Как да се регулират цените на енергоносителите и на водата

...
Как да се регулират цените на енергоносителите и на водата
Коментари Харесай

10% ДДС или рязане на разходи - Иван Иванов и Асен Василев в спор за регулирането на цените

Как да се контролират цените на енергоносителите и на водата и кое е държавна интервенция в работата на по закон самостоятелния енергиен регулатор? По тези тематики влязоха в неприсъствен спор пред БНР ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиран (КЕВР) Иван Иванов и министърът на финансите Асен Василев.

Пръв по време изявление даде Иван Иванов. Видимо афектиран от думите на премиера Кирил Петков, който разяснява след повишаването на газа с 30% от 1 януари, че, Иванов съобщи, че е останал стъписан от намесата на изпълнителната власт в работата на комисията. По думите му неправителствени организации към този момент са сезирали за нея Европейската комисия и той чака отговор от Брюксел. Според шефа на регулатора изявлението на Петков демонстрира " или доста ниско равнище на осведоменост, което не може да бъде опрощение за българския министър председател, или високо равнище на непросветеност и непознаване на материята ".

" Ако има някакви нарушавания в комисията, министър председателят има опцията да сезира ДАНС и в случай че тя не открие никакви нарушавания, аз съм подготвен като ръководител на КЕВР да заведа дело за клюка ", добави той.

Пред БНР Иванов показа концепцията си възпирането на цените на енергоносителите да стане като се понижи Данък добавена стойност за тях на 10 на 100 и добави, че няма пояснение за какво държавното управление не възприема концепцията.

След него в студиото на " Неделя 150 " влезе финансовият министър. В отговор на въпрос той съобщи, че понижение на Данък добавена стойност няма да има и предложи други източници: " Намаляването на цените би трябвало да стане на база на понижение на разноските в системата и тук е нашият укор към КЕВР ".

По думите на Асен Василев регулаторът взима решенията си за цените без да прегледа действителните разноски на сдруженията, а приема на доверие записаното в подадените от тях документи. " Искам да видя какъв брой действителни инспекции на данните се вършат и да се види какво това би означавало, в случай че се видят същинските разноски ", сподели той. Аргументира се и с това, че като длъжностен министър на стопанската система и енергетиката през 2013 година е съумял за два месеца да понижи разноските на сдруженията в бранша с 800 млн. лева или с 20 на 100 годишно.

Василев даде образец и с ВиК сдруженията (бел. ред. техните цени биха скочили също с към 30 на 100, в случай че това не беше отсрочено с мораториума, натрапен от Народното събрание). " Ако има ВиК сдружение с 80% загуба на вода по трасето, значи, че заплаща за ток и за филтриране за 100 единици, само че единствено една шеста стига до потребителите. Тоест заплаща шест пъти повече за ток и филтриране, " пресметна Василев.

Той подсети, че за рационализация на Вик мрежата са отделени 2.4 милиарда лева, само че към този момент пета година не се употребяват. " И тук е работата на КЕВР - да следи, да има доста съществени диалози с тези сдружения и през регулаторната рамка да изисква от тях да смъкват разноските ", сподели министърът.

Най-лесното е да дадем дотация или да понижим някой налог
 Асен Василев,
министър на финансите

Запитан дали има кандидатури за поста на Иванов, чийто мандат изтече през април 2020 година, Василев сподели, че се търси човек с извънредно огромно равнище на професионализъм, който би трябвало да познава енергийната система или да е бил добър инспектор и да има финансово-анализаторски качества. В отговор на въпрос уточни, че няма съответни имена, които да се разискват, а желанието е изборът да е измежду допустимо най-широк кръг претенденти.

Самият Иванов (на 77 г.) пък се пошегува, че в случай че не бъде заменен, ще разгласи гладна стачка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР