Как да се храним, за да не се разболеем, струва

...
Как да се храним, за да не се разболеем, струва
Коментари Харесай

Истини и митове за настинките и грипа

Как да се храним, с цел да не се разболеем, коства ли си да вървим в студа и да пием антибиотици при простуда?

Всеки има свои лични отговори на тези въпроси. Често сме в плен и заблуди.

Преди всичко е значимо да се прави разлика сред елементарна простуда и грип. Грипът може да бъде породен единствено от вирус. Всяка година се появяват нови типове, някои от тях са животозастрашаващи.

Обикновената простуда, също е породена от вируси, само че по-малко рискова и рядко от бактерии.

Студът във всички тези случаи няма нищо общо с това, макар че хипотермията постоянно способства до понижаване на имунитета, което пък усилва вероятността от заболяване.

Какви други постоянно срещани обстоятелства знаем за елементарната простуда и дали са правилни?

Тялото не може да се отбрани от вируси независимо

Това е мит. Нашата имунна система отблъсква множеството офанзиви от бактерии и вируси. И е по-разумно да го подсилите не благодарение на хапчета, а посредством вярно хранене.

В последна сметка повече от 70% от клетките на имунната система се намират в червата.

Избягвайте тежката храна. Яжте плодове и сезонни зеленчуци, богати на витамин С (цитрусови плодове, киви, магданоз), храни, богати на желязо (пресни зеленчуци, яйчен жълтък, пълнозърнести храни) и пробиотици (кисело мляко и други млечни продукти).

Ограничете напитките, които съдържат танини (вино, чай, кафе) – те пречат на вярното асимилиране на желязото. И също по този начин не се увличайте по мазно и сладко.

Яжте колкото е допустимо повече, с цел да оздравеете.

Това е мит. Разбира се, не би трябвало да гладувате по време на заболяване. Тялото се нуждае от сила, с цел да се бори с възпалението. Не е нужно обаче да се храните принудително - тялото ще алармира единствено, когато има потребност от храна. Ако нямате чувството на апетит, ненужно е да се тъпчете принудително с храна – храносмилането й употребява ресурсите на тялото, а те биха могли да отидат за битка с заболяването. Трябва да пиете течности колкото е допустимо повече.

Необходимо е всеки ден да се проветрява помещението

Вярно е. Проветряването гони микробите, които внасяме посредством ръцете, облеклата, обувките в дома си. Проветрявайте всяка заран за 10 минути. Колкото по-рано, толкоз по-добре: заран въздухът в града е по-малко нечист.
Познато до болежка растение сполучливо лекува кашлица и простуда
На наша територия има група растения, които имат антибиотичен резултат. Става дума за растения, съдържащи сенфол-гликозиди. Това са...
Прочети повече
Детето ми е болно, значи и аз ще се разболея

Това е мит. Децата до 6-7 години постоянно се разболяват, защото имунната им система към момента не е развита.

В съпоставяне с детския имунитет, възрастен може да се бори с повече бактерии и вируси, само че въпреки всичко е значимо да се съблюдават избрани правила:

·         Мийте по-често ръцете си;

·         Не целувайте и не прегръщайте болния.
Направете това и ще се избавите от настинката по-бързо
Настинката нормално се лекува за няколко дни. Но когато ни повали, вършим всичко допустимо да се излекуваме по-бързо и постоянно позволяваме...
Прочети повече
Ходенето в студено време води до настинки

Това е мит. Колкото по-малко се движим и колкото по-малко сме на открито, толкоз по-голям е рискът да се разболеем. Движението подкрепя оптималния метаболизъм, а постоянните зимни разходки закаляват тялото.

Важно: В студено време би трябвало да се обличате вярно. Потенето на открито с прекомерно топли облекла е по-опасно от мръзненето. При заледяване над минус 15 градуса носете три пласта облекла: долни дрехи памучно или термо долни дрехи, топъл пуловер и панталони, пухено яке или кожено палто.

Трябва постоянно да изплаквате носа си

Промиването на носа с физиологичен разтвор е потребно, даже в случай че нямате хрема. Физиологичният разтвор ще помогне за обезвреждане на микробите по носната лигавица.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР