Как се е променила шоколадовата индустрия в България последните 10

...
Как се е променила шоколадовата индустрия в България последните 10
Коментари Харесай

Нина Виткова разказва за: Nestle, производството на шоколадови изделия и опазването на околната среда |

Как се е трансформирала шоколадовата промишленост в България последните 10 години? И по какъв начин се ангажира Nestle в опазването на околната среда?

Отговорите на тези забавни въпроси и на доста други даде Нина Виткова, управител на фабриката на Нестле в София:

По какъв метод се е трансформирала шоколадовата промишленост в България за последните 10 години?

Все по този начин сладка и вкусна е! А измененията следват динамичността на ускорения софтуерен взрив, в който всички живеем, по тази причина и нашата промишленост, сходно на доста други, става все по-интелигентна и все по-зелена. Високите технологии навлизат интензивно, машините от последно потомство, с които работим, към този момент употребяват в огромната си част изкуствен интелект и автоматизация на производството, които са ориентирани както към оптимизация и успеваемост на процесите, ергономия на работното място, по този начин и основаване на оптимално щадящо за околната среда произвеждане. Иновации се употребяват необятно и за основаване на нови артикули, отговарящи на възходящите условия на потребителите.

Във фабрика „ София “ според последните прогнози 2021 година ще произведем 16 700 тона шоколадови произведения, от които над 90% са за експорт към над 35 страни в целия свят.

Какви стъпки ще предприемете с цел да продължите със зелената политика на Nestle?

Нестле групата работи интензивно на световно равнище за реализиране на Net-Zero компания до 2050.

KitKat марката има ангажимент да реализира нулеви излъчвания до 2025.

Поставили сме си мощно предизвикателни съответни цели за понижаване на излъчванията и ускорение на процеса по прекосяването към регенеративни хранителни системи.

Нестле е деен участник и в СОР 26, тъй като имаме вяра, че няма субект или организация, която да може да реализира важен принос независимо. В Нестле имаме вяра, ча единствено обединени индивидите и промишлеността можем да създадем разликата. За това ние сме отворени към разговор, подготвени сме да чуем какви са упованията към нас, както и да споделим проектите си.

На локално равнище в България във фабрика в София, която е способен център на KitKat® марката и на новото произвеждане на Smarties® продуктите, работим по резистентен проект, който цели да способства към световните задължения на компанията. Ниско въглеродно произвеждане и логистика, понижаване на количеството употребена сила и опаковките са главните ни фокуси като през 2021 имаме редица съответни постижения - инсталирахме високо ефикасен хладилен елемент със система за асимилиране на отделената топлинна сила, оптимизирахме системата за дистрибуция на компресиран въздух, инсталирахме високо ефикасни помпи за индустриална гореща и студена вода и подобрихме енергийната успеваемост на постройката на фабриката.

Голямо постижение и персонална професионална горделивост за нас е, че от лятото на 2021 година постигнахме 100% рециклируеми опаковки на KitKat® продуктите, което на фона на нашата продуктивност от над 350 милиона опаковки на година е вест от голямо значение за опазването на природата. Новото световно произвеждане на Smarties® артикули, което стартирахме през ноември тази година, също е с доста ясни задължения към околната среда – Smarties® бонбоните са са първата световна марка за шоколадови произведения с опаковка, която е от 100% рециклируема хартия.

Какви ограничения ще вземете за ограничението на въглеродни излъчвания в новото произвеждане на Smarties, което се обитава във фабрика София?

Изборът ни на съоръжение с машини от последно потомство, някои от които са единствени по рода си освен на Балканите, е напълно воден от критерия за енергийна успеваемост на цялостното произвеждане. Въведохме мъдро осветяване, което контролира интензитета на светлината и продължаваме с вложенията за повишение на енергийната успеваемост на цялата постройка на фабриката, както и на цялостния индустриален развой.

С какво е друго новото произвеждане на Smarties в България?

Smarties® бонбоните са вкусни и радостни бонбони освен с история, само че и с задача. Те са основани, с цел да предизвикат детското въображение и да внасят цвят и въодушевление в всекидневието. Произвеждат се с грижа за здравето на децата с понижено количество захар и с напълно естествени оцветители от натурални артикули като спирулина, шафран, малц, цвекло, репичка и куркума. Опаковките им, с изключение на, че са от 100% рециклируема хартия, се оферират и в мини вид, съгласуван с тъкмо допустимото количество въглехидрати дневно. Така че това е едно в действителност друго произвеждане. За България е огромно самопризнание, че тъкмо нашата фабрика, в София, стартира производството на тази марка и ще бъде способен център за създаване на нови артикули за Smarties марката, в допълнение на това, че сме подобен център и за марката KitKat за цяла Европа. Инвестицията е 21 милиона лв., открити са 70 нови работни места, а размерът на производството се възнамерява да е 2 300 000 опаковки до края на 2021 г, предопределени за локалния пазар и износ до над 10 страни по света.

Условията на пандемия затрудняват ли производството?

Пандемията е тестване за всички хора и сфери на живота, ние не вършим изключение, само че защото в нашата фабрика кардинално ограниченията за сигурност и хигиеничните стандарти са извънредно високи, не бих споделила, че в това отношение се наложи да вършим кой знае какви промени. Всички наши служащи, без отношение към пандемията, с цел да влязат във фабриката наложително са в защитни дрехи, употребяват се дезинфектанти и ръкавици – това са общоприети условия, които подсигуряват чистотата на самото произвеждане. Допълнително въведохме защитни загради за някои позиции и UV лампи за стерилизация. По-сложно е и планирането на работните смени, тъй че да се подсигурява обособяване на екипите, само че като цяло за нас всички тези ограничения са част от всекидневието ни. Другият вероятен проблем са доставките на първични материали, само че защото Нестле е голяма компания и планирането на размери е огромна част от стратегическите вложения, съумяваме да се оправяме..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР