Както обикновено, чакаме някой отвън да свърши нашата работа. Може

...
Както обикновено, чакаме някой отвън да свърши нашата работа. Може
Коментари Харесай

Бойко Найденов: Санкциите по Магнитски вероятно няма да са окончателен акт на САЩ

Както нормално, чакаме някой извън да свърши нашата работа. Може би тъкмо в това се крие казусът. Това разяснява в " Денят стартира " по отношение на глобите на Съединени американски щати против Делян Пеевски, Васил Божков и други лица от България някогашният шеф на Националната следствена работа Бойко Найденов.

Това е акт на непознато държавно управление, ние четем единствено спуснатото известие от американското посолство, само че не знаем какво има вътре в самото следствие, изясни Найденов.

Дълбоко се колебая, че някакъв материал от това следствие ще бъде възложен. Това е административна инспекция и какви данни са събрани, ние можем единствено да гадаем. Нашите институции са длъжни да образуват следствие и да ревизират, въпросът е по какъв начин биха могли да бъдат приобщени сходни доказателства, добави Найденов.

Най-вероятно тези инспекции не престават, допускам, че това няма да е финален акт, счита правозащитникът.

Очевидно имаме проблем с преследването на дадени типове престъпност. Ние получаваме непрекъснати упреци извън, а и вътре към този момент се задава този въпрос - за какво в България имаме толкоз огромна корупция. Очевидно е, че нещо куца и хората стартират да го осъзнават само че до каква степен ще стигнем, не знам, добави Найденов.

Според него, това е политически въпрос, не юридически.

Много мъчно е да чакаме, че политици, забъркани в корупционни схеми, ще основат и ще поддържат едно сходно следствие и сходна интензивност на правоохранитителните органи.

Относно митингите с искане за оставка на основния прокурор, Найденов сподели, че съгласно него казусът не е в индивида Иван Гешев.

В страните, където тази система действа на задоволително положително равнище, никой не знае името на техния основен прокурор, хората си правят работата. У нас системата дава някакъв недостатък, само че във всеки случай, съгласно мен се постанова някакъв тип децентрализация, унищожаване на разновидността един човек да може да управлява цялото обвиняване. Въпросът е по какъв начин да стане, има несъмнено, способи.

Относно спецсъдилищата Найденов счита, че това звено на правосъдната система излезе много отвън рамките, в които беше основано.

Идеята беше да се сътвори дребен профилиран съд, който да поеме делата за проведени незаконни групи, които не могат да бъдат съдени на локално равнище, защото има задоволително мощно въздействие. По-късно концепцията прекрачи границите на разумността и се отиде към някакъв парадокс всички по-чувствителни каузи да отиват там.

Над 70% от разрешенията за подслушване са дадени от тези съдилища. Вижте, че в Софийски градски съд съвсем няма дадени позволения за подслушване, изясни правозащитникът.

Според него дали подслушванията на политици са противозаконни или не би трябвало да бъде открито от надлежния орган и това няма по какъв начин да стане без надлежна инспекция.

Тази тематика от време на време се повтаря и би трябвало да се стигне до края - съдът да каже дали обещано подслушване е законно или не и дали има злоупотреби с използването на СРС. Понякога може да има воля, само че да няма благоприятни условия, от време на време може да има благоприятни условия, само че да няма воля. В България нормално и двете липсват, сподели Найденов.

Има една теза - безспорната власт корумпира безусловно. Когато няколко души управляват всичко, това ти дава някаква независимост да прекрачваш всичко. Затова е належащо да има гражданско общество и самостоятелни институции, изясни някогашният шеф на Националното разследване.

Относно измененията в службите от новия длъжностен кабинет, Найденов изясни, че това е нещо обикновено. Няма хора, които да са безконечни на дадени място, постоянно когато има политически промени, има и лични промени, това е реалност.

Службите за сигурност и съответните органи не си правят работата, за жалост е по този начин. Да, има някакви отчети непрестанно, че се усъвършенства тяхната работа, само че хората усещат тъкмо противоположното, призна Найденов.

Относно желаната оставка на основния прокурор, Найденов разяснява - хората сами вземат решение каква гражданска позиция да одобряват. Разбира се, има Висш съдебен съвет, парламент, има Министерски съвет, всеки би трябвало да работи в границите на своите пълномощия и да слага въпросите, които счита, че са значими за обществото.

За мен политическият проблем е, че е належащо в действителност да се основат работещи структури - правораздавателни и правоохранителни, добави Найденов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР