Как така няма война, а има военно положение? Официално то

...
Как така няма война, а има военно положение? Официално то
Коментари Харесай

Как така няма война, а има военно положение?


Как по този начин няма война, а има военно състояние? Официално то бе въведено в анексираните области. Но такова има и в " същинска " Русия - просто се назовава иначе. До какво ли ще докара това? Коментар на Иван Преображенский.

въведе , а. Бе въведен и специален режим в Централния и Южния федерален окръг на. Ограничителните ограничения ще обиден към 55 милиона руснаци. А в пограничните региони (както и в анексираните и Севастопол, които съветските управляващи считат за отделен федерален субект) една трета от ограниченията дублират закона за военното състояние. До какво може да докара това?

Новата неистина на Кремъл

Появиха се клюки, че членовете на Съвета на федерацията са били известени авансово да се приготвят за изключително вечерно съвещание на Съвета за сигурност. В този миг стана ясно, че съветските управляващи готвят следващия си трик.
Редакцията предлага
Всъщност, имаше всевъзможни клюки: говореше се за оставка на министъра на защитата Сергей Шойгу, за решение за нанасяне на нуклеарен удар и за официално обявяване на насилственото евакуиране на съветските войски от Херсон. Накрая се заприказва и за въвеждане на военно състояние в цяла Русия, за затваряне на границите, за закриване на всички публични организации и за въвеждане на готовност в цялата индустрия. Неслучайно известният някогашен демократичен икономист и началник на Руската академия за национално стопанство и обществена администрация Владимир Мау съобщи след приключването на наказателното дело против него, че мобилизацията не опонира на пазарната стопанска система.

В последна сметка. Не Путин разгласи евакуацията на Херсон, а неговият приближен военачалник Сергей Суровикин и Кирил Стремусов, заместник-ръководител на окупационната администрация на Херсонска област. Руският президент е въвел военно състояние единствено там, където то към този момент е в действие от началото на самата война, която съветските управляващи, макар че са я наложили, настойчиво назовават " специфична военна интервенция ".

А " същинската " Русия (както и в Крим и Севастопол) на процедура е разграничена на зони според от дистанцията до фронта. В пограничните региони режимът е най-строг. Хората там могат да бъдат принудително преместени в " безвредни зони ", които - съдейки по дейностите на управляващите - стартират някъде оттатък Урал, а свободата на напредване може да бъде лимитирана. Засега Москва и Централна Русия чакат въвеждане на специфични режими единствено в региона на превоза и инфраструктурните уреди. 

Не бива обаче да се заблуждаваме - всичко може да се промени доста бързо. И то без спомагателни президентски укази. Защото още в първия се акцентира, че при нужда по време на военно състояние могат да се ползват и други ограничения, планувани в закона. Така че, в случай че бях на мястото на жителите на огромните градове, нямаше да бързам да се укротявам.

Твърде доста независимост?

Путин отново се пробва да трансферира отговорността за непопулярните си решения върху локалните управляващи - точно както се случи по време на пандемията и на мобилизацията. Той е наясно, че може да се сблъска и с непокорство. Затова в този момент се създава специален Координационен съвет, ръководен от министър-председателя Михаил Мишустин.

По време на пандемията регионите не се " откъснаха " от Москва, макар че получиха спомагателни пълномощия. Правителството ги следеше от близко. Сега това надали ще е по този начин. Сергей Кириенко, отговорник за вътрешната политика в президентската администрация, дружно с ръководителя на кримските управляващи Аксенов е ангажиран с координацията на преселването на жителите на Херсон на левия бряг на Днепър. Подчинените му също са по-заети с окупираните територии.

В това време ръководителите на районите - даже тези, които не се споделят Рамзан Кадиров - получават от ден на ден власт. А това им разрешава да вземем за пример да ръководят директно силите за сигурност. 

Съществуват и известни разлики в пълномощията, които несъмнено ще провокират конкуренция. Защо да вземем за пример губернаторът на Белгородска област има право да командва своите сили за сигурност, а губернаторът на Приморския край - не? Това в допълнение би нарушило салдото в системата на властта в Русия, която така и така е много разтърсена от първите месеци на войната. А в една федерална страна - въпреки и единствено на хартия - няма нищо по-лошо от повишаването на общественото неодобрение. То е неизбежно след мобилизацията, а в този момент и след налагането на " специфичното състояние " в Русия в композиция с автономията на районните елити.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" По-добре в наказателна колония в сравнение с война "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР