Как се изразходват обществените средства на Община Пловдив и се

...
Как се изразходват обществените средства на Община Пловдив и се
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Кой зам.-кмет и общински шеф купиха служебни коли с екстри за лична полза? ВИДЕО

Как се изразходват публичните средства на Община Пловдив и се случва „ обновяването на автопарка ”? Отговор на този въпрос дава предаването “Glas с Тина Ивайлова по БТВ. Разследването демонстрира по какъв начин зам.-кметът Георги Титюков кара служебна кола като персонална за 80 000 лв., а шефът на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране ” Ненко Калакунов за 65 000 лв..

 Титюков кара като персонална  служебна кола, която коства 80 хиляди лева  и е по европейски план: " Младежки център  - мощен фактор за локалното развиване " по стратегия " Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ". Автомобилът е с 42 екстри. В същото време различен общински чиновник със заплата към 2000 лв., твърди, че кола от 65 хиляди лв. не е скъпа.

Вижте следствието във видеото:



Кадрите, които ви демонстрираме във видеото са от автопарка на община Пловдив. Виждате  микробуса, в който  се вози кмета на общината   и  автомобила от предходния мандат. Показваме  ви и колите на зам. кметовете и общинските чиновници.  Те са на повече от 15 години.  Вторият най-скъп автомобил в общината, след наследения от кмета, е този на зам. кметът  по спорт, юношески действия и обществена политика- Георги Титюков.

Купен е за 79 999 лв. с Данък добавена стойност и е по европейски план по програма  за понижаване на  бедноста.  По този  проект е построен Младежки център край Гребната база в Пловдив. По програмата за беднотия е оповестена и  публичната поръчка за пазаруването на автомобила от юли 2021 година. Предметът й е закупуване на лек автомобил 6+1 места за осъществяване на дейностите по плана. Прави усещане, че техническите параметри в действителност са отговаряли единствено за този тип автомобил. Виждаме, че и единствено една компания е предложила е предложила въпросния автомобил и той е бил закупен.



В документите за пазаруването на автомобила е посочено също, че: " Целта на закупуването на един лек автомобил (6+1 места) е да се обезпечи лесното и безпроблемно напредване на младежките екипи от Младежки център Пловдив до дребните обитаеми места в района.

Шофира ли се обаче автомобилът по предопределение, съгласно по този начин заложената цел? От зрителски сигнали разбираме, че  зам.кметът Георги Титюков ръководи служебния автомобил за обществени услуги, като го употребява като персонален непрекъснато, към този момент една година. Кадрите, които виждате за снимани от екипа ни в продължение на няколко дни.

Става ясно, че Георги Титюков в работно и неработно време ръководи само  автомобила, закупен по програмата за беднотия. Той обаче не вижда проблем, тъй като е началник на плана.





- Защо ползвате  тази като персонална?

Георги Титюков: - Какво значи като персонална? Аз я употребявам в границите на града. От тук до Младежкия център, да употребявам е. В новия програмен интервал беше извоюван нов план на стойност 2 млн. и 53 хиляди лв.. И по него е закупено и моторно транспортно средство със средства от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и сме оповестили социална поръчка. За страдание нямаше нито един претендент за закупуване на профилирана каравана, с която да се върви по по-малки обитаеми места. Автомобилът е с теглич,  с концепцията да може да тегли тази каравана, която ще  е като преносима библиотека, място за срещи.Някъде средата на януари тази година е закупена.

-И  още не сте още возили деца?

 Георги Титюков:- Не, няма деца  в Младежкия център  целевата група е сред 15 -29 години. Ходили са до София, до Добрич…До където се наложи, някъде в София да си свършат работа…

-С тази кола?

Георги Титюков: -Да. С тази кола.

-Предимно вие я карате?

Георги Титюков:- Предимно аз я карам, не е загадка. В рамките на града приказваме.  Аз съм началник на плана.

-Кое наложи, да закупите кола с 42 екстри, която не прави работа без каравана? От подобен висок клас?

Георги Титюков:- Ами, решили сме… Не знам, дали е висок клас.

- В съпоставяне с другите зам. кметове, те не карат такива коли? Дори кмета не кара такава кола?

Георги Титюков:-Ами, това  тях може да питате…Няма персонални цели. Колата има место домуване -  общинта, Младежки център, до у дома.

- Кой позволи вие да можете да паркирате пред дома ви?

Георги Титюков:- Всички заповеди ги издава кметът естествено.

-И той е разрешил, колата по този начин да се паркира?

Георги Титюков:- Аз съм началник на плана. В качеството на началник съм в заповедта да ръководя тази кола.

-Просто Вие си я харесахте тази кола и решихте да я вземете?

 Георги Титюков:- Не, търсихме 6 плюс 1 места.

-Но тя не се употребява по предопределение?

Георги Титюков:- Абсолютно по предопределение се употребява. Смятаме, че това е най-хубавото съответствие цена -качество и сме имали шанс, т.к ние сме оповестили социална поръчка и който е желаел би могъл да кандидатства.

Само една марка предлага оферта за публичната поръчка и тя предлага автомобил на цена от 79 999 лв. с Данък добавена стойност, като покрива всички 42 екстри, дадени от възложителя в лицето на зам.-кмета Георги Титюков.



По стратегия автомобилът на зам. кмета Георги Титюков би трябвало да извозва екипи от Младежкия център до дребни обитаеми места. Става ясно обаче, че тези екипи не пътуват с тази кола.

„ Когато  е тук в района пътуваме с другия длъжностен автомобил, който имаме… “, споделя Калина Калинова-временно изпълняваща длъжността директор/ВРИД/ на Младежкия център.  

В публичната поръчка за автомобила ясно се вижда, че има 42 механически условия от възложителя, или екстри като: минималната мощ да е 200 конски сили, да има навигационна система с осем пъстър тъч скрийн екран, да има помощник за следене на линията и мултифункционална камера, да има виртуален педал за отваряне на багажника и доста други.

Както стана ясно, със заповед на кмета на общината -Георги Титюков има право да паркира служебни автомобил пред дома си. От фрагментите ясно се вижда по какъв начин зам. кмета Титюков крие, че заповедта е в съгласие от него. А това значи, че той я е одобрил и по-късно  я е дал на кмета на общината за автограф. Само можем да предположим, кой е упълномощил да се изготви тази заповед, по този метод.

Разбираме, че преди да бъде закупена, колата ръководена от Георги Титюков, е пусната и друга социална поръчка, на която той е възложител. Само че, тя е  през Кризисен  център за дами, жертви на домашно принуждение. Поръчката  е на стойност 60 хиляди лв., а служебният автомобил, който е трябвало да бъде платен е с 74 екстри. След като схваща обаче за тази социална поръчка директорката на Кризисния център пуска писмо до комисията, че в никакъв случай не е имала потребност от подобен длъжностен автомобил. И по този начин процедурата е прекъсната.

От всички тези документи по  плановете и публичните поръчки, които са обществени в уеб страницата на община Пловдив излиза наяве, че каквато кола е изискал зам.кмета Георги Титюков като възложител на поръчката, такава е била закупена.

Каквато желае кола, купува и Ненко Калакунов. Той  е  шеф на Оперативна програма " Паркиране и репатриране " и  управлява   " длъжностен " 5-метров автомобил. Струва  60 000 лв., с мощ над 185 конски  сили,  лети  джанти над 18  цола и дълъг лист с екстри. Ползва го 24/7. Доказват го и нашите фрагменти, които са снимани от екипа ни в продължение на няколко дни.



Автомобилът му също е закупен с социална поръчка. Съвпаденията не свършват дотук. Единствената оферта още веднъж е от същата компания, която предлага на Титюков автомобила, с поисканите  от него механически изисквания  и цена. Сега компанията предлага оферта и на другия възложител -Ненко Калакунов, като още веднъж са спазени параметрите и цената,които той желае.

На 10 август от Оперативна програма " Паркиране и репатриране " са пуснали въпросната поръчка, която е с планирана цена от 58 000 лв. с Данък добавена стойност. Освен изброените условия към автомобила, той  би трябвало е използван, като първата му регистрация да не е по-рано от 1 юни 2019 година.   Колата  дава отговор 1:1 на изискванията на поръчката,  като с изключение на екстрите, нейната първа регистрация е на 26 юни 2019 година.  От компанията обаче са имали  един дребен пропуск – не  са прикачили фотоси на автомобила, както е по заданието на Община Пловдив.  Така процедурата се приключва.



На 27  септември шефът на предприятието Ненко Калакунов, който е и  възложител, пуска нова поръчка. Този път обаче не е с обществено съревнование, а с непосредствено договаряне към същата компания. В претекстовете се написа, че миналата поръчка  е била  прекъсната, така като  офертите не са отговаряли на условията.  Възложителят обаче счита, че има съображение да престъпи към непосредствено договаряне и по този начин пуска инхаус процедурата. Очаквано компанията предлага същият автомобил, а на 2 октомври 2022 година се подписва контракта за доставка на автомобила за 58 000 лв. с Данък добавена стойност.



„ Това е  работен автомобил. Колко цола са джантите, какъв брой коня е автомобила, не е персонално мой избор. Има назначена комисия, опитахме се да се включим в някакъв бюджет. Много мъчно се намират такива коли и цената е все по-висока.  Това е естествен автомобил, нито е някаква сериозна,  марка, нито е нещо.. “, споделя Ненко Калакунов.

 От документа на  публичната поръчка обаче, ясно се вижда, че възложителят Ненко Калакунов показва в техническата спецификация на автомобила, за минимални условия следните параметри: Автомобилът да не е по-малко от 185 конски сили, да е с лети джанти, не по-малко от 18 цола, да има затопляне на всички седалки и още един лист с екстри.

Третият, който може да влезе в клуба на общинските ръководители в Пловдив  с първокласни служебни коли, е шефът на Комплексен онкологичен център доктор Тихомир Дерменджиев. Той е получи позволение от Общинския съвет да си закупи служебна кола 55 000 лв. " втора употреба ". Притеснителното в тази ситуация е, че е допустимо " старите и амортизираните " коли ще бъдат трансферирани за транспорт на кръв и кръвна плазма за пациентите.

Дали този автомобил ще бъде закупен, следва да разберем.

Кметът на община Пловдив-Здравко Димитров даде обещание да назначи инспекция по предопределение ли се употребяват тези скъпи служебни коли.

„ Не е прелестно  и не е редно, не е редно. Ще ги ревизира всички, и ОП-тата, и общинските предприятия… “, безапелационен е кметът на Пловдив.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР