Как съвременните хора избират къде да започнат работа? Промени ли

...
Как съвременните хора избират къде да започнат работа? Промени ли
Коментари Харесай

Как избираме къде да започнем работа? Какво търсим и кое е най-важното?

Как актуалните хора избират къде да стартират работа? Промени ли пандемията връзките сред работодателите и служащите?

На тези въпроси дава отговор световно изследване на Adecco Group, основано на допитване до 155 компании и техния личен състав.

Данните демонстрират, че има разлики сред районите и поколенията:

Служителите във Франция и Белгия поставят преди всичко размера на заплатата, до момента в който италианците и индийците отдават по-голямо значение на опциите да вършат кариера.

За хората от поколенията Z и Y парите са най-важни, до момента в който по-улегналите доста държат на работната атмосфера и на наличието на работата. (Z са родените сред 1996 и 2009, а Y - сред 1980 и 1995 г.).

Работата в екип е желана единствено в Латинска Америка и Испания, до момента в който на всички места другаде хората харесват повече независимия труд.

Интересното е, че в същото време множеството работодатели са уверени, че личният състав избира груповата работа.

Независимо от възрастовите и районните разлики всички утвърждават дигитализацията на пазара на труда - подаването на документи за работа на електронен път, осъществяване на изявленията онлайн и така нататък Харесват също гъвкавото работно време, както и опциите човек да си извършва отговорностите не в офис, а отвред, където има интернет, включително и на плажа.

Българите не се отличават от общите трендове

Данните демонстрират, че работодателите и чиновниците у нас са на еднообразно мнение за главните критерии, които стимулират хората да аплайват за работа. И двете страни слагат преди всичко трудовото заплащане, след това е работната среда и опциите за кариера.

Оказва се обаче, че мениджърите надценяват ролята на " заплатата " - 72% я показват като фактор №1, до момента в който при наемниците този % е 53.

Сериозно разминаване има и по различен аршин - репутацията на местоработата. Компаниите считат, че работата за прочут шеф е 7-ата по значимост причина за чиновник да се реалокира, до момента в който самите чиновници слагат това доста по-назад.

Проучването демонстрира още, че работодателите не схващат, че коронавирус пандемията е трансформирала настройките и че служащите към този момент обръщат доста повече внимание на здравословните и безвредни условия на труд и на опциите за отдалечена работа.

Още забавни резултати

Най-предпочитани от чиновниците се оказват " харизматичните " водачи, които увличат, а след тях са шефовете, които се грижат за благосъстоянието на подчинените си. Третият най-често срещан отговор измежду служащите е, че няма значение какъв е шефът, значимо е работата да им носи задоволство. Това изключително важи за Белгия, Франция и Германия.

Служителите в англосаксонските страни доста държат управлението да е отговорно, транспарантно и да съблюдава етичните стандарти, а в континентална Европа по-висок приоритет са приобщаването на работното място, приемането на разликите и обществената правдивост.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР