Как са свързани хормоните и тревожността, разкриват лекари. В някои

...
Как са свързани хормоните и тревожността, разкриват лекари. В някои
Коментари Харесай

Как са свързани хормоните и тревожността?

Как са свързани хормоните и тревогата, разкриват лекари. В някои връзки тревогата и хормоните са като змия, която яде личната си опашка: мъчно е да се каже къде свършва едното и стартира другото. С други думи, тревогата провокира освобождението на хормони, а това от своя страна, подхранва тревогата.

Постоянното безпокойствие може да ви подскаже, че нещо не е наред с живота ви: не сте удовлетворени от мястото, на което се намирате, имате токсична среда или работите прекалено много. Но от време на време аргументите за безпокойството са чисто физиологични – хормоналните разстройства предизвикат промени в настроението.

Разбираме по какъв начин са свързани хормоните и тревогата, и по какъв начин да разберем, че повода за напрежението не е извън, а вътре в тялото ви.

Тревожността може да бъде породена от хормони

Тревожността провокира отделянето на хормони и назад

Има физически признаци, че вашата тревога е породена от хормони.

Приемането на хормонални медикаменти може да балансира страстите или да ги разстрои

Хормоналното безпокойствие може да е обвързвано с менструалния цикъл

Има моменти, когато безпокойството евентуално е хормонално подвластно

Тревожността може да утежни физическото ви положение

Безпокойството задейства механизма за реакция на напрежението, който подтиква надбъбречните жлези да създават хормони: кортизол, адреналин, норепинефрин. Излишъкът от кортизол потиска работата на други хормони, в това число половите, а дефицитът им от своя страна, води до меланхолия. Когато към този момент няма обезпокоителен тригер – човек схваща, че нищо не го заплашва – хормоните на напрежението не престават да въздействат на тялото, провокирайки тревога, меланхолия и прочувствена неустойчивост.

Има физически признаци, че вашата тревога е породена от хормоните. Те играят значима роля за нашето въодушевление, мотивация и цялостното здраве на разнообразни телесни системи. Фактът, че повода за безпокойството не е в психически проблеми, а в хормонални, може да се види по някои външни признаци. Например, в случай че тревогата е съпроводена от нарушаване на съня, понижено либидо, необикновен напредък на косата за вас (тя става по-рядка или в противен случай, косми стартират да се появяват там, където не са били преди). В този случай си коства да ревизирате равнището на хормоните в тялото си и да се консултирате с доктор.

Хората одобряват хормонални медикаменти по доста аргументи и според от това прочувствената реакция може да бъде друга.Така че хормоналните контрацептиви от време на време могат да усилят тревогата при дамите, споделя гинекологът Лейкеша Макмилан. В други случаи хормоналните медикаменти, в противен случай, оказват помощ да се върнат страстите към естественото и да се преодолее безпокойството. Например, при андропауза, пременопауза, менопауза (която може да е ранна), когато естественото равнище на хормоните понижава с възрастта и медикаментите оказват помощ да се върне към естественото.

Повишената тревога може да бъде обвързвана с избрани етапи на менструалния цикъл. Тъй като признаците на Постановление на Министерски съвет са разнообразни за всяка жена, пробвайте се да водите дневник на настроението и цикъла, с цел да видите по какъв начин са свързани.

Проследявайте менструалния си цикъл с онлайн приложение и отбелязвайте дните, в които се чувствате безпричинно тревожни и изключително чувствителни към стрес. Това ще ви помогне да разберете дали прочувственото ви положение е обвързвано с цикъла или повода са външни задействания и психически проблеми.

Ако водите дневник (вече ви казахме по какъв начин да извършите това), запишете освен събитията, само че и какво сте почувствали този ден. Такива бележки ще ви оказват помощ елементарно да идентифицирате моделите във вашето благоденствие, да намерите повода за тревогата и да я вземете под надзор.

Има няколко стадия в нашия живот, когато тялото претърпява съществени хормонални промени и това не може да не се отрази на прочувственото положение.

Първият е юношеството. Рязкото повишение на равнището на разнообразни хормони се трансформира в сериозен удар за душeвността и за жалост, не последният.

По време на андропаузата равнищата на тестостерон понижават при мъжете. При дами с пременопауза и менопауза производството на няколко полови хормона едновременно се забавя – естроген, прогестерон и тестостерон. През тези интервали тревогата е изцяло естествена реакция на тялото към измененията, макар че елементарно може да бъде объркана с друга възрастова рецесия.

Друг образец за сериозна хормонална смяна е бременността и следродовият интервал. В такива моменти хормоналното безпокойствие е съчетано с естествената паника за себе си и здравето на детето.

Безпокойството може да се прояви освен прочувствено, само че и физически. Например, заради хормоните на напрежението, ендокринната система от време на време се проваля, това се демонстрира под формата на обриви по кожата. Кортизолът и адреналинът са свързани с възпалението, тъй че могат да провокират псориазис или екзема. Болестта може да се появи незабавно след прекарването или след няколко седмици. Друг метод, по който тревогата визира тялото, е посредством чревни проблеми. Хормоните на напрежението потискат храносмилателната система, отслабват червата, което води до болки в корема и нередовни изхождания. Важно е да разберете, че хормоните могат да повлияят единствено на вашето богатство и страсти, само че не и на вземането на решения или държание. Вие към момента отговаряте за дейностите си и можете да устоите на напрежението. Експертите предлагат да изградите резистентност против хормоналната тревога, като практикувате самообладание, съпричастност, сериозно мислене и внимание.

5/5 - (1 оценка)
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР