Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма

...
Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов иска 2.5% от БВП за отбрана

Както и да приключи войната в Украйна, световното противоборство няма да спре и околните десетилетия ще се харчат за защита. Помощта за Украйна върви с модернизацията на армията. Колкото повече ново придобиваме, толкоз повече можем да освободим. В районен проект изоставаме и по тази причина вложението в защитата би трябвало да бъде обект на необятен консенсус в обществото.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов пред публицисти за разбора положението на българските въоръжени сили през 2023 година

По думите му, с цел да се навакса изоставането, се приказва за 2% от Брутният вътрешен продукт най-малко за защитата, само че когато стигнем тези проценти, би трябвало софтуерно време, с цел да даде резултат. След като сме изостанали, спешният проект за армията не би трябвало ли да се вдигне Брутният вътрешен продукт за защита, да наваксаме във връзка с въоръжението, техниката и реализацията на младежа, уточни адмирал Ефтимов.

Според него са нужни най-малко 2.5% от Брутният вътрешен продукт за защита. Ако има подобен консенсус от обществото и волята на Народното събрание да се наваксат средствата за защита, защото това ще се отрази върху мотивацията на военнослужещите, сподели адмирал Ефтимов.

Той посочи, че се проучва ситуацията и в армията. Военната работа може да стане по-атрактивна със положението на военната техника и заплащането. Не е обикновено един боец да взима заплата като академични професор, посочи адмирал Емил Ефтимов.

Той акцентира, че България не би трябвало да основава вакуум в изискванията на сигурност. България е на източния фланг на НАТО, сътворяваме условия за идване на още съдружници, само че би трябвало да има хора. България би трябвало да влага в лични условия, хора и инфраструктура, настоя още началникът на защитата.
 Тодор Тагарев: България към този момент надвишава 2% от Брутният вътрешен продукт за защита
Тодор Тагарев: България към този момент надвишава 2% от Брутният вътрешен продукт за защита

България продължава да преглежда вероятни варианти за даване на ефикасна поддръжка на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР