Как и защо да отглеждаме див лук и неговите ползи

...
Как и защо да отглеждаме див лук и неговите ползи
Коментари Харесай

Как и защо да отглеждаме див лук и неговите ползи за здравето

Как и за какво да отглеждаме див лук и неговите изгоди за здравето. Латинското име на дивия лук е allium schoenoprasum . Той е доста лесна за развъждане просвета, която пораства с височина от 20 до 50 см. Дивият лук е издръжливо и стабилно на суша трайно насаждение. Лукът е освен хубав с нежните си лилави цветове и тънки зелени кухи дръжки, само че е и необикновено апетитен. Нещо повече – цялото растение, в това число листата, цветовете и даже луковиците, са годни за консумация.

Дивият лук има внимателен, непресилен усет на лук и кухи зелени листа. Те са толкоз универсални в кухнята, че вървят със супи, салати, омлети или всичко, което се нуждае единствено от нотка чеснов усет и хубав акцент. Лукът може да се засади в зеленчуковата градината, като граница в лехите, при цветята в градина или на безоблачен прозорец с най-малко половин ден слънце.

1. Засаждане на див лук от семена на закрито

Лукът е извънредно елементарен за развъждане от семена. Засаждането на закрито стартира сред 10-12 седмици преди последното хипотетично заледяване. Така е, тъй като макар че покълва бързо, дивият лук пораства постепенно. Ето за какво е належащо да му се даде задоволително време да стартира да расте, преди да се изнесе навън. Семената от дивия лук се посяват в торфена примес на дълбочина от към 1 см с поддържана мокрота. Лукът ще покълне след към седем дни.

2. Пресаждане на дивия лук в градината

В началото на пролетта дивия лук се засажда навън слънчево място във влажна, органична и добре дренирана почва. Преди засаждането се поставя 15см компостирана органична материя в почвата. Добавят се 3 с.л. органически тор на 1кв.м. засадена повърхност. Разсадът от див лук се засажда на разстояние от 10 до 38 см, като се поддържа непрекъсната мокрота до момента в който растенията узреят.

3. Как и за какво да отглеждаме див лук в градината от семена

Засаждането на дивия лук непосредствено от семена в градината стартира с подготовката на почвата както е разказано по горе. Семената се посяват в дупка с дълбочина към 6 мм и разстояние сред тях от 20 до 30 см. Във всяка дупка се пуска по едно семе и се натиска крепко с пръсти, тъй че пръстта да се запълни към семето.

Засадената повърхност се полива деликатно. Почвата се ревизира всекидневно на мокрота, до момента в който се появи разсада. Веднага откакто почвата, покриваща семето изсъхне, още веднъж се полива до момента в който се появи най-малко 2,5 см над почвата. Разсадът се полива постоянно на всеки пет до седем дни, тъй че корените да са мокри и до момента в който дивият лук порасне изцяло. След като узрее се прибавя компостен чай ( чай от вермикомпост ) или различен азотен органически тор. Зрелият див лук се възползва от това наторяване напролет и късното лято.

4. Прибиране на реколтата от див лук

Реколтата на див лук ще бъде подготвена след към три месеца, когато растението доближи височина от най-малко 15см. Лукът е устойчив и ще се върне, даже в случай че се отреже до земята.

Обиране на листата – употребяват се чисти култивиран ножици, с които подрязвате листата на към 5 см над почвата. Първо се режат листата от външната част на растението, като не се отрязва цялото растение едновременно.

Прибиране на цветовете – употребяват се чисти култивиран ножици, с цел да се отреже цветето в основата на стъблото. Лукът цъфти сред май и юни.

Здравословни и култивиран изгоди от развъждането на див лук

Нека да разгледаме какви изгоди имаме в градината от развъждането на див лук:

  • Дивият лук е многогодишно растение , което се появява година след година. Многогодишните растения са отлично допълнение към всяка градина, тъй като нямате доста грижи след първата година.
  • Отглеждането на див лук наоколо до други растения помога за предотвратяване от вредители , подкрепя опрашването, усъвършенства почвата и увеличава добивите. Растения, които имат изгода от засаждането на див лук наоколо са: моркови , домати , ябълки , рози , магданоз и ягоди .
  • Дивият лук притегля потребни инсекти – цветовете на лука притеглят потребни инсекти в градината. Опрашители като пчели , пеперуди и оси са привлечени от красивите лилави цветове.
  • Дивият лук защищава градината от неприятни инсекти – дивият лук защищава градината от нежелани инсекти като листни въшки , японски бръмбари и морковена муха . Това се дължи най-много на мощния мирис на лук. Засаждането на див лук с други билки за отбиване на инсекти като лавандула, копър, мента, пореч, маточина, розмарин, мащерка , риган и босилек са същинска отбрана от вредители в градината.

А в този момент да разгледаме какви са здравословните изгоди на дивия лук:

1. Лукът оказва помощ при храносмилателни проблеми:

Дивият лук съдържа съединения, които обезпечават изгоди за здравето, сходни на чесъна . Като такива, те могат да оказват помощ за облекчение на храносмилателните проблеми. Те имат естествено антибактериално качество, което отстрани редица рискови бактерии като тези от фамилията на салмонела. Лукът също усилва успеваемостта на усвояването на питателните субстанции от червата.

2. Дивият лук покачва имунитета – по какъв начин и за какво да отглеждаме див лук

Високите равнища на витамин С в дивият лук подтикват производството на бели кръвни кафези. Също по този начин растението е богато на флавоноидни антиоксиданти, кверцетин , алицин, фолат и холин. Те предизвикват здравето на сърцето, имунитета, съня и настроението.,

Съдържанието на алицин в дивия лук е значимо органично съединяване, за което е потвърдено, че понижава равнищата на LDL и води до по-здраво сърце. Установено е също, че алицинът намалява кръвното налягане . Кверцетинът от своя страна е мощен чистач на плака, който също понижава холестерола. Това оказва помощ за попречване на атеросклероза и понижава риска от инфаркт и инсулт. Дивият лук е съвършен през сезона на настинки и грип .

3. Лукът може да усъвършенства здравето на костите и качеството на съня

Дивият лук съдържа витамин К, който е нужен за костната компактност и целостта на костите. Витамин К не се намира в доста нормални храни и е доста значимо да се употребява, защото губим костната минерална компактност с възрастта. Загубата на костна компактност е водещата причина за положения като остеопороза и обостряне на възпалителни положения, в това число артрит .

Дивият лук е прочут с това, че усъвършенства съня. Тъй като съдържа холин, деен сътрудник за стимулиране на съня, лукът кара човек да заспи. Ето за какво, постоянната консумация на див лук е идеална за хора с бодърствуване.

4. Дивият лук може да предотврати рака – по какъв начин и за какво да отглеждаме див лук

Изследванията демонстрират, че кверцетинът, съдържащ се в лукът, може да предотврати някои типове рак (вкл. рак на простатата, дебелото черво, гърдата, белите дробове и яйчниците). Витамин С и витамин К помогат в битката със свободните радикали, които могат да насърчат разпространяването на ракови кафези. Освен това дивият лук също съдържа зеаксантин и лутеин, още два антиоксиданта, които са свързани с по-ниска възможност от рак на устната празнина.

5. Лукът е мощно пречистващо средство

Дивият лук може да помогне за детоксикация на тялото, тъй като има леко диуретични свойства. Това, съчетано с битката със свободните радикали и антибактериалните свойства, оказва помощ за усилване на детоксикиращата дарба на дивия лук. Той подтиква уринирането, което оказва помощ на тялото да се отърве от токсините, водата, солта и даже мазнините .

6. Дивият лук оказва помощ за здравето на очите:

С възрастта има нараснал риск от недъгавост на макулата и катаракта. Лукът понижава оксидативния стрес и предизвиква здравето на очите.

Как да се възползваме от дивия лук по няколко вкусни метода?

Добавете див лук към дресинга за салата в състав:

  • ¾ чаша екстра върджин зехтин
  • ¼ чаша нарязан див лук
  • 1 с.л. недопечен мед
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. плюс 1 чаена лъжичка бял винен оцет
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. прясно надробен пипер

Приготване: олиото и дивия лук се пасират в блендер до гладкост. Прецежда се през мрежесто решето в приблизително огромна купа. Разбива се меда и горчицата в олиото. Разбива се оцета, солта и черния пипер. Съхранява се в буркан до една седмица.

Див лук и риба – подправете сготвената риба с див лук или мариновайте рибата в примес от зехтин и див лук.

Добавете див лук към кубчета лед – сервирайте смесени питиета с кубчета лед от див лук – нарязва се малко див лук и се слага във форма за лед. Формата се добавя с вода. При сервиране на пунш се напълва купата с пунш с кубчетата лед, преди да се добави пунша.

Див лук и яйца – лукът се съчетава доста добре с яйца и ястия с яйца. Поръсва се див лук върху бъркани яйца и се прибавя към омлети.

Ароматизирано масло – дивия лук се употребява в ароматизираното масло. Ето рецептата за ароматизирано масло:

  • 100 гр козе сирене
  • 2 с.л. надробен свеж див лук
  • 1ч.л. морска сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • 3 печени скилидки чесън
  • ½ чаша омекотено несолено масло

Приготвяне: смесват се всички съставки в приблизително огромна купа. Сместа се оформя като пън и се охлажда, до момента в който стегне.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР