Как се прави кино в България? Това ще разберат всички,

...
Как се прави кино в България? Това ще разберат всички,
Коментари Харесай

Режисьорът Ники Мутафчиев: Предизвикателството обикаля 14 града и среща младите хора с киното

" Как се прави кино в България? Това ще схванат всички, които участват на самодейността " Предизвикателството ", проведена от продуцента и режисьор Ники Мутафчиев и актрисата Кристина Верославова ", сподели продуцентът и режисьор Ники Мутафчиев в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " .

" Предизвикателството " ще обиколи 14 града и ще показа на аудиторията опция да взе участие в процеса по основаване на филми. Идеята е да запознаме младежите с постановка, операторско майсторство, писане на сюжет. Извън столицата познанията по тези тематики не са мощно застъпени. Това даже е метод за възпитаване на аудитория - главно възпитаници от 11 и 12 клас участват. Подкрепиха ни НФЦ и фонд " Култура ". Тази седмица сме в Перник - до петък вечер можете да се запишете за наличие ", разясни Мутафчиев.

По думите му менторите са разнообразни за другите събития. " Има един посредник, да вземем за пример аз. Каним експерти, като част от тях са одобрени оператори, сценаристи, продуценти и прочие Има по един наставнически клас, входът е свободен, всяка събота. Предизвикателството е искащите да създадат късометражен филм за 24 часа, спечелилите печелят 1000 лева Накрая има финално съревнование за всички спечелили, което да открои един от екипите ", даде детайлности по тематиката събеседникът.

" Участниците могат да бъдат сред 16 и 23 години. Те би трябвало да си образуват тим - могат и да са единствено двама души, само че да бъдат същински екип. “Велико Търново и Бургас също да ни чакат скоро. Можете да се запишете в онлайн платформата The Challenge. Евелин Костова ще бъде наставник в Перник, наставник на операторския сегмент - Крум Родригес, сюжет и постановка в тандем ще води Светла Цоцоркова ", издаде детайлности от събитието режисьорът.

" Последният път в самодейността на учебното заведение на Лий Страсбърг в България участваха Калин Врачански и други одобрени експерти. Кандидатства се и се минава курс, като една от участничките е минала през гратис образование в Ел Ей след положителното си показване. Лятото още веднъж ще се организира курс по линия на Лий Страсбърг - България, като записванията текат сега ", посочи режисьорът Ники Мутафчиев.

" Първо бях артист в Народния спектакъл, по-късно взех решение да се захвана с постановка. Завърших в НАТФИЗ, написах сюжет и го предложих на разнообразни продуценти. Отказваха ми, тъй като той бе с възприятие на комизъм, само че разбирам за какво не го одобриха. Реших да развъртвам други сюжети и тогава се появи продуцентка, която прочете сюжета за " Още една фантазия ". Тя го продуцира ", описа своя опит в киното Мутафчиев.

Той уточни, че са финансирали лентата, преди да са я снимали до дъно. " Снимането на кино е обвързвано с дълъг път, с неточности, с прекосяване през доста стадии, това е развой. Лошият опит те учи на доста повече неща, в сравнение с положителният. Добрият опит може да те подведе да развиеш прекомерно внезапно самочувствие. Не се тормозете от грешките ", моли така към начинаещите създатели.

" Не се отхвърлям от киното, тъй като първо имам силата за това, второ, работя с изобретателен и занимателен екип. Много деликатно сортирам плановете си. Не е доходоносно, само че е доста хубаво ". В българския пазар не би трябвало да мислим толкоз за облагата, тъй като той е доста дребен - вероятно излизане на филм в чужбина може да докара до финансови резултати ", сподели още Мутафчиев.

" За да направиш филм като продуцент, първо би трябвало да тръгнеш от готина концепция. Логиката изисква да се тръгне от късометражна форма. Първо, всяко изкуство е метод на себеизразяване, с цел да намериш своя метод е хубаво да си учил, тъй като Академията те обкръжава от среда. Късите форми са значими, тъй като можеш да бъдеш видян за събирането на по-голям екип в по-голяма форма у нас и в чужбина ", посъветва Ники Мутафчиев.

" Филм се прави от екип - по тази причина сътрудниците са основен фактор. Как да си намериш екип обаче, в случай че нямаш опит? Комбинираш се с прочут режисьор, сценарист, продуцент и се сработвате. Много хора считат, че екипът единствено ги обслужва - не е по този начин. Тарантино споделя в скорошно свое изявление, че екипът ти оказва помощ на надскочиш своята концепция ", даде образец Мутафчиев.

Последният му филм " Платформата " лишил доста време, с цел да се реализира. " Реших да го направя като по учебник. Започнах от инцидентна концепция и в Кан ме извикаха другари на презентация. Питаха ме " Нямаш ли хрумвания ", аз я показах и с нея аплайвах. Това стана преди 9 години ", описа режисьорът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР