Как да режем малините за богата реколта година след година?

...
Как да режем малините за богата реколта година след година?
Коментари Харесай

Как да режем малините за богата реколта година след година

Как да режем малините за богата годишна продукция година след година? Малините са едни от най-вкусните плодове в нашата градина. Вкусно многогодишно растение, което ще се завръща година след година с вярното подкастряне. Със сигурност са ни обичани.

Добре е да разполагаме с богат подбор от разнообразни малини в градината. Така ще имаме плодове през цялото лято и началото на есента. Ако към този момент отглеждате тези вкусни плодове, ще знаете, че вярното подкастряне на малини е едно от основните умения, които би трябвало да владеете.

Защо е значимо да режем малините – по какъв начин да режем малините

Малините, които не са подрязани, ще понижат способността си за плододаване с течение на времето. Те също могат да бъдат по-податливи на вредители и заболявания. А гъстотата може да отслаби растенията и да понижи добива на вкусните плодове.

Нещо повече, резитбата на малините може да помогне градината ви да наподобява спретната и подредена. Изсъхналите и развалени малинови пръчки се подрязват. Издънките, които изскачат към старите шубраци, се подрязват, с цел да се избегне разпространяването им в близките места на градината.

Подрязването може също да ви разреши да намалите височината на малиновите насаждения. Това ще ви улесни в управлението на растенията и прибирането на реколтата.

Различни типове малини

Преди да подрежете малините си, значимо е да определите кой вид или сортове имате. Има необятна гама от разнообразни сортове, които се разграничават по своите условия и характерности. В допълнение към елементарните червени малини, можете да намерите черни и златни сортове малини. Без значение какъв цвят могат да бъдат плодовете, всички малини са членове на подрод Rubus. Всички постоянно срещани сортове попадат в две разнообразни категории.

  • Плододаващи малини в средата на лятото (флорикани – напредък от предходния сезон).
  • Късно летни/есенни плододаващи малини (примокани – напредък за настоящия сезон).

Необходими са разнообразни способи за подкастряне на малини от двата разнообразни типа.

Подрязване на летни сортове малини – по какъв начин да режем малините

Подрязвайте летните плододаващи малини в края на лятото или есента, откакто плодовете са събрани. Тъй като малиновите растения дават плодове през втората година на напредък, задачата е да се отрежат единствено тези, които са плодоносили през тази година (флориканите) . Ще оставите растенията от този сезон ( примоканите ) на място. Те ще се трансфорат в цветове и плодове през идната година.

Единственото изключение от това е мястото, където малините са станали прекомерно начесто. Ако има прекалено много примокани и те са прекомерно начесто, може да се наложи да отрежете и някои от тях.

Докато флориканите нормално се подрязват след прибиране на реколтата, примоканите постоянно се разреждат при започване на пролетта. Не се изкушавайте да намалите броя на примоканите, до момента в който растенията не са на възраст най-малко на три години. В противоположен случай силата и добивът може да бъдат понижени. Как да режем летните малини?

  • Идентифицирайте флориканите, които са дали плод тази година. (Те са кафяви или сивкави на цвят и по-твърди по текстура. Примоканите от този сезон ще наподобяват свежи и зелени.)
  • Използвайте градинска ножица, с цел да отрежете флориканите на равнището на земята, без да оставяте пънчета.
  • Вземете най-силните от зелените примокани и ги завържете към опорната структура.
  • Отстранете по-слабите или развалени примокани (или примокани, които желаете да премахнете за прореждане), като ги отрежете на равнището на земята.

В края на зимата (около февруари) може също да ограничите височината на най-дългите примокани, с цел да улесните прибирането на реколтата. Отрежете върховете на най-дългите пръчки до височина, която можете да достигнете. В опорните структури е по-добре да ограничите растежа до 10 см над горната опорна жица.

Подрязване на късни сортове малини

Малините, които плододават в края на лятото/ранната есен върху растежа през този сезон (примокани), се подрязват най-добре към февруари (късна зима). Подрязването по това време ще помогне да се подсигурява, че растенията са имали време през пасивните зимни месеци да запазят доста въглехидрати в своите коренови системи.

Когато подрязвате тези сортове малини, имате два избора. Можете да:

  • Отрежете всички малинови пръчки на равнището на земята.
  • Или се стремете към двойно подкастряне, като изберете най-силните 6-8 пръчки за метър насаждения и ги оставите на към 1 м височина. Останалите отрежете на равнището на земята.

Подрязване на малини през лятото за двойно повече годишна продукция

Изборът дали да се стремите към двойно повече годишна продукция или не ще зависи от редица фактори. Важно е да се разбере, че единствено избрани сортове са подобаващи за това мероприятие. (Сортове като „ Есенно богатство “, „ Химбо топ “ и „ Джоан джей “ се смятат за изключително подобаващи за двойно подкастряне.)

Двойното подкастряне може да бъде потребно за хората с по-малки градини, които нямат място за развъждане на летни и есенни сортове. Ако решите да се стремите към двойна годишна продукция, можете да постигнете дребна, само че скъпа ранна годишна продукция в допълнение към главната годишна продукция.

Обаче нормално се смята, че растенията, които раждат единствено един път, в края на лятото/ранната есен, създават плодове с по-високо качество. Добивът нормално ще бъде по-висок, в случай че съумеете да намерите място за развъждане както на сортове в средата на лятото, по този начин и на късното лято/есен (около 5% по-високи, в сравнение с когато се отглеждат единствено последните).

Ако въпреки всичко решите да се стремите към двойно подкастряне, пръчките, които са били оставени на 1 метър височина, би трябвало да бъдат отрязани до равнището на земята незабавно откакто са завършили с плододаването през лятото.

Прореждане на малиновата ферма през лятото

Понякога се постанова да намалите гъстотата във вашата малинова ферма . Направете това, като разредите непотребните растения през лятото. Също по този начин е добра концепция да премахнете плевелите, както и развалените или заболели малинови растения. Трябва да ги отстраните допустимо най-скоро, с цел да предотвратите разпространяването на всевъзможни проблеми.

Често издънките могат да станат прекомерно начесто към основата на вашите примокани и флорикани, сред редовете. Ако те са покрай основата на растенията, най-добре е да ги премахнете. Отрежете ги в основата, на равнището на земята. Ако се опитате да ги извадите или изкопаете, можете да повредите кореновата система на малините.

Ако обаче имате потребност от нови растения, можете да изкопаете малиновите издънки и да ги пресадите на ново място. Те ще са идентични на родителското растение. Тези нови растения би трябвало да се подрязват на към 5-12 см над равнището на земята, с цел да се насърчи образуването на нови малинови пръчки.

Подрязването всяка година ще ви разреши да поддържате здрава и продуктивна малинова ферма. Понякога подрязването може да наподобява брутално. Но вярното подкастряне ще ви помогне да сте сигурни, че вашите растения са здрави и ще продължат да създават своя апетитен рандеман за години напред.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР