Как последните моменти на Идалия драматично промениха въздействието й върху Флорида и предотвратиха по-лошо бедствие

...
Ураганът Идалия причини значителни щети“, след като връхлетя Големия завой
Коментари Харесай

Ураганът Идалия причини „значителни щети“, след като връхлетя Големия завой на Флорида с ветрове със скорост 125 мили в час и рекордни бури. Но еволюцията на бурята преди падането на сушата и късметът с приливите и отливите вероятно са предотвратили още по-лошо бедствие.

Прогнозите на Националния център за ураганите призоваха Идалия бързо да се засили и да се засили по целия път до сушата. И за 24 часа това се оказа вярно. Ветровете на урагана се увеличиха с 55 мили в час, изтласквайки Идалия до 130 мили в час, категория 4 – степен на усилване, толкова изключителна, че се нарежда в топ 0,4% от атлантическите бури от 1982 г. насам, според изследователския метеоролог от NOAA Джон Каплан.

Ураганът Идалия връхлетя Флорида приблизително в 7:45 ч. EDT в сряда. Ураганът Идалия връхлетя Флорида около 7:45 ч. EDT в сряда.

Но тогава нещо се промени. В сряда сутринта, с бурята само на 20 мили и 45 минути от сушата, центърът на ураганите обяви, че ветровете на Идалия са намалели с 5 мили в час, защото е бил подложен на цикъл на смяна на очната стена.

Цикълът на смяна на очната стена е подобен на змия, която хвърля кожата си. Силните урагани могат да премахнат по-малка очна стена – пръстенът от най-интензивните ветрове, който заобикаля спокойното око на урагана – в полза на по-голяма. По време на този процес ветровете на бурята могат да отслабнат, но когато приключи, бурята ще бъде по-голяма и след това може да започне да се засилва още повече.

Достигането на Идалия до сушата попречи на този процес да завърши, предотвратявайки урагана да бъде още по-голям и по-силен от прогнозираното при пристигане на сушата.

„Ако беше шест или 12 часа повече над водата, мисля, че съвсем различен ураган щеше да достигне сушата“, каза Джейми Роум, заместник-директор на Националния център за ураганите пред CNN.

Инфрачервен сателитно изображение на урагана Идалия около 3:20 сутринта ET, с ясно очертано око. class= Инфрачервено сателитно изображение на урагана Идалия около 3:20 сутринта ET, с ясно очертано око. Ураганът Идалия точно преди кацане в сряда сутринта, със замъглено око по време на цикъл за смяна на очната стена. class= Ураганът Идалия точно преди да достигне сушата в сряда сутринта, със замъглено око на фона на цикъл за смяна на очната стена.

Дори непълният цикъл на очната стена на Идалия би могъл да има „огромен“ ефект върху преживяванията на хората, каза Роум. Структурата на урагана се променяше, което се отрази на това къде са създадени най-силните ветрове и кой е получил най-лошото вълнение в резултат на това. Малко, кондензирано око може да доведе до по-голямо вълнение, но в по-ограничена област, каза Роум.

При такива видове бури „ивицата от вълни е толкова малка, че можете буквално да преминете през нея“, каза Роум. Ураганът Чарли беше един такъв пример: той достигна сушата като ураган от категория 4, но предизвика вълна само от 6 до 7 фута върху малка площ.

Вътре в самолет ловец на урагани, когато Идалия стана буря от категория 4 Вътре в самолет ловец на урагани, когато Идалия стана буря от категория 4 Виктория Кенеди/CNN

Но в случая с Idalia полето на вятъра се разширяваше по време на цикъла на смяна на очната стена, което означава, че може да е разширило обхвата на вълната за сметка на пиковата си интензивност.

„Това драматично ще промени мястото, където се случва вълна“, каза Роум. „Не мога да опиша с думи колко чувствителен е вълната към вятъра. Не само скоростта на вятъра, но и посоката му. Тези структурни промени могат също така да променят ъгъла на вятъра, което може да има драматично въздействие върху вълната или времето на вятъра (и вълната) спрямо прилива.

Приливите бяха друг ключов фактор за тежестта на вълната, особено в Сидър Кий, Флорида.

„Другото нещо, което се случи с Cedar Key, е промяната на времето (на бурята),“ каза Роум. „Това, за щастие, за щастие дойде при отлив, което вероятно е ударило, знаете ли, четири фута от (вълната), само с това.“

Роум каза, че ще бъде направен анализ след бурята, за да се разбере по-добре какъв точно ефект е оказал цикълът на смяна на очната стена и други фактори върху Идалия. Ще бъдат направени и проучвания, за да се определи колко лош е бил приливът на бурята, което се усложнява от факта, че в тази област има много малко измервателни уреди за измерване на приливите и отливите, за да се измери действително приливът на бурята.

СИЙДЪР КИЙ, Флорида - 30 АВГУСТ: Сцени от Сидър Кий, Флорида в сряда, 30 август 2023 г. след преминаването на урагана Идалия през района. (Снимка от Томас Симонети за The Washington Post чрез Getty Images) СИДЪР КИЙ, Флорида – 30 АВГУСТ: Сцени от Сидър Кий, Флорида, в сряда, 30 август 2023 г. след преминаването на урагана Идалия през района. (Снимка от Томас Симонети за The Washington Post чрез Getty Images) Томас Симонети/The Washington Post/Getty Images

Анализ на CNN на прогнозата на Националния център за ураганите показа, че е почти точна. Пет дни преди кацането на сушата прогнозата беше в рамките на 10 мили от мястото, където центърът на Идалия в крайна сметка щеше да излезе на брега. И в началото на понеделник прогнозата вече призоваваше за категория 3 при достигане на сушата. Роум също каза, че вярва, че проучванията ще покажат, че е имало широко разпространено вълнение от 10 фута, което също беше в прогнозата.

Но не всичко може да бъде толкова точно предвидено и Идалия показа, че детайлите на нещо толкова сложно като ураган може да има голяма разлика в това, което хората действително преживяват.

Бързото засилване и циклите на смяна на очната стена – по-специално времето за тях – са едни от най-трудните неща за прогнозиране в областта на метеорологията. Синоптиците знаят кога са вероятни, каза Роум, но е „почти невъзможно“ да се знае кога ще завършат.

„Има обществено очакване за съвършенство в тези прогнози, което надхвърля границите на предсказуемост – желанието на обществото да знае какво точно ще се случи на прага им пет дни преди това“, каза Роум. „Въпреки че разбирам тази нужда, в момента просто няма наука, която да ни позволи да го осигурим.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР