Как един малък, дъждовен остров край бреговете на Северна Европа

...
Как един малък, дъждовен остров край бреговете на Северна Европа
Коментари Харесай

Как Британската империя завладя малкия дъждовен остров

Как един дребен, дъждовен остров край крайбрежията на Северна Европа се оказва под властта на най-голямата империя, която светът в миналото е виждал? Случайност или план? Ами в действителност и двете по малко. И всичко стартира, вярвате или не, с шепа пирати.

Историята на Британската империя стартира по времето на кралица Елизабет I. След откъсването на татко ѝ Хенри VIII от Рим католическа Испания става зложелател номер едно на Англия. Елизабет дава позволение на хора като Франсис Дрейк и Уолтър Роли да откраднат всичко, което могат, от испанците и да завземат всяка територия, която могат да получат, до момента в който го вършат.

" Кавалерите " на Елизабет се впускат в тази задача на драго сърце, преследвайки испанските робовладелци край крайбрежията на Западна Африка, ограбвайки кораби, натоварени със злато и скъпоценности от колониите на Испания, и нахлувайки в нейните пристанища в Южна Америка и Карибския басейн . Скоро испанското богатство не стига до Мадрид, а до Лондон. Кому е нужна империя, когато вместо това можеш да крадеш от империя, ръководена от друга страна?

За страдание на пиратите, спонсорираното от страната развлечение завършва, когато наследникът на Елизабет, Джеймс I, подписва Лондонския контракт през 1604 година, с който публично се поставя завършек на военните дейности на страната с Испания. Договорът се оказва извънредно неизвестен в Англия, където се възприема като изменничество по отношение на Нидерландия, съдружник на Англия по това време. Мирът продължава до 1625 година, след което корабите и отвъдморските владения на Испания още веднъж стават обект на игра.

Човекът, който се възползвал най-вече, когато военните дейности се възобновили, бил уелсецът Хенри Морган. Работейки от Порт Роял в Ямайка, който е високомерен от Испания от англичаните през 1655 година, Морган организира смели нападения против испанските пристанища в Куба, Панама и Венецуела. Тези нападения го вършат извънредно богат и вместо да се върне в Англия с плячката си, той става лейтенант-губернатор на Ямайка и влага парите си в големи площи плодородна земя на острова.

С придобиването на Ямайка и други острови в Карибския басейн, както и със основаването на колонии на американския континент при започване на 1600 година, Англия към този момент публично е в играта за империя. Тя е спечелила прилична сума от ограбването на испанците, само че това е нищо спрямо това, което е щяла да завоюва от няколко артикули, които новите ѝ отвъдморски владения отглеждат в обилие - тютюн и захар.

A century ago Britain controlled a vaster empire than the world has ever seen. Today the country is less influential than it has been in memory. Two new books examine the history and consequences of colonialism
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР