Как да са върнат темповете на икономически растеж до потенциално

...
Как да са върнат темповете на икономически растеж до потенциално
Коментари Харесай

За проблемите в китайската икономика и перспективите за 2023 г

Как да са върнат темповете на стопански напредък до евентуално оптималните стойности

На фона на влошаващата се обстановка в международната стопанска система необикновен интерес съставляват напъните на Китай – първата стопанска система в света по ПЧП – да подтиква икономическия напредък.

Китайската стопанска система наподобява много уверена, само че обстановката в нея към момента не дава отговор на плануваните индикатори. След известно закъснение в края на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година, тя мина към бърз напредък през третото тримесечие - с 3,9%, само че още веднъж се забави през четвъртото тримесечие. В резултат на това за първите три тримесечия на 2022 година растежът е 3% на годишна база. Вече е ясно, че до края на годината растежът на Брутният вътрешен продукт на Китай ще бъде осезаемо под 5%.

Ръстът на производството в преработващата индустрия се забавя, което се вижда от кумулативния показател на бизнес интензивността в съответните сектори; през ноември спада до 48%.

Сравнително сдържан е спадът при производството на потребителски артикули и високотехнологичните промишлености, които са тясно свързани с пазара на крайни артикули. През октомври добавената стойност в китайската промишленост е повишена с 5% на годишна база и с 10,6% в подтекста на високотехнологичното произвеждане.

В същото време общите продажби на дребно на потребителски артикули спаднаха през октомври, общият годишен ритъм на напредък на финансовите вложения в производството и недвижимите парцели се забави, а темповете на напредък на вноса и износа станаха негативни.

Китайските икономисти показват три съществени аргументи за проблемите в китайската стопанска система. Две от тях са с външен генезис - доста намаляване на външното търсене на китайски артикули заради закъснение на темповете на напредък на най-големите страни с развити стопански системи, настъпило под натиска на инициираната от Запада геополитическа криза; краткосрочно приключване на капитали от Китай заради внезапно повишение на лихвените проценти от Федералния запас на Съединени американски щати.

Смята се, че най-важната вътрешна причина, която спъва стопанската система, е експлоадирането на епидемията и произлизащите от нея тежки и продължителни ограничавания. Джан Ликун, експерт в Китайската федерация по логистика и покупки, счита, че е извънредно значимо „ въздействието на епидемията върху икономическото възобновяване да се понижи допустимо най-скоро “ и „ да се отстранен рестриктивните мерки, свързани с пониженото търсене, незабавно щом допустимо ".

Тези аргументи сътвориха редица по-дълбоки проблеми в стопанската система на страната. Джан Мин, заместник-директор на Института по финанси към Китайската академия за обществени науки, показва доста закъснение на растежа на приходите на семействата, които отсрочват потреблението на дълготрайни стоки; продължаващите високи цени на стоките; доста закъснение на темпа на напредък на вложенията в недвижими парцели, а този бранш е един от главните мотори на икономическия напредък в Китай.

Най-важният въпрос е по какъв начин да се реализира внезапно увеличение на съвкупното търсене и бързо връщане на темповете на стопански напредък до евентуално вероятни оптимални стойности.

Въпросът за ускорение на икономическия напредък през 2023 година по отношение на осъществяването на „ 20-те ограничения за битка с Коронавирус -19 “ неотдавна беше прегледан на Централната работна конференция по стопанска система и на особено съвещание на Политбюро на Централен комитет на КПК.

Условно са обрисувани три съществени посоки: усилване на решаващата роля на страната в стимулирането на стопанската система посредством развиване на обществения бранш и повишение ролята на обществените вложения при поддръжка на недържавния сектор; необикновен акцент върху дейната фискална политика; разширение на дълговото финансиране на действителния бранш на стопанската система. Всяка посока има свои лични характерности.

Първият основен миг от ограниченията за стимулиране е доста увеличение на държавните разноски за финансиране на действителния бранш на стопанската система и преди всичко на инфраструктурни планове.

Като второто направление се показва стимулиране на икономическия напредък основно посредством ограничения на фискалната политика, защото опциите на паричната политика в това отношение са лимитирани. Отбелязва се, че „ на финансовия пазар на Китай не липсва нито ликвидност, нито предлагането на заеми “, само че слабото търсене на заеми оказва въздействие.

Икономистите в КНР считат, че дейното понижаване на задлъжнялостта на фирмите води до понижаване на новите финансови вложения и е опасност както за икономическия напредък, по този начин и за финансовата непоклатимост. Следователно ролята на паричната политика на този стадий съгласно специалистите е да поддържа ниски лихви и да обезпечи задоволителна ликвидност (която и в този момент към този момент е висока в Китай).

Предлагат се и спомагателни излъчвания на специфични съкровищни облигации за финансиране на огромни финансови вложения в инфраструктура. Досега вложенията в районна инфраструктура в Китай бяха финансирани от локалните управляващи, за което те задлъжняха към огромните банки. Големият дълг на локалните управляващи е дълготраен проблем на китайската стопанска система. Следователно тази мярка би трябвало да освободи властта на провинциите и градовете от несъразмерни разноски.

Сред предстоящите позитивни последствия от тези ограничения е съживяването на пазара на недвижими парцели. Държавното рефинансиране на разработчиците ще им разреши да възобновят финансирането на планове за налични жилища, да завършат незавършени планове, да попълнят оборотния капитал и да изплатят задълженията си.

Третото направление разумно следва от първите две: през 2023 година се предлага увеличение на емисията на обществения дълг и връщане на каузи на недостига на държавния бюджет в Брутният вътрешен продукт до равнище от най-малко 3%.

Ляо Кун, основен икономист в Института за финансови проучвания Chongyang към университета Ренмин в Китай, има вяра, че издаването на съкровищни облигации за развиване на инфраструктурата ще укрепи стопанската система, макар по-високото равнище на държавен недостиг.

Сред рисковете на оферти метод е увеличението на инфлацията. Китайските икономисти обаче не виждат това като проблем. Както Yu Yongding, член на Китайската академия за обществени науки, акцентира, Китай в този момент би трябвало да даде приоритет на ускоряването на растежа пред ограничението на инфлацията. Според него акцентът върху ограничението на финансовите опасности не опонира на напъните за ускорение на икономическия напредък.

В резултат на това китайските икономисти считат, че подхванатите ограничения би трябвало през 2023 година да върнат темповете на стопански напредък на Китай до годишни темпове на растеж на Брутният вътрешен продукт от 5-6%. Deutsche Bank China предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай от почти 3% през 2022 година до 4,5% през 2023 година, което е покрай цифрите, избрани в Китай. Забележимо обновяване на икономическия напредък се чака от средата на 2023 година, когато резултатите от продължаващото доста облекчение на анти-COVID рестриктивните мерки ще се проявят изцяло.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР