Както вече ФАКТИ предаде, вчера пратка с български книги за

...
Както вече ФАКТИ предаде, вчера пратка с български книги за
Коментари Харесай

Спреният на границата Виктор Стоянов: Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония

Както към този момент ФАКТИ съобщи, през вчерашния ден пратка с български книги за Северна Македония беше спряна на границата със западната ни съседка. Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония” разкри по какъв начин се е стигнало до следващото напрежение по оста София – Скопие.

" След 7 часа очакване ми споделиха, че би трябвало да получа позволение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа наредба от 1960-а година, съгласно която се постанова цензура на печата ", разяснява пред " Нова телевизия " Стоянов.

Дарението от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови беше спряно през вчерашния ден. С протестна нота, българското Външно министерство изиска пояснение от Скопие за какво се постанова особено позволение за импорт на литература от страна в Европейския съюз.

" Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония. Имахме контракт за подаяние, надлежно не подлежат на Данък добавена стойност или такса мито. Нямам визия за какво бях спрян. Нямам писмен документ от районен съд Македония. Писмен документ не беше показан и на консула ни ", описа още Виктор Стоянов.

Той акцентира, че държанието на митническите управляващи е било „ меко казано арогантно”. Първоначално те споделили на Стоянов, че е належащо да заплати митническа такса.

" След като видяха, че съм осведомен със законодателството по отношение на митническото обслужване в тяхната страна, управляващите обявиха, че би трябвало позволение от Министерството на културата. Следобед бях измамен от митничарите, че откакто изпратя писмо до митническата работа в Скопие, ще ме пуснат. Така минаха 7 часа без развиване и с условие на писма”, добави той.

Инициативата „ Изпрати българска книга в Македония” е дарила над 1600 български книги. В дарението са се присъединили над 80 българи, които са изпратили средства за печатане на книгите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР