Как Стара Загора да си върне славата на една от

...
Как Стара Загора да си върне славата на една от
Коментари Харесай

Божанов: Стратегическото развитие на страната ни се крепи на университетите, гледащи в бъдещето

Как Стара Загора да си върне славата на една от ИТ долините на България обсъждаха народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България” с управлението на Тракийския университет и представители на софтуерния бизнес в града.

Председателят на комисията по електронно ръководство в Народното събрание Божидар Божанов и депутатът Ивайло Мирчев участваха в работната среща “Ефективно обучение – сполучлив бизнес: благоприятни условия и бариери “ по самодейност ректора на Тракийския университет проф. доктор Добри Ярков. В срещата взе участие и министърът на правораздаването Атанас Славов.

“Преди няколко десетилетия Стара Загора се славеше като една от ИТ долините на България. Не мога да приема, че този потенциал е изгубен и че капацитетът в този град да развива експерти в осведомителните технологии е липсващ. Тук постоянно е имало обичаи, по тази причина ролята на университета е да концентрира този гений и да развива уменията му”, съобщи Ивайло Мирчев пред притежателите на компании и представителите на водещите браншови организации.

Една от упоритостите на Тракийския университет е да развива потенциал в региона на дигитализацията, като ги съчетае и внедри в най-силните и известни свои специалности, като да вземем за пример ветеринарната медицина и медицината. В момента в университета се образоват към 10 хиляди студенти в 250 специалности. Около 1000 от тези студенти са чужденци.

“Трите съществени сфери на научно на развиване на университета са свързани с това, което назоваваме всичко за здравето на индивида, екологията и опазването на околната среда и дигитализацията на процесите, тъй като бъдещето принадлежи на високите технологии във всяка област на живота ни”, съобщи ректорът проф. Ярков, като даде образец за вложенията във високотехнологични процеси в земеделието и отглеждането на животни. Затова университетът е разкрил образование по специалностите “Софтуерно инженерство” и “Информационни технологии”.

Първият министър на електронното ръководство Божидар Божанов акцентира какъв брой е значима ролята на университетите в подготовката на експертите за провокациите на утрешния ден, още повече с оглед навлизането с изключителна скорост на технологии като изкуствения разсъдък.

“Стратегическото развиване на страната ни се крепи на университетите, които не гледат в предишното, а гледат в бъдещето. Иновациите в международен мащаб потеглят точно от там - от студентите, които се трансформират в бизнесмени, тъй като имат познания и умения, които другите не имат. Необходимо е университетите в България да градят подобен потенциал, тъй като по този начин ще се раждат идващите сполучливи предприемачи”, съобщи Божанов.

Атанас Славов разяснява пред представителите на ИТ бизнеса и университетското управление, че макар че министерството на правораздаването няма директно въздействие върху развиването на осведомителните технологии, в действителност зависи от тях поради въвеждането на електронното правораздаване. Според него обезпечаването на удобна среда за развиването на бизнеса е фактор, който ще помогне на бизнесмените в Стара Загора да разкрият капацитета си.

“Като представител на държавното управление желая да ви уверя, че Министерският съвет има ангажимент към района, града и университета”, сподели той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР