Както министър-председателят Бойко Борисов лично се ангажира ГЕРБ подкрепиха внесените

...
Както министър-председателят Бойко Борисов лично се ангажира ГЕРБ подкрепиха внесените
Коментари Харесай

ГЕРБ подкрепи ДПС за законопроекта “Пеевски”


Както министър-председателят Бойко Борисов персонално се ангажира ГЕРБ поддържаха импортираните от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид ремонти за Закона за банковата неплатежоспособност в сряда.

Според неуспелия началник на ДАНС и двамата му сътрудници от Движение за права и свободи текстовете би трябвало да “спират вторичното плячкосване на КТБ”. Според извънпарламентарната съпротива, както и редица специалисти обаче поправката “Пеевски” цели избрани кръгове да се домогнат до активи, които не са съумели да придобият. Като образец икономистът Георги Ганев дава оръжейния цех “Дунарит”. Според адвокати пък текстовете опонират на конституцията.

Въпреки това обаче с 96 гласа на ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите поправките бяха признати. А Делян Пеевски не пристигна както нормално в пленарна зала да отбрани концепциите си. Против бе само парламентарната група на Движение за права и свободи, а депутатите на “Воля” се въздържаха при гласуването.

Формално предлаганите промени, съгласно вносителите целят възбрана за квесторите, краткотрайните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в интерес на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна нищожност на всяка договорка за прекачване на взимане с генезис от банка, оповестена в неплатежоспособност, когато вземането е трансферирано без действителна насрещна престация, и увеличение на периода за предявяване на отменителните искове по неплатежоспособност.

Според Йордан Цонев измененията ще са ефикасен юридически инструмент в ръцете на синдиците, в случай че завоюват делата, да възстановят заграбеното от КТБ. Той изясни за следващ път, че банкрутът на банката е грабежът на века и е изработен от мажоритарния притежател Цветан Василев и неговия екип.

Дни откакто внесоха законопроекта пък от Движение за права и свободи оповестиха, че не могат да си обяснят за какво постоянно, когато се заприказва за КТБ и грабежа на активите й, публицистите стартират да задават въпроси за Делян Пеевски.

Дебат в пленарна зала съвсем нямаше, а ГЕРБ послушаха водача си Бойко Борисов. В средата на месец ноември предходната година той съобщи, че партията му ще поддържа текстовете на Пеевски и компания, тъй като “ако не го сторим ще излезе, че когато сме били в съпротива имаме нещо общо с този грабеж”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР