Как да ускорим метаболизма – това е заветната цел на

...
Как да ускорим метаболизма – това е заветната цел на
Коментари Харесай

9 трика за по-бърз метаболизъм

Как да ускорим метаболизма – това е заветната цел на всички, които желаят да смъкват килограми или да задържат стройната си фигура. Това зависи от доста фактори, измежду които са възрастта, пола и даже гените. Мъжете изгарят калории много по-бързо от дамите, даже и когато си почиват. Освен това – откакто навлезем в 40-те си години, метаболизмът ни се забавя. Как можем да го ускорим? Ето 9 метода, оповестени от американското издание WebMD.

1. Правете мускули

Тялото гори калории непрекъснато, даже и неподвижен. Хората, които имат повече мускулна маса, горят повече калории, даже когато почиват. Около 500 грама мускули употребяват по 6 калории дневно единствено за поддържането си, до момента в който същото количество мазнини горят единствено по 2 калории. Затова тренировките за мускули задействат цялото тяло, като подвигат и междинните дневни “обороти ” на метаболизма.

2. Интензивни извършения – тичане или аеробика

Макар и да не усилват мускулната маса, тренировките в зала като аеробика форсират метаболизма часове след заниманията. Ключът е в интензивността – изберете по-натоварващи извършения, в случай че до момента сте били на по-лек режим. Ако тичате постоянно, може да включвате къси спринтове в тренировката.

3. Пийте повече вода

За да горите повече калории ви би трябвало вода. Метаболизмът се забавя даже и при леко дехидратиране на организма. Проучване сочи, че възрастни, които пият по 8 и повече чаши вода дневно, изгарят доста повече калории спрямо пиещите единствено по 4 чаши. За да сте добре хидратирани, изпивайте по чаша вода или друга неподсладена напитка преди всяко хранене. Между главните хранения хапвайте плодове и зеленчуци вместо геврек или чипс.

4. Хапвайте по малко, само че по-често

Яденето по малко през по-кратки шпации оказва помощ при намаляване. Ако поемате огромни порции на обяд и след това чак късно вечер, метаболизмът се забавя. По-добре е да хапвате дребни порции на всеки 3 до 4 часа денем. Друг бонус е, че по този начин ще изяждате по-малко при главното хранене.

5. Слагайте подправки

Пикантните храни съдържат натурални съставки, които форсират обмяната на веществата. Добре е да прибавяте по една лъжичка пикантен пипер при готвене или да поръсвате блюдата си. Но имайте поради, че това е добре да се прави, в случай че имате здрав корем.

6. Заложете на протеините

Организмът изгаря доста повече калории, усвоявайки протеинови храни, в сравнение с въглехидрати и мазнини. В рамките на уравновесеното хранене заменете някои въглехидратни храни с белтъчни. Добър източник на протеини са нетлъстите телешко, пуешко, пилешко месо, рибата, яйцата, ядките и други

7. Черно кафе, апелирам

Ако сте почитател на кафето, най-вероятно го обичате поради бързия освежителен резултат. При умерена консумация кафето може да подкрепи ускоряването на метаболизма. Кофеинът усилва издръжливостта при тренировки. По-добре е кафето да се пие чисто (черно) и без подсладители.

8. Презареждайте със зелен чай

Навикът да се пие зелен чай или улонг (оолонг) е потребен – в тази ситуация поради доставката на кофеин и катехини. Тези вещества форсират метаболизма за няколко часа. Според изследвания – пиенето на 2 до 4 чаши какъвто и да е чай може да усили изгарянето на калории със 17% по време на умерено интензивна подготовка за малко време.

9. Избягвайте фрапантни диети

Драстичните диети за намаляване – тези с дневен енергиен банкет под 1200 калории за дамите и под 1800 калории за мъжете, са неприятна концепция, в случай че задачите по-бърз метаболизъм. Въпреки че оказват помощ за събаряне на килограми, това става за сметка на потребните хранителни субстанции. Освен това може да загубите мускулна маса, а това забавя метаболизма. В резултат организмът гори по-малко калории и след това килограмите се качват по-бързо, в сравнение с преди диетата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР