Как Иван Иванов, който месеци наред е спял на пазара

...
Как Иван Иванов, който месеци наред е спял на пазара
Коментари Харесай

Спасен живот: Как Иван, който живее на пазара в „Младост” 1, намери работа и дом?

Как Иван Иванов, който месеци наред е спял на пазара в столичния квартал „ Младост” 1, откри работа и дом? След като родителите му си отиват, а сестра му не се интересува от ориста му, той остава на улицата. Среща обаче Милена Момчилова, която повежда борба за спасяването му с институциите, и през днешния ден Иван си има работа и дом.

Иван се появява на пазарчето в „ Младост”1 в края на юли 2014 година и заживява там. Спи сред масите. Милена схваща за него, когато щерка й я моли да му намерят облекла и да му оказват помощ.

„ Стоеше в най-голямата горещина в края на юли, облечен в дебели якета, а лицето му беше в рани от мощното слънце. Той умираше пред очите на всички. Състоянието му се утежняваше драстично”, описа Милена в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

--> Тя стартира да прави опити да му помогне през обществените служби на дирекция „ Социално подпомагане” в „ Младост”. Оказва се, че обществените служащи, както и служителите на реда от Седмо районно доста добре знаят за случая. „ Правили са опити да го приберат, само че той не им е съдействал и тъй като не е нападателен, го оставяха да стои на пазара”, описа Милена.

След като тя повежда борба и никоя институция не желае да спомага, откакто е поровила в интернет, Милена схваща, че Законът за здравето дава опция, в случай че човек си предизвиква самичък щета и не го осъзнава, може да бъде спретнат за наложително лекуване.

„ Пуснах молба до Районната прокуратура и въз основа на това се задвижи цялата машина. Беше спретнат в център за психологично здраве, заставам там 6 месеца”, сподели Милена.

След като обаче наближило времето Иван да поеме своя път, той се изправил пред казуса, че няма дом. „ Социалните взеха решение да го настанят в дом за хора с интелектуален недостиг в Сливенско. Аз съумях с някакви контакти да спра това отиване, тъй като аз и хората, които му помагахме, му станахме другари. Той разчиташе на нас и ние нямаше по какъв начин да проследим какво се случва с него толкоз далеч”, изясни Милена.

„ След това взеха решение, че би трябвало да отиде с Дом за хора с интелектуален недостиг в Подгумер. След като отидохме с Иван, аз се ужасих от това, което видях. Иван изрично не беше за това място. То е сметище за изоставени хора”, безапелационна е Милена.

Четири месеца са водили борба Иван да излезе от Подгумер.

„ Беше настанен в предпазено жилище. Започна дело, трябваше да бъде подложен под забраняване. Адвокати поеха неговата отбрана без пари, а хората от пазара събраха пари за психична експертиза. Сега той е безусловно свободен човек”, изяснява Милена.

„ Много хора ми помогнаха, с цел да му помогнем. Включиха се доста мои съседи. Дариха пари. Иван дължеше над 1200 лева за здравни осигуровки, издействахме му ТЕЛК, направихме му персонална карта”, изреди Милена.

Сега Иван работи в предпазеното жилище, в пералня. Работи и в строителна компания и си мечтае за свое жилище. Не желае да си спомня за предишното и към този момент знае какво е да имаш другари.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР