Както се и очакваше, правителството хареса единствената подадена оферта за

...
Както се и очакваше, правителството хареса единствената подадена оферта за
Коментари Харесай

По план: Правителството похвали единствената оферта за военните кораби


Както се и очакваше, държавното управление хареса единствената подадена оферта за покупката на нови военни кораби и по този начин поръчката за 820 млн. лв. съвсем несъмнено ще бъде дадена на варненската компания МТГ " Делфин " АД.

Министерството на защитата заяви в сряда, че предлагането на " Делфин " е удовлетворило финансовите и даже надхвърлило техническите изискания за търсените от България два модулни патрулни кораба.

Българската корабостроителница ще работи по плана с един от водачите в сектора - европейската мултинационална компания " Thales ", която ще е систематичен интегратор и ще оборудва корабите с нужното въоръжение, радари, сонари и други Двигателите ще бъдат доставени от Съединени американски щати.

Офертата на МТГ " Делфин " се оказа единствената, откакто останалите поканени не изпратиха оферти с разнообразни претекстове – от ниската цена до проблеми с условието документите да е единствено на български.

Според гласувания от Народното събрание план даже да има единствено една подадена оферта, тя се преглежда и прави оценка от работната група, формирана от представители на министерствата на защитата, финансите и стопанската система. Решението дали да бъде подписана договорка обаче е в ръцете на ръководещите, които носят политическата отговорност.

Предизвестен любимец

Проектът притегли внимание, откакто предходното държавно управление на Бойко Борисов изненадващо го форсира, макар че до тогава главният приоритет бе да се ремонтират старите белгийски фрегати, на които Военноморските сили разчитат от години.

Още през февруари 2016 Мediapool заяви, че главният любимец за крупната поръчка е точно МТГ " Делфин ", която евентуално е единствената българска компания, която има благоприятни условия да се оправи с сходна поръчка.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов до момента се лимитира с мнения, че корабите би трябвало да се строят в България, само че в в качеството си на народен представител през май 2016 той разгласи съществени запаси към плана и сподели, че може да напише името на компанията, която ще усвои главната част на парите, и да го постави в плик, който да се отвори откакто стане договорката.

По неофициална информация по време на предходното държавно управление на ГЕРБ планът се ползваше с поддръжката на близкия до премиера Бойко Борисов предприемач и началник на КРИБ Кирил Домусчиев, който има ползи в сектора по линия на предприятието му Български морски флот (БМФ).

През 2012 година взаимното сдружение сред Параходство БМФ на Кирил Домусчиев и " Варнафери " разпорежда на " Делфин " преустрояване на ро-ро транспортен съд във ферибот. " Делфин " е бил и спонсор на футболния тим на Домусчиев " Лудогорец ".

МО популяризира офертата на " Делфин "

Според МО качественото осъществяване на плана от МТГ " Делфин " АД се подсигурява и от рамковите съглашения на компанията с пет водещи международни компании - " Thales “ с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската " Diehl Defens ", италианската " Leonardo ", френската MBDA и " Rheinmetall “ (Швейцария и Германия).

Контролът върху плана пък ще се реализира от класификационната организация " Bureaeu Veritas " (Франция)

" Така българският бизнес основава самобитен казус – за качеството на резултата са ангажирани европейски компании с над 38 милиарда евро оборот за 2016 година ", показват от МО.

Как остана единствено една оферта?

Министерството на защитата изиска предложения от още шест компании, чиито имена се оказаха секретни. Четири от тях показаха, че не могат да показват предложение, а две изобщо не са пратили отговор.

" Едната компания е обяснила, че парите са малко за военни кораби с такива високи условия. Втората компания се обоснова, че е мъчно да работи с равнище " поверително ", което е наложително поради индустриалната сигурност при построяването на военни артикули. Другите две компании споделиха, че не могат да се оправят със своевременния превод и даването на нужната информация ", изясни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Още когато стана ясно, че военното министерство движи плана напълно на български език, се появиха подозрения, че това мощно ще затрудни задграничните компании. Тези подозрения в този момент се потвърдиха – две от компаниите са обяснили, че не могат да реагират с превода.

Аргументите за потреблението на български език са, че по този начин ще се подсигурява цялостно сходство сред всички основополагащи документи и няма да се допусне каквото и да било отклоняване, заради механически неточности в процеса на превода.

" Единствено предложения, подадени на български език, подсигуряват, че всяка оферта ще бъде оценена напълно и изчерпателно, защото ще може да се употребява потенциала на безусловно всички специалисти от Министерство на защитата, без да има ограничавания в притежаваното равнище на притежаване на британски език ", показаха от МО.

Документацията към плана обаче е обемна и предстоящо компаниите са имали проблеми с превода в ограничавания период.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР