Как в дигиталния свят дигиталните доказателства не са достатъчни -

...
Как в дигиталния свят дигиталните доказателства не са достатъчни -
Коментари Харесай

На Летище София отказват да приемат някои сертификати за антигенни тестове

Как в цифровия свят цифровите доказателства не са задоволителни - за това е идната история с участници от Габрово, споделя БНР.
Мариела Василева и фамилията ѝ не съумяват да излетят в точния момент за Англия поради оборване на цифрови документи за негативен тест за Covid-19 от страна на администрацията на Летище София.

След почивка в България Мариела, Чарли и техните деца потеглят назад към Острова. В деня преди отпътуването двамата си вършат антигенни проби. Избират лабораторията на регионалната болница в Габрово, като прецизират, че документът им е нужен за пътешестване към Англия. След проучването получават дигитален документ на Европейски Съюз, удостоверяващ негативен резултат. Бланката е на Министерството на здравеопазването, съдържа QR код, персонални и други данни.

На гишето за регистрация на багажа на софийското летище обаче за изненада на Мариела и фамилията ѝ отхвърлят да одобряват документите за тестванията им. Аргументът - липсват щемпел и автограф от лабораторията.

На бланката лабораторията е маркирана с 10-цифрен номер. Според шефа на регионалната болница в Габрово, където са извършени проучванията, тестванията се записват в обединен информативен портал, документът се генерира от системата и се разпечатва, като на процедура не се издава от локалната лаборатория.

След като на софийското летище чиновниците не одобряват тестванията на фамилията, ги насочват към лабораториите на терминала. Заради дългата опашка обаче изпускат полета си.

В формалните източници на информация се показва, че Covid документът е цифрово доказателство с QR код, което съдържа значителната информация, както и дигитален автограф, гарантиращ достоверността на документа. При инспекция се сканира кодът и се ревизира подписът, като с подобен разполага всеки издаващ орган.

За случаи като описания алармират и други пасажери. В мрежата консуматори се оплакват и предизвестяват тръгналите към Англия да бъдат деликатни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР