Как са изчезнали динозаврите? Теории много, а истината е някъде

...
Как са изчезнали динозаврите? Теории много, а истината е някъде
Коментари Харесай

Странни теории за изчезването на динозаврите

Как са изчезнали динозаврите? Теории доста, а истината е някъде там… Предлагаме ви да видите някои от най-странните хипотези за гибелта на влечугите. По една или друга причина за тези теории няма открити безспорни доказателства, които да потвърждават правотата им:

Дино-канибализъм

В началото на ХХ век палеонтологът Джордж Уиланд изрича мнение, че динозаврите сами се обричат на изгубване, тъй като се самоизяли. Според него предците на страховитите тиранозаври подхванали първа стъпка към гигантизъм, като схрусквали де що видят динозавърско яйце. Дори и най-грижовните динозаври-мамчета не могли да попречат на бракониерството на гладните хищници.

Между другото, актуалните гущери и змии също имат навика да изяжда непознати яйца. Проучвания от 1925 година удостоверяват, че динозаврите са ядяли яйца и нежни дребни, само че не чак в такива количества, че да изчезнат.

Деформация на черупката

През 1979 година вестник разгласява разбор на фосилизирани фрагменти на яйчени черупки, открити в южната част на Франция и в испанските Пиринеи, които посочили две отклонения: черупките на някои яйца били с прекомерно дебели пластове, а на други  – извънредно тънки.

И двете отклонения е допустимо да са били съдбовни: многопластовите яйца задушавали ембрионите, а пък тези с тънки черупки можели елементарно да се напукат, да обезводнят ембриона или да станат лесна плячка на хищниците.

Изследователите са пресметнали, че поради промени в климата може да са настъпили хормонални промени в женските динозаври, само че това пояснение не важи за другите динозаври по целия свят, а по-скоро деформацията на черупката е било локално събитие.

Огромен мъчно се оцелява

Барон Франц Нопкса декор Фелсо-Цилвас, като се изключи че бил благородник с пъклен комплицирано име, се изявявал и като екстравагантен палеонтолог. Неговите теории за какво се споминали динозаврите били, меко казано, необикновени. Унгарският барон да вземем за пример считал, че влечугите си отишли заради липса на храна, невъзможността да се съпротивляват и даже спад в половата им интензивност. Друга негова обичана доктрина е, че гибелта им се дължи на хиперактивните жлези.

Баронът вярвал, че динозаврите нараснали до любоганевски размери, заради неправилна работа на хипофизната жлеза. Заради хипофизата животните станали патологично големи и гротескни. А по този начин мъчно се оцелява.

Добрата остаряла еволюция

Съществува доктрина, че някои типове в хода на еволюцията просто са станали прекомерно бавни, глупави или дребни, с цел да оцелеят. За известно време, палеонтолозите считали, че точно това е повода за изгубването на динозаврите.

Някои откриватели даже предположили, че динозаврите спрямо други бозайници били много тъпички, тъй като прекалено много сила изразходвали за напредък. Съдейки по Денис Родман, има логичност, само че все пак, тази доктрина не може да изясни за какво следователно някои от най-големите и странни типове като стегозавър и брахиозавър дълго се шляели из земята. Макар и големички и глупави.

Твърде доста мъже

Много мъже събрани на едно място от време на време не водят до положителни неща и доказателство за това е националният ни тим по хокей на лед. А в този момент съществено – през последното десетилетие експертът по стерилитет Шерман Зилбер неведнъж декларира, че динозаврите са измрели, тъй като не са могли да си намерят половинка. Според него изменение на климата, породено от вулканична активност или паднал метеорит, може да е повода от яйцата да са се излюпвали повече мъжки екземпляри.

Ах, тези гъсеници

Може ли гъсеница да пребори Тиранозавър рекс? Може, в случай че се има вяра на прочуване от 1962 г, по отношение на въздействието на гъсениците върху равновесието в природата.То било извършено от ентомолога Стенли Фландерсом, който твърди, че ларвите на гъсениците може бързо да е понижил броя на растенията в интервала Креда.

Фландерсом е на мнение, че следователно тревопасните динозаври са умрели от апетит и когато хищниците нямало какво друго да ядат, почнали да се самоизяждат. Слабото в теорията е, че пеперуди и динозаври си съжителствали спокойно милиони години и откритите вкаменелости на инсекти не демонстрират нарастване на броя на гъсениците в оня интервал.

Катаракта

Ако забелязвате, множеството версии за кончината на динозаврите, са от областите, в които са потенциали създателите на теорията. Затова не е изнеандващо, че през 1982 година офталмологът Л. Крофт допуска, че повода за изгубването на динозаврите се крие в неприятното им зрение.

При дълготрайно излагане на светлина катаракта се развива по-бързо и Крофт решил, че динозаврите с рога или  гребени със чудноват цвят употребявали тези „ украси “ за отбрана от безмилостното слънце през мезозойската епоха. Но даже и това не спасявало очите на динозаврите, и те в последна сметка загубвали зрението си до настъпването на полова зрялост.

 Свръхнова

По принцип хипотезите за паднал метеорит са много необятно публикувани. Физикът Уолъс Тъкър и палеонтологът Дейл Ръсел обаче оферират друга доктрина за „ галактическа “ гибел на динозаврите. Макар учените да не разполагат с задоволително доказателства за своята концепция, те допускат, че детонация, зародила напълно покрай Слънчевата система и довела до появяването на свръхнова в края на интервала креда, евентуално е имала пагубни последствия за живота на земята.

В резултат на гърмежа настъпили съществени климатични промени и температурата на земята внезапно спаднала.

Да умреш заради… личните си газове

Тук към този момент ще има рухване от стола! Друга ненаучна догадка разкрива, че динозаврите се обрекли на крах поради личните си пръдни. Палеонтологът Дейвид Уилкинсън и сътрудниците му даже пробвали да изчислят какъв брой газове може да създаде организмът на големия завропод (на изображението).

Изследователите са на мнение, че динозаврите са можели да отделят задоволително количество метан, който да промени световния климат.

 

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР