Как започва спокойствието?Със спирането на очакванията…Разбери, че никой за нищо

...
Как започва спокойствието?Със спирането на очакванията…Разбери, че никой за нищо
Коментари Харесай

Просто живей


Как стартира спокойствието?
Със прекъсването на очакванията…
Разбери, че никой за нищо не ти е задължен и това ще стане началото на твоето разцъфване. Никой. За нищо. Не ти е задължен. Просто така… Пусни миража, че ти си значим и важен в очите на тези, с които те среща животът. Никой не е задължен да те обича, да ти подарява дарове. Никой не е задължен да ти стане другар и да постъпва с теб почтено и безкористно. 
Никой не е задължен да бъде правилен, единствено тъй като ти си правилен на нещо или на някого. Никой не е длъжен да се застъпва за теб и да ти подава рамо в сложна минута. Никой не е длъжен да ти съчувства и да те утешава. Да ти дава пари назаем. Да ти слуша разказите и да се смее на шегите ти.

Никой не е задължен да ти запълва празнотата и неумението да живееш без непрестанно да се осланяш на нечие наличие.

Никой не е задължен да те държи на щат единствено тъй като си добър служащ. Никой не е задължен да се грижи за теб и още повече пък да ти устройва благополучен и безбрежен живот. Никой не е задължен да ти дава отговор с реципрочност. На положителното с положително. С признателност. 

Никой не е задължен да постъпва по този начин, както ти си постъпил по отношение на него. 
Разбра ли? Никой. За нищо. Не ти е длъжен. На теб. Никога и на никое място.  

Това прави ли те затворен и непристъпно твърд? Разочарован? Не. Не. НЕ. Вгледай се всепроникващо в това, за което приказваме. 

Това е безтегловността на прошката. Това е светлина, пробираща си път всред дебрите на твоето злощастие, вписано с кръв измежду отговорностите на другите в книгата с кредитните разписки на душата… „ и елементарни нам задълженията както ние прощаваме на длъжниците си “ Помниш ли това? 

Пусни това, което не е в ръцете ти. Престани да се преструваш… Ще се освободиш от непрекъснатата потребност да коментираш хората и събитията. Това ще е началото на твоята трансформация… 

А ти по този начин искаше да промениш живота си… Ти към този момент не чакаш и не се надяваш на нищо. Всичко, което се случва – се случва, потъвайки в големия поток от признателност около теб. 

Вълната от схващане и топлота те носи. Сега се учиш да оценяваш дреболиите, дребните неща, които си пропущал преди. Добрата дума. Предложението за помощ. Усмивката… Оказва се, че цялата работа е била в теб самия. Виждаш ли какъв брой доста добрина има в този свят, когато ти не взривяваш всички в близост с динамита на своето „ желая “ и „ задължен си “? 

Всички хора са положителни. Позволи им просто да бъдат, без твоите упования и оценки. И всичко ще си пристигна по местата. Това е доста значимо в връзките. 

„ Ако обичаш - пусни “… За това става дума… За нужната независимост, за пространството в което се случва любовта. Уважавай избора на другия. Не се опитвай да прогнозираш, да контролираш и да мислиш вместо него. Ако нещо не ти харесва – тръгни си, само че да си присвояваш нечий живот – не смей. 

Никой за нищо не ти е задължен. 

Това е първата стъпка. Няма повече упования. Не воюваш и не водиш борби. Несправедливостта е изчезнала и е останала благодарността за това, което имаш и което е извънредно доста и невъобразимо прекрасно… Лекота. И елементарност. Ти отстрани от себе си толкоз ненужни дребнавости. Всичко, което те притискаше към земята с непрестанното изчисление на това, което не се е случило и това, което е минало. 

Сега си свободен. Свободен да слушаш, да си спокоен и спокоен. Свободен просто да бъдеш, да си. Никой нищо не ти дължи. И теб не ти е нужно нищо от никого. 

Живей.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР