Както при хората, така и при животните, различни генетични фактори

...
Както при хората, така и при животните, различни генетични фактори
Коментари Харесай

Кои породи кучета живея по-дълго

Както при хората, по този начин и при животните, разнообразни генетични фактори въздействат върху продължителността на живота. И кучетата не вършат изключение. Оказва се, че при обичаните четириноги домашни любимци факторите, които могат да са определящи, са много. И надалеч не е от голяма важност единствено дали кучето е от дребните или от огромните породи.

Според ново обстойно английско изследване, в което са включени близо 600 000 кучета от 150 чисти породи и кръстоски от 18 разнообразни породи, продължителността на живота им варира доста според от породата, размера на тялото и даже от формата на муцуната.

За кучетата с най-дълъг живот (15.4 г.) са избрани тези от породата ланкашир хилер, които се счита, че са кръстоска сред уелско корги и манчестърски териер. След тях се подреждат тибетски шпаньол (15.2 г.), дребния дакел (14 г.), лабрадор (13.1 г.), уипет и кокер шпаньол (13.3 г.).

Най-кратко пък живеят кавказките овчарки (5.4 г.), преса канарио (7.7 г.) и кане корсо (8.1 г.), написа Independent.

На база на изследването учените настояват, че огромните породи кучета нормално имат по-малка дълготрайност на живота спрямо дребните. Освен това откривателите виждат, че женските живеят по-дълго от мъжките, както и че чистите породи имат същото това преимущество пред кръстоските.

По-специфичното, което обаче прави усещане на учените, е, че формата на муцуната на кучето също има отношение към продължителността на неговия живот. Те настояват, че кучетата с плоска или " смачкана " зурла живеят с по към година и половина по-кратък живот спрямо други. Такива образци са мопсовете и френския булдог.

За тях не неотдавна е известно, че могат да имат здравословни проблеми, измежду които с дишането, храносмилателната система, очите и зъбите. Заради това, а и поради наблюденията от новото изследване, апелът на учените към всички хора, които имат желание да си вземат куче, е преди този момент да се осведомят по-подробно за характерностите на другите породи, в това число и продължителността на живота им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР