Както Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), така

...
Както Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), така
Коментари Харесай

Ако все още мислите, че носенето на маски е ненужно, ето защо грешите

Както Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), по този начин и Световната здравна организация в този момент предлагат за необятната общност, само че по-рано по време на пандемията и двете организации предложиха тъкмо противоположното. Тези изменящи се насоки може би са породили комплициране измежду обществеността по отношение на изгодата от маските.

Но здравните специалисти споделят, че доказателствата са ясни, че маските могат да оказват помощ за попречване на разпространяването на COVID-19 и че колкото повече хора носят маски, толкоз по-добре.

Епидемиолога от Университета в Сан Франциско Джордж Ръдърфорд и експерта по инфекциозни заболявания Питър Чин-Хонг, доктор, за противоположното деяние на CDC по отношение на носенето на маски, настоящата просвета за това по какъв начин работят и какво да се има поради при избора на маска.

Защо CDC промени своите насоки за носене на маски?
Оригиналните CDC инструкции частично се основават на това, което се смяташе за ниско разпространяване на заболяването по-рано в пандемията, сподели Чин-Хонг.

Ръдърфорд беше по-откровен. Легитимната угриженост, че лимитираното предложение на хирургически маски и респиратори N95 би трябвало да бъде непокътнато за здравните служащи, не би трябвало да предотвратява по-нюансираните известия за изгодите от маскирането. „ Трябваше да кажем на хората да носят платнени маски незабавно “, сподели той.

Друг фактор „ е, че в културно отношение Съединени американски щати не бяха в действителност готови да носят маски “, за разлика от някои страни в Азия, където тази процедура е по-разпространена, сподели Чин-Хонг. Дори в този момент някои американци вземат решение да пренебрегват насоките на CDC и отхвърлят да носят маски.

Това, което най-сетне може да убеди CDC да промени насоките си в интерес на маските, са възходящото разпространяване на болестта и по-ясното схващане, че са вероятни както пресимптомно, по този начин и асимптоматично предаване - даже постоянно. Проучванията са открили, че вирусният товар доближава пикове в дните преди започване на признаците и че говоренето е задоволително, с цел да се изхвърлят капчиците, носещи вируси.

„ Мисля, че най-голямото нещо с Коронавирус, което оформя всички тези насоки за маските, е, че не можем да разберем кой е инфектиран “, сподели Чин-Хонг. „ Не можеш да гледаш в навалица и да казваш, о, този човек би трябвало да носи маска. Има доста асимптоматични инфекции, тъй че всеки би трябвало да носи маска. "

Какви доказателства имаме, че носенето на маска е дейно за попречване на COVID-19?
Има няколко посоки на доказателства в поддръжка на ефикасността на маските.

Една категория доказателства идват от лабораторни проучвания на дихателни капчици и способността на разнообразни маски да ги блокират. Експеримент с потребление на високоскоростно видео откри, че при произнасянето на елементарна фраза се генерират стотици капчици с размери от 20 до 500 микрометра, само че че съвсем всички тези капчици са блокирани, когато устата е покрита с влажна забрадка. Друго изследване на хора, които са имали грип или елементарна простуда, открива, че носенето на хирургическа маска доста понижава количеството на тези респираторни вируси, отделяни в капчици и аерозоли.

Но най-силните доказателства в интерес на маските идват от проучвания на действителни сюжети. „ Най-важното нещо са епидемиологичните данни “, сподели Ръдърфорд. Тъй като би било неетично да се разпорежда на хората да не носят маска по време на пандемия, епидемиологичните доказателства идват от по този начин наречените „ опити с природата “.

Неотдавнашно изследване, оповестено в Health Affairs, да вземем за пример, съпоставя скоростта на напредък на COVID-19 преди и след задължително носене на маска в 15 щата и окръг Колумбия. Той откри, че  маски водят до закъснение на ежедневния ритъм на напредък на COVID-19, който с времето става по-очевиден. Първите пет дни след дневният ритъм на напредък се забави с 0,9 процентни пункта спрямо петте дни преди това; на три седмици дневният ритъм на напредък се е забавил с 2 процентни пункта.

Друго изследване преглежда смъртните случаи от ковид в 198 страни и открива, че тези с културни правила или държавни политики, благоприятстващи носенето на маски, имат по-ниска смъртност.

Два безапелационни отчета също по този начин демонстрират, че маските могат да предотвратят предаването при сюжети с висок риск, сподели Чин-Хонг и Ръдърфорд. В един от случаите мъж лети от Китай до Торонто и след това е с позитивен тест за COVID-19. Той имаше суха кашлица и носеше маска по време на полета и всичките 25 най-близки до него по време на полета проби бяха негативни за COVID-19. В различен случай в края на май двама фризьори в Мисури имаха стеснен контакт със 140 клиенти, до момента в който бяха заболели от COVID-19. Всички носеха маска и никой от клиентите не получи позитивен резултат.

Защитават ли маските хората, които ги носят, или хората към тях?
„ Мисля, че има задоволително доказателства, с цел да се каже, че най-хубавата изгода е за хората, които имат COVID-19, с цел да ги предпазят от даването на COVID-19 на други хора, само че въпреки всичко ще получите изгода от носенето на маска , в случай че не няма COVID-19 “, сподели Чин-Хонг.

Маските могат да бъдат по-ефективни като „ надзор на източника “, защото могат да попречат на по-големите  капчици да се изпарят в по-малки капчици, които могат да пътуват по-далеч.

Друг фактор, който би трябвало да запомните, означи Ръдърфорд, е, че към момента можете да хванете вируса през мембраните в очите си, рискът, който маските не отстрани.

Колко хора би трябвало да носят маски, с цел да понижат предаването от общността?
„ Това, което желаете, е 100 % от хората да носят маски, само че ще се задоволите с 80 % “, сподели Ръдърфорд. В една симулация откривателите предвиждат, че 80% от популацията, носещо маски, ще направи повече за понижаване на разпространяването на COVID-19, в сравнение с строго заключване.

Последната прогноза на Института за здравни индикатори и оценки допуска, че до 1 октомври могат да бъдат избегнати 33 000 смъртни случая, в случай че 95 % от хората носят маски на обществени места.

Дори и да живеете в общественост, където малко хора носят маски, отново ще намалите личните си шансове за заразяване с вируса, носейки такава, споделиха Чин-Хонг и Ръдърфорд.

Има ли значение типът на маска та?
Проучванията съпоставят разнообразни материали за маски, само че за необятната общност най-важното основание може да бъде удобството. Най-добрата маска е тази, която можете да носите комфортно и поредно, сподели Чин-Хонг. Респираторите N95 са нужни единствено в медицински обстановки като интубация. Хирургическите маски нормално са по-защитни от маските от плат и някои хора ги намират за по-леки и по-удобни за носене.

Изводът е, че всяка маска , която покрива носа и устата, ще бъде от изгода.

„ Концепцията е по-скоро понижаване на риска, в сравнение с безспорна предварителна защита “, сподели Чин-Хонг. Никой не приема медикаменти за холестерол, тъй като ще предотврати сърдечен удар 100 % от времето, само че вие доста намалявате риска си. "

И Ръдърфорд, и Чин-Хонг предизвестиха, че маски N95 с клапани (често употребявани в строителството за попречване на вдишването на прах), не защищават хората към вас. Тези еднопосочни клапани се затварят, когато ползвателят вдиша, само че се отварят, когато ползвателят издиша, позволявайки на нефилтрирания въздух и капчиците да излязат. Чин-Хонг сподели, че всеки, който носи клапна маска , ще би трябвало да носи хирургическа или платнена маска върху нея. " Като опция, просто носете маска без клапан ", сподели той.

Сан Франциско посочи, че маските с клапани не дават отговор на реда за покриване на лицето на града.

Ако практикуваме обществено разграничаване, към момента ли би трябвало да носим маски?
Няколко са значимите условия:  маска , измиване на ръцете и наблюдаване на дистанцията.

„ Но от трите най-важното е да носите маска “, сподели той. В съпоставяне с носенето на маска , почистването на iPhone или избърсването на питателните артикули са „ просто разсейващи фактори “. Има малко доказателства, че фомитите (замърсени повърхности) са главен източник на предаване, до момента в който има доста доказателства за предаване посредством вдишани капчици, сподели Чин-Хонг.

„ Винаги би трябвало да носите маски и обществена отдалеченост “, сподели Ръдърфорд. „ Бих се колебал да се опитам да го схвана. Но да, мисля, че носенето на маска е по-важно. "

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР