“Как мне больно, Сон, Я жду тебя, Здесь хорошо -

...
“Как мне больно, Сон, Я жду тебя, Здесь хорошо -
Коментари Харесай

Владислава Гарвалова с камерен концерт, посветен на 150 години от рождението на Рахманинов

“Как мне больно ", " Сон ", " Я жду тебя ", " Здесь хорошо " - това са единствено част от близо двайсетте камерни песни и романси с друга тема на Сергей Рахманинов, които ще извърша във Вокалния рецитал, на 10 февруари, петък, от 19 часа в зала Европа на Доходното здание. ”

Това показа сопраното Владислава Гарвалова, в навечерието на Камерния концерт “Аз очаквам теб ”, отдаден на 150 години от рождението на великия съветски композитор.

“Музиката на Рахманинов ме обогатява и ме очарова, защото свободния дух на композитора прониква във всяка негова фраза. ” – добавя още солистката на Русенската опера.

Сергей Рахманинов принадлежи към плеядата огромни композитори в съветската музикална просвета от края на XIX и началото на XX в. Той развива на нов исторически стадий традициите на композитори като Глинка, Чайковски, Бородин, Мусоргски и основава един собствен свят, надълбоко саморасъл и блестящо народен по темперамент.

Отличавали са го външна въздържаност и улегналост, които са криели прочувствена и сензитивна натура с богата психика. Музиката му е изпълнена със мощна експресия и прочувственост. В нея по характерен метод резонира неспокойния темп на епохата, която предхожда огромните събития и промени в новото столетие.

Творческото завещание на композитора включва разнообразни музикални жанрове, като значимо място в него имат клавирните му творби, само че 150 -та годишнина на огромния композитор ще бъде маркирана от Русенската опера с няколко негови песенни шедьовъра.

Той е основал над осемдесет песенни романса и двайсет и четири прелюда за пиано. Наситени с огромен драматизъм, творбите му са патетични, а от време на време даже с трагично звучене.

Някои от вокалните творби, които русенци ще чуят на концерта, Владислава Гарвалова е изпълнявала още като ученичка в Музикалната гимназия на Русе.

В програмата са включени и песни от Бородин, Балакирев и Римски Корсаков, които ще придадат една закачлива нотка, за разлика от много трагичните произведения на Рахманинов и Чайковски, който също участва в афиша за събитието.

На пианото ще приглася Божена Петрова, а особено присъединяване в програмата ще взема изтъкнатата челистка Богдана Пенева.

Възпитаничка на доцент Бръмбарова в Държавната Музикална Академия “Панчо Владигеров ”, по-късно Владислава Гарвалова взе участие и в майсторските класове на проф. Мария Слатинару - Нистор и незабравимата Гена Димитрова.

През 2005 надареното сопрано печели стипендия за специализация в Академията за изкуство и просвета „ Борис Христов ” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008.

Лауреат е на Международния конкурс " Франц Шуберт " и притежател на втора премия от Националния конкурс " Светослав Обретенов ".

Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена в Русе, в операта „ Дон Жуан " на Моцарт, с ролята на Дона Елвира, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година извършва и ролята на Графинята в „ Сватабта на Фигаро ” от Моцарт. Следват Мими от „ Бохеми ”, основните функции от „ Мадам Бътерфлай ”, „ Сестра Анджелика ” и „ Тоска ” на Пучини, Микаела от „ Кармен ” на Бизе, Елизабет от „ Дон Карлос ”, Леонора от " Трубадур ", Амелия от " Бал с маски ”, Алис Форд от " Фалстаф ", Дездемона от " Отело ", Абигаиле от " Набуко " и Аида от едноименната опера - на Верди, Татяна от " Евгени Онегин " на Чайковски, Реквиемите на Форе, Моцарт и Верди…

Талантът й се разпростра в ново амплоа през 2020г., когато дебютира и в оперетния род като Розалинде от " Прлепът " на Йохан Щраус.

Публиката в Япония и Италия също е имала удоволствието да се любува на красивия й и мощен глас.

Билети на каса Опера и наwww.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР