„Както вече обявих, има политическа воля за погасяване на част

...
„Както вече обявих, има политическа воля за погасяване на част
Коментари Харесай

Проект на решение разплита ребуса с плащанията към пътностроителните фирми

„ Както към този момент разгласих, има политическа воля за погасяване на част от отговорностите към пътните компании. Надявам се този проблем да бъде позволен от Народното събрание още през идната седмица “, това съобщи районният министър Гроздан Караджов след срещата си с представители на " Автомагистрали - Черно море " АД по какъв начин да бъдат изплатени дължимите към компанията суми.

Решението на Народното събрание ще даде опция Агенция „ Пътна инфраструктура “ да разплати половината от дължимата сума за изпълнени действия за настоящ ремонт и поддържане, в това число и на обособени пътни сектори, на мостови уреди и тунели. Ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени действия по контрактите за доставка и монтаж на ограничаващи системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

В края на предходната година, при ръководството на служебното държавно управление, са подписани съглашения за предварително преустановяване на договорите сред АПИ и пътноподдържащите компании. Според тях четири от договорите изтичат в края на април 2022 година, останалите в края на юни 2022 година

" Това на процедура значи републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка от средата на тази година, тъй като процедурите по Закона за публичните поръчки за избор на нови реализатори няма да са завършили. Заради това в плана на решение на Народно събрание се предлага да се позволи на АПИ да продължи действието на изтичащите контракти за настоящ ремонт и поддръжка до избор на нови реализатори след извършени търгове по Закона за публичните поръчки, само че не по-късно от 30 септември 2022 година ", акцентира Караджов.

„ Забавянето беше по чисто юридически аргументи. Днес в Народното събрание е постъпил план на решение, с подписи на народните представители, с което се дава опция на АПИ да разплати отчасти по договорите за настоящ ремонт и поддръжка за изтеклата година суми, които се претендират от изпълнителите, в частност „ Автомагистрали – Черно море “ АД “, добави Министърът на районното развиване и благоустройството.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР