механизъм, по който всички бежанци ще имат достъп до цялостен размер здравна помощ, а лечебните заведения да могат да получат парите си за осъществената активност. Това няма да става посредством НЗОК, сподели Симидчиев.

" Държавата има опция да помогне, това ще става посредством специфичен механизъм ", добави той.
Все по този начин не е ясно по кое време ще тръгнат на учебно заведение децата бежанци
Все по този начин без решение остава въпросът по какъв начин и по кое време ще тръгнат украинските деца бежанци на учебно заведение. От МОН обясниха разпоредбите, по които те могат да се записват, само че има значителен проблем, на който от Министерството на здравеопазването към момента нямат отговор. Трябва да се види какво ще се прави с неналичието на информация за здравния статус на децата и изключително с имунизациите им.

Симидчиев изясни, че имунизационният календар в Украйна е по-различен и липсват някои ваксини.

" За нас 40 хиляди, които влизат и остават у нас, са предизвикателство. Около една трета от тях са деца ", сподели той.

" Ако има повече такива деца, които нямат цялостно имунизационно покритие, примерно за полиомелит, за морбили, може да се сътвори епидемиологична конюнктура. Работи се интензивно върху това по какъв начин да приспособяваме оптимално бързо имунизационното покритие, тъй че децата безвредно да влязат в учебно заведение ", изясни зам.-председателят на здравната комисия в Народно събрание.

91 заявки са подадени от украинци, търсещи или получили интернационална протекция, които желаят децата им да продължат образованието си в България.

Общо 78 са заявките за записване на украински деца в учебно заведение, а 13 – в детска градина, оповестиха от МОН.

Най-много са искащите да се образоват в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). В повече от половината области – 16, към момента няма нито едно подадено заявление.

Училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински възпитаници. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град.В столицата свободните места са главно в крайните квартали – „ Обеля “, „ Надежда “, „ Кремиковци “ и селата Мърчаево и Владая.

Във всички области има задоволително учители по български език, които биха могли да поемат спомагателни часове по български език.

От 4 март т. година украинските жители могат да входират в РУО заявки за записване на децата им в учебно заведение.

От просветителното министерство настояват, че имат основана предварителна организация за подаване на документи, с цел да могат учениците да влязат в класните стаи, незабавно откакто получат формален статут в България и се откри здравният им статус.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР