Както вече ФАКТИ съобщи, министърът на икономиката Кирил Петков уволни

...
Както вече ФАКТИ съобщи, министърът на икономиката Кирил Петков уволни
Коментари Харесай

Кирил Петков за ББР: Пълно безобразие... оттук нататък ще има рестрикция – нищо повече от 5 млн.

Както към този момент ФАКТИ заяви, министърът на стопанската система Кирил Петков уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развиване – Митко Симеонов и Велина Бурска. Петков дефинира като цялостно безсрамие големите заеми в общ размер на 946 млн. лв., които те са отпуснали на едвам осем огромни компании, косвено свързани със съмнителни лица от родната олигархия.

Министърът на стопанската система акцентира, че тези средства би трябвало да бъдат отпускани и да покачват конкурентноспособността и нововъведенията на дребните и междинни предприятия и да вдигнат стандарта на живот в страната, тъй като са на данъкоплатците, тъй като ББР не е комерсиална банка.

" Когато погледнах данните, тази централизация от топ осем клиента, получили 946 млн. заеми, и това, което ми беше докладвано тази заран – че от средствата, дадени към частни клиенти отвън банковия бранш и отвън държавните институции, от 1,9 милиарда лв. раздадени средства, 1,8 милиарда лв. са в топ 20.

" Това за мен няма нищо общо с тази визия, която аз се надявам ББР да има. Това за мен е цялостно безсрамие. Много скърбя, че хората, които са били виновни за тази централизация, за тези най-големи заеми не са измежду нас (бел. ред. визирайки членовета на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска).Истината е, че задачата на тази банка не е да се конкурира изобщо с комерсиалните банки. Има търговски банки за това. Всеки един от нас си заплаща налозите с концепцията тази банка да повдига, да покачва конкурентноспособността и нововъведенията на дребните и междинни предприятия. Да подвигаме стандарта на живот, от тях зависи стандартът на живот, а по едно и също време с това да ограничим всевъзможен метод тези средства да отиват в неверната посока ", аргументира се министърът на стопанската система.

" Затова ние с зам.-министър Калина Константинова внесохме към Българската национална банка нов правилник, с който слагаме 5 млн. оптимален заем, който тази институция да може да дава. Обръщам се към феновете – банката оттук насетне ще има рестрикция – нищо повече от 5 млн. лева ", съобщи изрично Петков.

" Моля Ви, без значение кой е на моето място като принципал – тази банка е на всеки един от нас. Трябва да следим, в случай че някой в миналото реши още веднъж да вдигне този предел ", предизвести министърът.

" Другото, което е цялостно безсрамие – хората, които са поставени да пазят обществения интерес, с изключение на вас (бел. ред. обръщайки се към ръководителя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев), не щяха да дойдат. Ние им дадохме цялостното право да обяснят по какъв начин и за какво са решили тези осем компании да получат тези средства. Това за мен е недупостимо – липса на бистрота, липса на отговор на покана, която ние сме отправили в писмо с три реда. След тази среща ще дам нареждането за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска ", възмути се Кирил Петков.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР