Кактоеш вече е известно, от 1 юли 2022 г. Националната

...
Кактоеш вече е известно, от 1 юли 2022 г. Националната
Коментари Харесай

НЗОК с насоки за помощните средства на хората с пожизнен ТЕЛК

Кактоеш към този момент е известно, от 1 юли 2022 година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поема дейностите по договаряне, разпределяне, възнаграждение, ремонт и надзор на помощни средства, съоръжения, уреди, медицински произведения (ПСПСМИ) за хората с увреждания. Касата даде и подробна информация за, които би трябвало да създадат хората с увреждания, с цел да получават нужните им принадлежности в общия случай.

Какво би трябвало да извършите, в случай че сте човек с увреждане и попадате в един от следните случаи:

Ако имате издадено пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК преди 1 юли 2022 година , следва да подадете в определена от Вас районна здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление на хартия за разпределяне на помощното средство.
Заявлението може да бъде подадено персонално или посредством упълномощено лице, или посредством лицензиран пощенски оператор, с противоположна квитанция.

В случай че сте подали заявката посредством лицензиран пощенски оператор, към него се ползва медицински документ, публикуван от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани помощните средства, произведения и така нататък

При подаване на заявката, персонално от Вас или от упълномощено лице, на място в РЗОК наложително се дава медицинският документ, публикуван от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани ПСПСМИ.

Ако нямате специфицирано ПСПСМИ в медицинския документ, публикуван от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, Вие самичък можете да изберете и да заявите ПСПСМИ от спецификация, одобрена от Надзорния съвет на НЗОК, която ще Ви бъде показана от чиновник на РЗОК.

Ако Ви е издадено пожизнено решение от ТЕЛК/НЕЛК или решение/протокол на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК и към този момент сте подали заявление за разпределяне на помощно средство до АСП преди 1 юли 2022 година , то следва да бъде отпуснато от АСП по досегашния ред.

Ако имате издадено решение/протокол от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК след 1 юли 2022 година, следва да попълните персонално или посредством упълномощено лице заявление за разпределяне на ПСПСМИ на място, пред експертната лекарска комисия и заявката ще бъде подадено посредством осведомителната база данни на експертната лекарска комисия към осведомителната система на НЗОК (по електронен път).

Заявления за разпределяне на ПСПСМИ ще могат да се подават в РЗОК на хартия по изключение, при неспособност за подаване посредством осведомителната база данни, заради механически аргументи. Заявления могат да се подават персонално или посредством упълномощено лице до шефа на РЗОК, или по пощата, с противоположна квитанция за приемане, посредством лицензиран пощенски оператор.

Всяко лице с увреждане или упълномощено лице има право да получи избраните им с медицински документ ПСПСМИ по член 73, алинея 1 от Закона за хората с вреждания (ЗХУ) в 6-месечен период от определянето им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР