Какъв чудесен старт за новата 2012 година!!! НАСА съобщи, че

...
Какъв чудесен старт за новата 2012 година!!! НАСА съобщи, че
Коментари Харесай

Нов успех!!! И втората автоматична лунна станция “Граал-Б” навлезе в орбита около Луната!!!

Какъв превъзходен старт за новата 2012 година!!! НАСА заяви, че и втората автоматизирана лунна станция от задача “Граал ” навлезе в орбита към Луната и се трансформира в нейн неестествен сателит!

 

“НАСА посреща новата година с нова изследователска задача ”, заяви админът на галактическата организация Чарлз Болден. “Двата галактически апарата “Граал ” ще разширят нашите знания за Луната и за еволюцията на нашата лична планета. Ние започваме тази нова година, напомняйки на хората по света, че НАСА прави огромни, смели неща, с цел да доближи до нови небеса и да разкрие непознатото! ”

 

“Граал-Б ” стартира своята маневра в 00:05 часа българско време на втори януари 2012, като идването в окололунна орбита стана факт в 00:43 часа. “Граал-А ” пък навлезе в орбита към Луната през вчерашния ден, тъкмо по Нова година. “Граал-А ” стартира маневрата си за нахлуване в окололунна орбита в 23:12 часа на 31 декември, а идването на Луната стана факт тъкмо в среднощ, в 00:01 часа на 1 януари 2012 година!!! Честито на всички! Сега Луната има два нови изкуствени спътника, които обикалят към нея – “Граал-А ” и “Граал-Б ”!

 

 

 Grail B in orbit

 

Тази илюстрация от художник демонстрира автоматизираната лунна станция “Граал-Б ” в орбита към Луната. Image credit: NASA/JPL-Caltech

 

Космическа задача “Граал ” е отдадена на проучването на вътрешната конструкция на Луната. И двата галактически апарата – “Граал-А ” и “Граал-Б ” имат камери на борда, само че тези камери не са натоварени с научна задача. Камерите на “Граал ” са конфигурирани само за разпространение на галактическата просвета и обучение. Красивите фотоси, които ще вършат те, ще възбуждат интереса на възпитаници и галактически запалянковци към незнайното!

 

През идващите няколко месеца ръководителите на задачата ще извъшват маневри по прецизиране на орбитите на “Граал-А ” и “Граал-Б ”. Двете автоматизирани лунни станции би трябвало да са ситуирани единствено на 55 километра над повърхността на Луната и да я обикалят за по-малко от два часа. Основната научна задача се чака да стартира през месец март!

 

Задава се забавна 2012 година за космонавтиката и за междупланетните проучвания. Пристигането на “Граал ”-ите към Луната бе първото от трите огромни междупланетни събития, които се възнамеряваха за 2012-та. Второто огромно събитие за годината ще е през август, когато марсоходът “Кюриозити ” ще се откри на повърхността на Червената планета.  По-късно през годината автоматизираната междупланетна станция “Доун ” ще би трябвало да напусне протопланетата Веста и да се насочи още веднъж в междупланетното пространство, на вярна траектория към планетата-джудже Церера.

 

През месец януари се чака и още едно забавно събитие към “Граал ”. Двете автоматизирани станции се чакат да получат нови имена, което е извънредно добра концепция!!! Граал – на англ. GRAIL – в действителност е акроним от Gravity Recovery And Interior Laboratory. Напоследък НАСА получава рецензия в интернет пространството за това, че без значение че галактическите задачи на организацията са извънредно сполучливи, организацията им дава доста глупави имена. Например в публикацията на TheSpaceReview от Джеф Брук вярно се загатва, че в близкото минало галактическите апарати са получавали имена на огромни откриватели и мореплаватели, или просто имена в проучвателен дух – като “Магелан ”, “Касини ”, “Галилео ”, “Маринър ”, “Пионер ”, “Викинг ”. Но през последните няколко години галактическите апарати получават доста скучни имена – като “Марс Риконисънс Орбитър ” или “Лунър Риконисънс Орбитър ”, или пък несъмнено глупави акроними – като “Граал ”…

 

Но през октомври НАСА откри конкурс измежду възпитаници за оферти за нови имена на автоматизираните лунни станции “Граал ”.  През този месец се чакат резултатите от състезанието, които ще покажат новите имена на лунните станции – имената, които ще заменят акронима “Граал ”.

 

 

 

 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР