Как най-добре да отбележим постепенното облекчаване на противоепидемичните мерки в

...
Как най-добре да отбележим постепенното облекчаване на противоепидемичните мерки в
Коментари Харесай

Кои са най-новите европейски влакови маршрути за 2022 г?

Как най-добре да отбележим последователното облекчение на противоепидемичните ограничения в Европа, в случай че не с едно незабравимо влаково странствуване. кои са новите и най-вълнуващи влакови направления за 2022г.

Нощните влакове на континента прескочиха ръба на изгубването и се завърнаха с цялостна мощ из цяла Европа. А цените падат. Двете високоскоростни мрежи на Италия оферират все по-изискани вагони, с цел да привлекат клиенти, до момента в който във Франция и Испания интензивно вкарват нискотарифни високоскоростни влакове.

И по този начин, къде да се возим по релсите през 2022 година? Ето новите направления, които отвориха Европа през последните няколко месеца – и тези, които да чакаме с неспокойствие до края на годината.
Виена до Париж
Влаковата линия Nightjet на OBB от Виена до Париж започва през декември 2021 година и се движи три пъти седмично в двете направления. Това е един от няколкото влакови маршрута свързващи огромни европейски градове. Той минава през Залцбург, Мюнхен и Страсбург и следва маршрута на истинския Ориент Експрес, само че на доста по-ниска цена. 14-часовото пътешестване потегля от Виена в 19.40 ч. и идва в Париж в 9.42 ч., тъкмо в точния момент за кроасан и кафе с мляко. Цените стартират от 90 евро в частно купе.

 трен
Амстердам до Цюрих
Още един спален трен Nightjet. Този маршрут също беше пуснат през декември 2021 година и свързва Амстердам и Цюрих. Той минава през немските гари Кьолн, Бон и летище Франкфурт, преди да влезе в Швейцария в Базел. Пълното пътешестване лишава малко под 12 часа. Влаковата линия идва в Цюрих малко след 8 часа сутринта, а в Амстердам след 9 часа сутринта за тези, които пътуват в противоположната посока.
Генуа до Неапол
Може да е шестият по величина град в Италия, само че Генуа е едва обвързвана с останалата част от страната. За да стигнете до столицата, вашите благоприятни условия са или да вземете постоянен трен надолу по западния бряг, или да отидете на североизток до Милано и да се прекачите на високоскоростен трен на юг. Поне по този начин беше, до момента в който Italo не сътвори маршрут от Генуа чак до Неапол. Да, към момента се движи нагоре през Милано, само че по-късно се насочва безкрайно на юг към Рим и Неапол. Цялото пътешестване лишава шест часа и 45 минути, с 80 минути по-бързо от от предходния пряк маршрут.

 трен
Брюксел до Прага
Това е една огромна европейска авантюра, която ще започва през лятото на 2022 година Нощният трен на European Sleeper ще се движи през континента през нощта, напускайки Брюксел вечерта и минавайки през Амстердам, Хановер и Берлин, преди да дойде в Прага в точния момент за късна закуска, към 10.30 ч. Ще работи три пъти седмично, като билетите ще бъдат пуснати в продажба напролет. Компанията е холандско-белгийска кооперация, работеща в партньорство с чешкия оператор RegioJet, и е удостоверила,че ще пусне маршрут Брюксел-Варшава през 2023 година
Мадрид – Барселона
Високоскоростният железопътен превоз нормално безценен, само че хипер известния в Испания маршрут Мадрид-Барселона, има най-малко две бюджетни варианти. Линия на Ouigo, дъщерно сдружение на френската SNCF, започва през май 2021 година, а тази на Avlo, част от испанската Renfe, месец по-късно. От септември Ouigo прави междинни спирки в оживените Сарагоса и Тарагона, до момента в който някои влакове Avlo не престават до Фигерес.

 трен
Париж до Милано
Водещият високоскоростен трен, на италианският Frecciarossa започва нова услуга от Милано до Париж през декември 2021 година Въпреки че маршрутът не е нов, тъй като френските TGV към този момент свързват двата града, той е доста по-по-бляскав и първокласен, изключително в случай че резервирате първа класа. Нейните огромни кресла по-скоро наподобяват тези на частен аероплан. Маршрутът е страховит, минава през Торино, Шамбери и Лион и е с 20 минути по-кратък от този на TGV.
Лондон до Единбург
Отново, това не е нов маршрут, само че отваря опция за по-евтино пътешестване. Новата услуга Lumo, която започва през октомври 2021г., има за цел да даде опция на нискотарифните самолетни компании, които нормално печелят от маршрута, защото влаковете в Обединеното кралство са известни като скъпи. След като започнаха да извършват три услуги дневно, те ще се усилят до пет през април. Цените стартират от 18 евро в двете направления.

 трен
Кунео до Ница
Пътуването от Кунео, в планините на Пиемонт, надолу до Ница, на Лазурния бряг, е толкоз красиво, че през 2021 година членовете на нестопанската организацията за културно завещание FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano) я оповестиха за едно от най-ценните неща в Италия. Спускайки се на 1000 метра това е изумително пътешестване през планини, високи виадукти надолу към Средиземно море движейки се сред Италия и Франция. Нищо чудно, че е известна като „ Железницата на чудесата “. Участък беше затворен от октомври 2020 година заради вреди от стихия, само че линията беше изцяло отворена на 21 декември 2021 година
Анкона до Фабриано
Италия има страхотна сбирка от „ туристически влакове “ и този, който започва през септември 2021 година, е един от най-зрелищните. Започва от брега на Анкона и се качва нагоре в Апенините, разкривайки обширния район Марке. На еднорелсова железопътна линия от 19-ти век, която е една от най-старите линии в Италия, благодарение на ретро дизелов локомотив, той стига до Фабриано (средновековният дом на хартията), преди да премине през долината Чезано, до Сасоферато и до Пергола, от където се връща назад.
Любляна до Грац
Маршрутът на ÖBB от Любляна до Будапеща започва през декември 2021г., само че обиколният му маршрут през Австрия значи, че не е най-бързият в този сектор. Той обаче отвори директна линия от словенската столица до Грац. Отнема три часа и 17 минути и потегля от Любляна малко след 16 часа.
Палермо до Месина
Тази линия свързва столицата Палермо с втория град Катания, преминавайки през по-малко посещавания централна Сицилия, Калтанисета и Ена, преди да излезе на брега при Катания и да се насочи на север към Месина, където се свързва с високоскоростните влакове на континента. Все още пътуването не е доста бързо – лишава към три часа, макар че до две години би трябвало да бъде понижено до два часа и 15 минути. Елегантният трен Frecciabianca също е съществено преимущество пред бавните районни влакове, които сега се движат по централния маршрут на Сицилия.

Текстът е оповестен в CNN, преводът е на Дебати.бг
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР