Както неведнъж обещавах в кампанията, отчетността пред гражданите ще бъде

...
Както неведнъж обещавах в кампанията, отчетността пред гражданите ще бъде
Коментари Харесай

Терзиев обеща: В София няма да има киша, нито ремонт на ремонта

Както нееднократно обещавах в акцията, отчетността пред жителите ще бъде неизменима част от уговорките ми. Седмица след встъпването ми в служба ви представям част от по-важните срещи, задания и свършена работа за първите ми дни като кмет на София. На 13 ноември се заклех като кмет на София дружно с определените кметове на региони и общинските съветници, с които ще пазиме ползите на нашия град.

Продължаваме да търсим поддръжка от всички, показани в Столичния общински съвет. Надявам се да намираме от ден на ден допирни точки в стратегиите, които ни сплотяват, с цел да решаваме проблемите на София, да търсим дружно прагматичните решения и да има работещ Съвет. Аз съм оптимист.

Една от първите задания беше да се срещна с администрацията, да схвана какви са проблемите. Запознахме се с проект сметката, която в идващите дни ще пуснем за публично разискване. Започваме работа по бюджета на София и ще фокусираме напъните си върху неговото приемане. Работим с актуалната конструкция на администрацията. Проведох срещи с екипа на Столична община и им разпоредих да създадат обстойна инспекция на секторите, да проучат кои са основните провокации и да се заемат с намирането на решения на заварените от предходното ръководство проблеми.

На 14 ноември организирах среща с министър-председателя акад. Николай Денков. За мен беше извънредно значимо да изложа пред него главните ми цели като кмет на София, по които има пресечни точки сред Столичната община и изпълнителната власт. Разговаряхме по тематиките за продължение на значимите инфраструктурни обекти, децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на държавното управление. С премиера обсъдихме и провокациите в региона на културата, образованието и превоза.

След сигнал за некачествено полагане на маркировка на площад “Св. Александър Невски ”, инспектирах региона и на място се срещнах с изпълнителния шеф на “Трейс Груп Холд ” АД и с ръководителя на обект ЦГЧ-Зона 4. На срещата участваха и представители на строителния контрол и на направление “Обществено строителство ” в Столичната община. От компанията поеха ангажимент да отстранят и поправят забележките. Един от значимите за мен цели продължава да бъде качествено осъществяване на ремонтите в София и от първия път. В персонално качество бях посетител на представянето на книгата на Йордан Карабинов - “Система за предварителна защита на корупция и измами ”.

Битката с корупцията е моя персонална идея и считам че господин Карабинов е един от най-изявените експерти по антикорупционни практики в България. Вярвам, че ключът към ефикасната битка с корупцията е систематичен, а не непостоянен метод. По време на акцията той сполучливо работеше с претендентите ни за районни кметове. Надявам се тази работа да продължи и с общинските ни съветници. Изпратихме предложения за срещи до водачите на всички партии и обединения, показани в Столичния общински съвет, които да проведем преди съвещанието на Съвета на 20 ноември. Целта беше да обсъдим общите политики и цели за развиването на София, както и методите те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 година

На 16 ноември вечерта бях директен очевидец на това, което се случи в центъра на София, до момента в който на Националния стадион “Васил Левски ” се играеше футболната среща сред България и Унгария. Видях по какъв начин по време на декларирания като кротичък митинг пострадаха хора поради двупосочна демонстрация на експанзия. При съгласуването на митинга с мен, нито една от виновните институции не даде знак, че се чакат провокации и проблеми. А единствено при такива сигнали, информации и упования от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието. Законът е явен – отговорността е на уредниците и на Министерство на вътрешните работи. Болеше ме и като жител, и като кмет на София да виждам по какъв начин всичко към нас се унищожава, опожарява и чупи съзнателно. Щетите бяха за десетки хиляди левове.

Още на идващия ден подредих регионът да бъде изцяло възобновен. Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а чиновниците им не се прибраха при фамилиите си, с цел да се погрижат за възобновяване на вредите.

В петък - 17 ноември, организирахме общински щаб поради предстоящите снеговалежи, с цел да проверим готовността за работа през зимата и почистването на снега в София. Създадена е организация и съгласуваност за почистването на улиците. 10 спешни екипа на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ ще реагират на сигнали и ще правят обходи на терен. Над 200 са профилираните машини за разчистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община.

Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския превоз би трябвало да бъдат почиствани до 7,30 ч. сутринта. В парковете и публичните градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките в града и на територията на Природен парк “Витоша ” ще се правят с пясък.

На 18 ноември организирахме срещи с някои представители на политическите партии от Столичния общински съвет. На изпратените от нас предложения се отзоваха Деян Николов от партия “Възраждане ”, Георги Свиленски от Българска социалистическа партия и общинските съветници от “КОД ”. Вярвам, че диалозите ни ще продължат и с останалите политически сили и ще намерим пресечните точки, с цел да може общинският съвет да стартира ефикасна работа в най-кратки периоди и да взема решение неотложните проблеми в нашия град.

Вчера (20 ноември) - седмица след встъпването ми в служба, се срещнах с министъра на финансите Асен Василев, с който обсъдихме финансовото положение на Столичната община. Включих се и във второто съвещание на СОС, на което трябваше да се гласоподава избор на ръководител на Съвета, само че още веднъж нито един от препоръчаните претенденти не събра нужния брой гласове. Ще продължим с диалозите сред показаните в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим към политики в интерес на жителите.

 
 

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР