Какъв е профилът на терориста от Нова Зеландия, който нахлу

...
Какъв е профилът на терориста от Нова Зеландия, който нахлу
Коментари Харесай

Славчо Велков: Терористът от Нова Зеландиия се е самомотивирал, той е вълк-единак

Какъв е профилът на терориста от Нова Зеландия, който нахлу в джамията Ал-Нуур в град Крайстчърч и умъртви 49 индивида, сред които и деца, и рани още десетки?

``
реклама

С този въпрос Епицентър.бг се обърна към специалиста по национална сигурност Славчо Велков.

Това най-вероятно е човек, който се е самомотивирал и то под въздействието на информация, с която разполага, или от събития, за които е чувал или следил. Той може да се причисли към така наречен градски терористи – вълци-единаци, които имат за цел не да се самоубиват, не да вършат камикадзе актове, а да станат известни с действието си, уточни Славчо Велков.

Терористът е оставил един „ манифест ”, както го е нарекъл, над 70 страници, в които се вижда, че неговите убеждения са близки до расистките, до фашистките даже. Той стартира с претекста: " Аз съм елементарен бял човек от бяло семейство " и акцентира, че с акта, който ще извърши, отмъщава за похищенията на мюсюлмани в многочислени терористимни актове, само че на първо място поради това, което са предизвикали мюсюлманите-османци на християните на Балканския полуостров.

Защо историята на Балканския полуостров го стимулира? Защо се интересува от Балканската история?

Това, което аз открих е, че знанията му са събрани от една известна книга с френски създател, която се споделя „ История на Балканите ХIV-XX век ”, преведена на доста езици, в това число на британски и на български. Тя се продава както в България, по този начин и в Австралия и Нова Зеландия.

Червената нишка на тази книга, подробните сведения са свързани на първо място с османските нашествия и завладяването на Балканите през XIV-XV век.

Другата насочна точка е, че върху оръжията и пълнителите с муниции на терориста има разнообразни надписи, някои от които са на кирилица. Те се отнасят към по-късната българска история – малко преди и след Освобождението от турско иго и водените от България 5 войни по-късно. Думите на кирилица са написани много неумело, което демонстрира, че той не владее тази писменост. Може да се направи извода, че при визитите си в страните от Балканския полуостров и особено в България, където се открива тук-там, наситени с военни монументи, той заимства от надписите по тези монументи. И като се вземе поради, че тези паметнци са строени основно след Руско-Турската война, а по-късно след двете Балкански войни – следствието би трябвало да върви по тази линия. Не да се търсят неговите контакти с някого тук, а по-скоро да се търси обяснениие за неговите дейности въз основата на историята, която той учи. Може да се одобри, че по време на своята обиколка у нас и в другите страни на Балканите той е снимал тези надписи по военните монументи и посли ги е наложил на своето оръжие, акцентира Славчо Велков.

Направих информация – има едно богато илюстравано издание „ Военните монументи в България ”, където са показани по какъв начин на другите страни на паметниците са описвани разнообразни борби от историята на България. Тези монументи отразяват героизма на Българската войска в сражения с войските на Османската империя.

Всичко това демонстрира, че този човек е прекомерно евентуално да е повлиян от исторически обстоятелства и събития, които той знае и под въздействието на последните събития в Европа и подражавайки на избрани хора, да се е оформил неговият претекст.

И ще дам съответен образец, продължава Славчо Велков описа си пред Епицентър.бг – преди 7 години в Норвегия един норвежец – Брайвик - сходно на него, самичък забомби центърна на Осло и умъртви 69 юниши по време на техния лагер. Той се разгласи като неприкрит съперник на мигрантите и на мултикултуралните модели в Европа.

Това най-малкото значи, че ние сме изправени пред злокобното бъдеще на тероризма. Защото тези хора се стимулират под въздействието на събития, които се случват или са се случили на хиляди километри от мястото, където те живеят. Ще дам още един образец – Мохемед Мерах – килърът от Тулуза, който умъртви 7 индивида, в претекстовете си той написа, че е предизвикан от изгарянето на 4 Корана в американската база в Афганистан. Двамата братя, които направиха атентат против участниците в маратона в Бостън – единят от тях беше написал, че са стимулирани от дейностите на Съединени американски щати в Афганистан. Това са непреки претекстове, които си имат своите учредения, само че във всички случаи те стъпват на някаква осведомителна база.

Не бива да забравяме, че терористът от Нова Зеландия написа в своя манифест, че отмъщава поради всички жертви на офанзивите на терористи в Европа. Той следи вълната от мигранти в неговата страна и в неговия град – там има доста мощни мюсюлмански общности.

По отношение на технологията на нападението – то демонстрира извънредно добра подготовка, положително разузнаване на събитията. Той стреля, по-късно се връща в колата си, взема друго оръжие и още веднъж стреля. А по данни на силите на реда в града са било открити и няколко закрепени взривни усттройста към други коли, които са обезвредени. Което по технология и осъществяване го приближава до Брайвик.

Това е човек, който ненавижда другите, другото, особеното, расист, фашист, който не понася други култури и религии.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР