Както „Банкеръ“ съобщи още в края на май , веднага

...
Както „Банкеръ“ съобщи още в края на май , веднага
Коментари Харесай

Министър Танева реализира идеята си за комасирането на горските територии

Както „ Банкеръ “ заяви още в края на май, незабавно след промяната на караула в Министерството на земеделието, храните и горите, министър Десислава Танева първо се зае с „ разчистването “ в управлението на Изпълнителната организация по горите. Едно от първите и дейности беше да смени нейният шеф инж. Мирослав Джупаров с инж. Мирослав Маринов. Каква беше повода за това, по този начин и не стана ясно, само че явно причините й са били основателни.

Още тогава Танева разгласи, че има желание да продължи остарялата си и към този момент един път осъществена концепция, държавните горски стопанства да стартират още веднъж да изкупуват частни гори с повърхност до 20 декара.

Сега от земеделското ведомство оповестиха, че процедурите за това ще стартират още в края на октомври и ще приключат при започване на идната година.Заявленията би трябвало да се подават в шесте държавни горски предприятия по местонахождението на парцела.Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени парцели в горски територии, които са благосъстоятелност на общини, юридически организации и сдружения.

Въвежда се нов предел на условието за оптималната обща повърхност на поземлените парцели, предлагани от еднакъв притежател за закупуване. Тя не би трябвало да надвишава 50 дка в границите на една процедура. Предвидено е да отпадне условието за показване на таксационни описания на подотделите, включени в предлаганите от заявителите парцели. Това се прави за да се понижи административната тежест. Тази информация ще се изисква по длъжностен път от съответното държавното горско или държавното ловно стопанство, в чийто обсег попада предлагания за продажба парцел.

За облекчение на заявителите, ценовото предложение се предлага да бъде по пример. От земеделското министерство заявяват, че прозрачността на процедурите ще бъде обезпечена.

Тук е моментът да напомним, че тази мярка, за първи път бе подхваната по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато Танева ръководеше земеделското министерство. Тогава, страната за първи път реши да отпусне към 700 000 лева за изкупуването на частни гори от физически лица с повърхност до 5 хектара. Аргументита на министъра и тогава и в този момент са, че по този метод ще се комасират горските територии, а държавните гори ще могат по-добре да се охраняват и стопанисват. По време на първия банкет на документи бяха подадени 1113 заявки от притежатели, които непринудено предоставиха своите гори на страната.

Не е за подценяване обстоятелството, че изкупуването на частни гори е извънредно преференциално за страната, тъй като междинната цена на декар гора през 2016-а беше по 520 лева, цена която на процедура беше по-ниска от тази, на която се продават нивите – по 730 лева за декар.

Тогава страната съумя да изкупи 156 парцела с обща повърхност от 1114 дка за 578 946 лв.. Цените по това време бяха разнообразни, според от района и качеството на самата гора. Изкупуването започваше от 30 лева, само че стигаше и до 2000 лева за декар. Тези разлики се обосноваваще от обстоятелството, че оценките на горите са съобразени със заложените в разпоредбите за тях редица разнообразни индикатори. Основните бяха категорията на земеделската земя, местоположението на парцела, има ли наоколо пътища, типа на залесяването и възрастта на насажденията, евентуалният ресурс от дървесина върху хектар.

С възобновяването на изкупуването на горските територии ще се реализира и нарастване на площите за залесяване, които съгласно специалисти на ведомството ще бъдат в порядъка на 10 – 15 на 100. Целта е включване на медоносни дървесни типове. Това решение на министър Танева още през май беше подкрепено от пчеларските организации, които заявиха цялостна подготвеност за връзка и съгласуваност с горските стопанства. За това е асъдействало и зародилото по тава време напрежение, когато стана ясно, че се следи всеобщо измиране на пчели. Тогава се появиха подозрения, че те са отровени от препарати за растителна отбрана. Всъшност казусът с изгубването на пчелите у нас е с много дълга отминалост, а сигналите на екозащитните организации в тази посока години наред бяха подценявани.

Още, когато Таневе взе това решение, тя уведоми шефовете на горски предприятия и районни дирекции по горите, като акцентира, че подхваща тези дейности с съществена цел да се опази горския фонд и да се предпазят градовете и селата от неподходящи феномени като наводненията и от замърсяването на въздуха.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР