Как се прави динен маджун показаха за четвърта поредна година

...
Как се прави динен маджун показаха за четвърта поредна година
Коментари Харесай

Как се прави динен маджун показаха в силистренското с. Смилец

Как се прави динен маджун демонстрираха за четвърта поредна година в силистренското село Смилец. Празникът е уникален в страната. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години.

Смилец, Силистра

Край Гизлиджанската чешма и тази година се събраха и дребни и огромни, с цел да възродят традицията за приготвянето на динения маджун, именуван още динен мед.
Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Идеята на празника на първо место вижда се е събирателна - задачата да се съберем тук и да възвърнем една остаряла позабравена кулинарна традиция – изработка на динения деликатес - динен маджун, който е присъщ за нашия район.  Празник на динения маджун в силистренското село Смилец Празник на динения маджун в силистренското село Смилец
В силистренското село Смилец празнуват празника на меда от любеница, който е единствен в страната. Провежда се за трета поредна година, с цел да възроди традиц...

Подготовката на празникът стартира със засаждането на бостана и приключва с изработката на старите „ котлони “ в земята и приготвянето на динения маджун. Навремето той е бил определян като „ сиромашки мед “, само че мнозина са го употребили и като лекарство.
Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Това е натурален подсладител, който са го употребили в годините обратно. Той е с доста дълга продължителност – 30-40 години не се скапва. Самият артикул няма никакъв консервант. Иванка Облакова: Зимата, като си разтриеш малко, и сърбаш с лъжицата - и здрави бяха хората едно време. Маджунът се яде с баница, с комачки едно време, дето ги правихме.
Неизменна част от празника беше и националната носия, показана от най-малките носетщи българския дух и обичаи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР