Както на Рождество, така и посрещането на новата година има

...
Както на Рождество, така и посрещането на новата година има
Коментари Харесай

Посрещаме Нова година, вижте традициите и кой има имен ден днес


Както на Рождество, по този начин и посрещането на новата година има своите обичаи. Днес също се счита, че е от голяма важност всичко на трапезата – символиката е, че каквото има на масата, такава ще бъде и идната година. Българите стягат охолно пиршество с повече блюда, като по този метод се има вяра, че годината ще бъде плодородна за земите и животните и здрава за фамилията.

В другите краища на страната има разнообразни традиции за главното ядене, като мненията са разграничени главно на две – едни считат, че би трябвало да има птиче ядене, а други настояват, че по този метод шансът ще излети. Същото няма единно схващане и за свинското месо – съгласно някои то би трябвало да участва на трапезата, а други са уверени, че това е на неприятен шанс, тъй като животното рие земята.

Традицията повелява на масата още веднъж да участват жито, ядки и сушени плодове, както на Бъдни вечер.

Разбира се Нова година не може да се посрещне без баницата с шансове, която носи наслада на малчуганите, а и на огромните. Едно от частите се оставя за Света Богородица.

Днес имен честват дамите, които носят името Мелания. Празникът уважава Св. Мелания, която е известна с това, че на 20-годишна възраст раздава цялото си имане на бедните.

Източник: blitz.bg



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР