Как си?“ В много страни това е обикновен въпрос, който

...
Как си?“ В много страни това е обикновен въпрос, който
Коментари Харесай

Коя е най-голямата ценност за българина?

„ Как си? “ В доста страни това е елементарен въпрос, който има за цел да стартира диалог, а отговорът е автоматизираното „ Добре съм “. В България обаче това е покана за ориентиране на диалога към обичаната тематика на хората тук – здравето. Болят ги краката, стойката им не е както би трябвало или пък преди малко са разбрали за естествена опция на добавките с желязо.
Българите приказват за грижите за здравето, както британците за времето. Това е най-предпочитаната тематика за разискване, до която постоянно можеш да прибегнеш – универсална измежду млади и остарели, сред другари и на масата. Това е забелязала авторката на  Представяме ви нейните наблюдения:
В България на всички места се разисква здравето. Хората си разменят предписания не за сладкиши, а за домашни илачи и лечебни смеси. Рекламират се най-вече артикули, свързани със здравето. Когато посетих страната за първи път, имах възприятието, че главно за това се говореше по малкия екран и радиото.
Докато бях отседнала при приятеля ми Дани, гледах по какъв начин баба му вади торбичка с хапчета на всяко хранене – за артрита в коленете, за болките в гърба, капки за очите, спрей за носа и още нещо, което е видяла по малкия екран и е решила да опита. Приятелките й правеха безусловно същото. Повечето българи, трансферирали петдесетте, са преносими аптеки – главното им всекидневно забавление е да гълтат хапчета и да си разменят хрумвания за лекуване.
Българите се интересуват както за своето, по този начин и за непознатото здраве. Само да кихнете, сигурно ще получите съвет – хората ще се засуетят край вас, ще предложат да се затвори прозорецът, с цел да не влиза леден въздух, да си обуете чорапи, да опитате новата запарка, която преди малко са запарили. Не че са нахални или се натрапват, само че присъщата за този народ обсебеност от здравето се показва в това, че те непременно ще се погрижат за вас – с единственото предпочитание всички да живеят във допустимо най-хубаво здраве, – тъй като то е единственото нещо, което можеш самичък да поддържаш и пазиш, и то гратис.
 Излиза Компас на полезностите Излиза " Компас на полезностите "
Като кореспондент за „ Ройтерс “ и Би Би Си Мандийп Рай е посетила над 120 страни и прави едно и също поразително изобретение &ndas...
И въпреки всичко не всичко в българския метод на живот е изцяло здравословно – изключително що се отнася до метода на хранене, който надали би бил изцяло утвърден от доктор или диетолог. Обикновено денят стартира с тестена закуска – баница със сирене или пържена мекица, на обяд – салата, а вечерта – великодушна порция месо с картофи. В новогодишната вечер се подготвя специфична пита с шансове за настъпващата година, които постоянно са благопожелание за здраве. Всичко това се полива щедро с алкохол, който непроменяемо включва ракията – националната напитка на българите, правена от сливи, грозде или кайсии. Често се създава в домашни условия – още помня аромата, до момента в който родителите на Дани я варяха в мазето си. Пие се греяна или студена – според от сезона, само че рядко в умерени количества.
Други съставни елементи на менюто са по-познати на хората, които се интересуват от здравословния метод на живот – най-много киселото мляко, което е вездесъща част от българското хранене и за което се твърди, че поначало произлиза от тази страна. Българският академик доктор Стамен Григоров е изобретател на бактерията, която трансформира прясното мляко в кисело, кръстена от него лактобацилус булгарикус. Киселото мляко се счита за съществена причина в България да има извънредно доста столетници. И през днешния ден то продължава да бъде измежду главните съставки на българските ястия – от локалната версия на мусаката, постоянно сервирана с кисело мляко, до обичайна салата „ Снежанка “ – цедено кисело мляко с нарязана краставица и копър.
Важното обаче е не толкоз дали българският метод на живот е изключително здравословен – макар че културата на превозване на време измежду природата и някои от храните несъмнено са такива, – колкото фактът, че хората като цяло са изключително заинтригувани от здравето. Те може да не водят съвършен здравословен живот (България не заема челна позиция в статистиките за здравословно положение, обикновено тегло и здравословен метод на живот), само че сигурно приказват и мислят доста за него. Това е и част от метода, по който страната се презентира – с облиците на румени фамилии, грижещи се за своето стопанство – следващият облик, показващ връзката сред здравето и щастието.
Помислете по кое време за последно сте отишли на обзор, без да е имало сериозен проблем, който да ви е принудил; по кое време за последно сте създали нещо, тъй като е било потребно за здравето и благополучието ви. Истината е, че доста от нас подценяват тези неща: ние оставяме натовареният график да диктува навиците ни и се замисляме за здравето си единствено когато нещо към този момент се е объркало. Въпреки неоспоримата истина, че здравето е най-важното нещо за всеки от нас и без него нищо друго не е допустимо, множеството хора въобще не му отделят нужното внимание. В България това в никакъв случай няма да се случи: по-възрастните в фамилията няма да ви оставят на мира, ще ви пробутват медикаменти, а заболяването ще бъде открита още при първите признаци. Много от нас съвсем не се замислят за здравето си – а трябва; по тази причина, даже да нямате българска баба, старайте се понякога да си представяте какво би ви споделила тя. Здравето е благосъстояние – и като го забравяме, ние се излагаме на заплаха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР