Как руският президент Владимир Путин би си позволил разходите за

...
Как руският президент Владимир Путин би си позволил разходите за
Коментари Харесай

Как Путин може да финансира разходите при евентуална война в Украйна?

Как съветският президент Владимир Путин би си разрешил разноските за възможна война в Украйна? Няма да е огромно предизвикателство - той се приготвя за това от години. Резервите на съветската централна банка са на рекордни равнища - те възлизат на 640 милиарда $. Може да се каже, че това е еквивалентно на 17-месечни доходи от експорт на страната.

Русия изнася към 5 милиона барела недопечен нефт и 2,5 милиона барела рафинирани петролни артикули дневно съгласно Cowen & Co. Това съставлява към 10% от международната търговия с нефт. Сортът Brent доближи осемгодишен връх (88,8 долара). Грубо казано това значи 600 милиона $ единствено от експорт на петролни артикули, написа Forbes.

Освен това Русия изнася големи количества природен газ всеки ден. Експерти предвиждат, че тази година ще е върха при производството на природен газ в страната - Русия ще изпомпа 763 милиарда кубически метра газ, по данни на Международната организация по енергетика (МАЕ). Сега страната изнася природен газ на стойност от 400 милиона $ дневно при нарасналите европейски цени.

Путин работи интензивно в посока " дедоларизация " на съветската стопанска система. През 2013 година на Русия се заплаща в долари за 95% от износа си към Бразилия, Индия, Южна Африка и Китай. Според, през днешния ден единствено 10% от тази търговия е в долари.
 Русия ще създаде рекордно количество газ през 2022-а, само че това не значи повече експорт
Русия ще създаде рекордно количество газ през 2022-а, само че това не значи повече експорт

Добивът на газ в Русия беше рекорден и през предходната година, само че това не се отрази на износа

Президентът сътвори и нови системи за обработка на заплащания, като сурогат на световната банкова система SWIFT. По-рано президентът на Съединени американски щати Байдън заплаши да прекъсне достъпа на Русия до нея. През 2015 година Москва пусна платформата за заплащания Mir, която даже е обвързвана с Apple Pay.

Путин от ден на ден заменя търговията с долари със злато. Преди към 30 години златните запаси на Русия са на стойност единствено 2 милиарда $, до момента в който в този момент те възлизат на стойност 130 милиарда $, или 20% от общите запаси на страната.

Очевидно Путин влага средства като влага в армията си. Разходите по това перо набъбнаха до 90 милиарда $ през 2013 година, преди нашествието в Крим, и възлизат на 60 милиарда $ през 2020 година съгласно данни на Световната банка.

Това бледнее спрямо военните разноски на Съединени американски щати от 780 милиарда $ и 250 милиарда $ на Китай през 2020 година, макар че Русия харчи повече като % от Брутният вътрешен продукт.

" Путин се приготвя за този миг от 2014 година " Как Кремъл предприе ограничения за отбрана на Русия от бъдещи наказания

Руснаците са с 10% по-бедни през днешния ден, в сравнение с преди анексацията на Крим. И макар напъните на Путин нови ограничавания ще ударят тежко стопанската система

Но Путин би могъл да усили разноските, в случай че желае - съгласно данните на BNP Paribas държавният дълг на Русия е 18% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който общият външен дълг е под 30% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР