Как да празнуваме, без последствия за здравето ни и да

...
Как да празнуваме, без последствия за здравето ни и да
Коментари Харесай

Трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето

Как да честваме, без последици за здравето ни и да не станем с няколко размера от горната страна, в сравнение с преди този момент –  ето трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето. По традиция празничните трапези са богати на всевъзможни храни и питиета, а даже някой да съблюдава хранителен режим през годината, това е времето, в което му отпуска края. Само че това може даже да ви напреди, освен да докара до качване на тегло.

Затова вижте нашите трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето:

Здравословната храна е най-хубавата подготовка за новогодишно празнуване

Подготвяйки се за Новогодишните празници, не е нужно да седите на полугладна диета. След това ще се нахвърлите върху храната и това е удар за храносмилателния тракт. Но въпреки всичко е нужна подготовка. Предварително, няколко седмици по-рано, знаейки, че би трябвало да контролирате тежестта си, тъй че след празниците обичаните ви облекла да ви паснат, би трябвало да преминете към по-здравословна диета.

Наблегнете на варени, задушени, печени на фурна ястия, леко подправени с растително масло. Не забравяйте зърнените храни за закуска, салатите за обяд и плодовете заран. Те са превъзходен източник на фибри и витамини.

Сега е времето на постите и е целесъобразно да се придържате към техните правила, като не консумирате скотски артикули, изключително преварени и мазни. По този метод вие възстановявате действието на храносмилателната система, подготвяйки я за някои ексцесии през празничните дни.

Задължително закусете на 31 декември. Не гладувайте от сутринта. В противоположен случай, вечерта ще се нахвърлите върху храната и най-вероятно ще преядете.

Умереността е главното предписание

На Новогодишната софра не би трябвало да има преварени, мазни, щедро подправени с майонеза блюда. Една от най-лошите комбинации от храни, които могат да провокират обостряне на стомашни премеждия, е комбинацията от мазни и сладки храни, и алкохол. Например, в случай че сте употребявали желе като главно ядене, пържено или пушено тлъсто месо, яли сте торта, измита с алкохол. За да смели тези три продукта, панкреасът може да няма задоволително ензими и откакто се хранят по този начин, хората се озовават в болница с изострен панкреатит.

Главни трикове за новогодишно празнуване

Пригответе си нещо леко и го приемайте на дребни дози. Може би се поглезете с нещо екзотично, което не можете да си позволите всеки ден. Това ще добави нотка тържественост.

Ако празнувате цяла нощ, правете отмора от храненето, не яжте непрестанно. Трябва да се движите най-малко час, за предпочитане на открито.

Колкото по-малко алкохол, толкоз по-добре. Ако пиете алкохол, не смесвайте питиета: един тип за цялата вечер. Дозата е доста значима. Ако приказваме за безвредно количество за релативно здрав човек, това са 2 чаши шампанско за цялата Новогодишна нощ или не повече от 100 мл по-силна напитка. Мнозина одобряват ензими по време на хранене, с цел да подобрят храносмилането. Но това може да се направи единствено след консултация с доктор. Защото всички тези рекламни трикове: вземете ензимно хапче и яжте каквото и да е, не са толкоз почтени, колкото наподобяват. Неконтролираното потребление на ензими може да докара до липса на произвеждане на лични ензими от стомаха, панкреаса и черния дроб. И за някои това може да предизвика офанзива на изострен панкреатит, когато панкреасът стартира да се смила – това е съществено заболяване.

Не яжте тези неща при болен корем, черен дроб и сърце

При сърдечносъдови болести: хипертония, исхемична болест на сърцето, съдова склероза е належащо да се изключат всички солени, съсредоточени като желе бульони. И също по този начин, с цел да избегнете утежняване – всички мазни, пържени, пушени храни и алкохол. Много хора сами виждат, че след пиянство на алкохол кръвното налягане им се покачва заран. Така че, в случай че хипертоникът пие на Нова година, изключително в остатък, това може да приключи с рецесия.

При болести на стомашно-чревния тракт: гастрит, стомашна язва, панкреатит е по-добре да не ядете дразнеща храна. Това е доста солено, кисело, пиперливо, мазни бульони, както и храни с груба целулоза. Например, в случай че човек с продължителен гастрит яде прекалено много салата от прясно зеле, това може да докара до остра форма на болестта.

При болести на жлъчния мехур, панкреаса или черния дроб доста мазната, съсредоточена храна е противопоказана даже на празничната софра.

Най-хубавите ястия за новогодишно празнуване

Добре е на празничната Новогодишна софра обичайно да има здравословни, уравновесени ястия. Това е печена бяла риба със сос от авокадо, топла салата от зеленчуци на фурна; за десерт – плодово желе с късчета плодове. Вкусни, лесни за преправка от тялото ястия, които се подготвят доста бързо.

За да приготвите топла салата, вземете равни пропорции сладки чушки, патладжан, домати. Измийте зеленчуците, отстранете чашелистчетата от патладжана, останалите зеленчуци оставете цели. Печете във фурната за 30 минути при 210-220°C. Те би трябвало да станат меки, а коричката им златиста.

Извадете изпечените зеленчуци, отстранете кожата. Нарежете на части и сложете в купа за салата. По предпочитание можете да добавите зелен лук, 1/4 люта чушка и свеж кориандър, подправете с растително масло и сол на усет. Сервирайте топли.

За да приготвите рибата, загрейте фурната до 200 C. Поставете рибата в плик за печене. В него се налива малко зехтин, поръсва се с подправките: сол, надробен черен пипер, култивиран чай, розмарин, мащерка, лимон и други подправки на усет. Оставете рибата да се маринова за 20 минути и я запечете във фурната за 15-20 минути. Сервирайте готовото ядене горещо.

Сосът от авокадо за риба също се подготвя за няколко минути. Обелете и почистете едно авокадо, прибавете 3 белени домата, консервирани в личен сок, разбийте всичко в блендер. Добавете обичаните си билки и не забравяйте да добавите малко кориандър, надробен сминдух.

Желе с късчета плодове. Вземете 2 чаши от обичания си естествен сок, да вземем за пример черешов или ябълков, и изсипете малко количество от него в 14 г желатин. Оставете желатина за час да набъбне. След това изсипете останалия сок в тенджера и поставете на огън, прибавете желатиновата примес, загрейте, само че не кипвайте, прибавете захар на усет. Сместа би трябвало да се разбърква непрестанно, до момента в който желатинът и захарните гранули се разтворят изцяло. След това разпределете плодовете, нарязани на тънки филийки (круши, киви, ананас, мандарини и всевъзможни други) във форми, залейте парещ сок с желатин. Оставете да се охлади, до момента в който стегне изцяло.

Живот след новогодишно празнуване

На 1 януари и дните по-късно яжте заран, не гладувайте. За закуска не би трябвало да има салати, които не са изядени за празника. Най-добрият избор е зеленчукова чорба, запарка. Ще понижи натоварването на тялото след изобилната празнична софра. Яжте протеинови храни вечер.

Важно: празниците не могат да продължат на масите от 1 януари до края на месеца. Празнувайте ден или два, а по-късно сред празниците би трябвало да има уравновесена диета с дребни количества, некалорична храна, протеин (достатъчен е 1 банкет на протеин на ден).

Следвайте тези трикове за Новогодишно празнуване, без вреди за здравето, не преяждайте и тогава ще имате положително въодушевление и ще се радвате на заниманието.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР