Как да пръскаме овошките през пролетта – пролетта вече наближава.

...
Как да пръскаме овошките през пролетта – пролетта вече наближава.
Коментари Харесай

Как да пръскаме овошките през пролетта – полезни съвети

Как да пръскаме овошките напролет – пролетта към този момент наближава. Сутрин към момента има негативни температури в някой дни, само че като цяло въздухът към този момент се затопля задоволително, с цел да се извърши обработката на овощните дървета и шубраци от вредители.

През февруари огромна част от овощните дръвчета са във фенофаза на насилствен покой. Презимуващите дървета скоро ще стартират интензивно да се развиват и да образуват пъпки. До този миг би трябвало да започнете първата обработка.

По-надолу ще разгледаме по какъв начин да пръскате овошките в края на зимата и при започване на пролетта срещу заболявания и вредители. Но преди този момент би трябвало да подготвите овошките за това, в случай че има потребност.

Подготовка за работа – по какъв начин да пръскаме овошките напролет

1. Първо би трябвало да прегледате стволовете.

В тази стъпка се следи за пукнатини и дупки от заледяване в кората на овошките. Всички недостатъци би трябвало да бъдат отстранени. За обработка на кората е подобаваща много твърда четка, чиито нишки ще отстранен мъртвите частици. Трябва да се отървете от тях, тъй че лекуването да е допустимо най-ефективно и разтворът да проникне на всички места.

Пукнатините би трябвало да бъдат обработени. Слабият разтвор на калиев перманганат или бордолезов разтвор ще свърши идеална работа. Овощарската замаска е идващият ви най-хубав другар.

Съвет: внимавайте да не повредите ствола и клоните с четката. В допълнение към четката можете да употребявате дървена стъргалка. Изборът на инструмент зависи от вашите желания.

2. Ако младият напредък е останал от есента, отрежете го в този момент с ножица.

Отрежете всички издънки и леторасти, които ще ви пречат. Сега е значимо да се извърши предварителна защита от патогени, които е допустимо да са останали от есента. По този метод ще се предотвратят вероятни болести напролет.

След като подготвите дръвчетата, в този момент би трябвало да ги напръскате с определеният от вас препарат. Ако се питате по кое време се пръскат овошките напролет, то отговорът зависи от разнообразни фактори. Но най-често през месец Февруари би трябвало да напръскате овошките, с цел да може да се преборите в ранен стадий с множеството типове заболявания и неприятели.

С какво и по какъв начин да третираме овощните дървета

Бордолезов разтвор и стоманен сулфат стартират да се употребяват след стопляне до +4 градуса. Препоръчително е процедурата да се извърши преди разпукване на пъпките. Биологичните артикули, като Фитоверм или Битоксибацилин да вземем за пример, се употребяват най-добре при +10 … +15 градуса и най-често вечер – това ще изключи проникването на слънчева светлина и вследствие на това образуването на изгаряния.

С какво да третираме овошките напролет:

1. Бордолезов разтвор (син камък и хидратна вар)

Бордолезовият разтвор е примес от меден сулфат (син камък) и хидратна вар. Продава се в подготвени опаковки, като за овощарите остава единствено да смесят двете съставки с вода в подобаващото съответствие.

Пръскането с бордолезов разтвор напролет се прави като превантивна мярка против появяването на бактерии, гъбички и вредители. Често се употребява за напръскване на овошките и за лекуване на рани по кората. Пръска се срещу антракноза, кафяво изгниване кластероспория, кокомикоза, монилиоза, филостистоза, къдрававост, плодово изгниване и други.

Как да приготвим бордолезвият разтвор за пролетното напръскване на овошките ? Сместа може да се подготви независимо. Семенните култури (ябълка, круша) изискват 1.5% разтвор . За 10 литра ще ви трябват 150 грама меден сулфат (син камък) и 150 грама хидратна вар. За костилковите овошки (слива, череша) е задоволителен 1% разтвор (100 грама от двете съставки на 10 литра вода).

Съвет: използвайте единствено пластмасови кофи, металните не се предлагат. Синият камък разтворете в топла вода. Ако ще ползвате пръскачка, би трябвало доста добре да прецедите разтворът, с цел да не ви се запушва дюзата. Не забравяйте да носите гумени ръкавици, когато работите с тези препарати. Третирайте овошките преди разпукването на пъпките, като пръскате щедро всички клони.

2. Железен сулфат (зелен камък) – по какъв начин да пръскаме овошките напролет

Железният сулфат е една от солите на желязото със сярната киселина, в която желязото е във втора степен на окисление. Продава се в подготвени опаковки, като за овощарите остава единствено да смесят продукта с вода в подобаващото съответствие.

Зеленият камък се употребява при болести, провокирани от липса на желязо – неинфекциозна хлороза и други. Най-често се разхвърля към ствола на дървото под короната в доза 0.5-1 кг на дърво и се прекопава. Дозата се дефинира съгласно възрастта на дървото и развиването на хлорозата. Освен това зеленият камък се изпозва за:

  • заличаване на нездравословни инсекти ;
  • профилактика и лекуване на гъбични болести (петна, брашнеста мана, плодово изгниване, кафяво изгниване и др.);
  • унищожаване на мъхове и лишеи (много дейно за тази цел);
  • стерилизация на рани по стволовете ;

Как да приготвим работен разтвор от зелен камък срещу неприятели? Като средство срещу летящи вредители, в това число и тези, зимуващи под кората, стоманеният сулфат се прави в централизация 500 г на 10 л вода. С подобен разтвор дърветата се пръскат щедро.

Как да приготвим работен разтвор от зелен камък срещу лишеи и мъхове? За да се отървете от лишеите и мъховете по овошките, би трябвало да извършите 3%-ен разтвор (300 г стоманен сулфат на 10 литра вода) за костилковите дървета. За семковите овошки се прави по-силен 5%-ов разтвор (500 г стоманен сулфат на 10 литра вода). Пръскането се прави при започване на пролетта, само че може да се направи и през есента, когато листата към този момент са опадали. Правят се две третирания с период от две седмици. След това мъховете и лишеите умират и сами падат.

Съвет: при подготвяне на разтвора и при напръскване на овошките, носете ръкавици и слагайте очила. Ако стоманеният сулфат попадне върху очите, изплакнете щедро с вода. А в случай че желаете да се отърървете от голите охлюви , напръскайте към растенията и разсада с 10-процентов разтвор!

3. Фитоверм

Пръскането с биологичният сътрудник Фитоверм (Fitoverma) може да ви отърве от 20 типа вредители. Основните са разнообразни акари, ябълкови цветни бръмбари и молци, всички типове листни въшки, трипс, листни червеи, белокрилки и други врагове на овошките.

Знаете ли, че: интензивният съставен елемент на лекарството е аверсектин С – отпадъчен артикул от почвената гъба Streptomyces avermitilis . Така попадайки в храносмилателната система, препаратът сковава нервната система на вредителите и след 2-3 дни настава тяхната гибел. В почвата дейното вещество се разлага на нетоксични съединения в границите на 48 часа. Освен това препаратът е доста подобаващ за отнасяне против колорадски бръмбар.

Как да приготвим работен разтвор с Фитоверм за пролетното напръскване на овошките? Една ампула от 20 мл Фитоверм се разтаря в 10 литра вода. Необходимо е овошките да се пръскат при умерено и ясно време заран, преди 10 часа, или вечер, след 18 часа. Растенията не би трябвало да се третират, в случай че се чакат превалявания в границите на 6 часа след третирането. Листата би трябвало да бъдат добре навлажнени с разтвор и от двете страни. При липса на превалявания лекарството продължава да работи от една до три седмици. Ако вали, резултатът на лекарството доста понижава.

Препоръчително е да третирате дърветата с Фитоверм три пъти. Второто напръскване се прави седмица след първото, а третото – 2 седмици след второто. 

Наблюденията демонстрират, че отнасяне с Фотоверм върху шубраци и овощни дървета понижава броя на нездравословните инсекти с 94-100%, а на акарите с 96-100%. Когато се обработва в горещо време, препаратът, за разлика от други средства, не изгаря листата. Препаратът не замърсява околната среда и се разлага бързо освен в почвата, само че и във водата. Но не използвайте препаратът по време на разцвет, тъй като това може да аргументи гибел на опрашващите пчели.

4. Битоксибацилин – по какъв начин да пръскаме овошките напролет

Напоследък биологичните артикули, като Битоксибацилин (Bitoxibacillin), набират все по-голяма известност за битка с заболяванията и неприятелите в овощната градина. Всички те са положителни, само че имайте поради, че тези медикаменти работят при температури от най-малко 8 °C.

Препаратът Битоксибацилин се напръсква върху овошките. Благодарение на своето деяние се основава неподходяща среда за насекомите. Ендотоксините с храната влизат в червата на паразита и стартират да работят. Това лекарство съдържа отпадъчни артикули от бактерии, като резултатът му е, че прави по този начин, че вредителите умират от апетит.

За задачата се вършат 3 пръскания през 5-7 дни. Работният разтвор се прави със 100 г на 10 литра вода. Разтворът се подготвя директно преди приложимост. Препоръчително е да се ползва към растенията вечер. Не забравяйте да ползвате защитни средства при третирането.

5. Хидратна вар (немска вар)

Пролетната обработка на градината включва варосване на стволове и изкопаване на почвата към стволовете на дървета. Така се унищожават вредители, криещи се в кората или в почвата под паднали листа. Освен това се прави и напръскване на овощните дървета и шубраци. Против заболявания, неприятели, гризачи и срещу ранни слани , може да напръскате овошките с хидратна вар.

Овощарите употребяват в последно време артикул прочут под името немска овощарска вар . Този артикул съставлява микронизирана вар, с която се пръска короната на овошките. Ствола се измазва с гъст варов разтвор. Понеже немската овощарска вар е много скъпа, има чудесна българска опция, която е в пъти по-евтина. Продуктът се споделя Хидратна вар (калциев хидроксид) на Калцит АД – Асеновград.

За да извършите работен разтвор от хидратна вар би трябвало да извършите 4%-ов разтвор (400 грама вар на 10 литра вода). Прецеждате доста хубаво и пръскате щедро короните на дръвчетата в безоблачен и топъл ден.

Съвет: с цел да засилите резултата против нездравословните инсекти и другите вредители, може да добавите няколко спомагателни продукта. Единият вид е да добавите дребна част парафиново масло Акарзин , който работи убийствено на насекомите посредством асфикция (задушаване). Другият вид е да добавите 0,5-0,6% наследник камък . И още един вид – може да добавите Ним Азал (универсален биологичен инсектицид), който образува тъничък филм и пречи на спорите на гъбите да се развиват, а също по този начин задушава яйцата на насекомите.

Тези препарати не вредят на пчелите или на хората, което е един огромен плюс за времето в което живеем. Погрижете се в точния момент за своите овошки, с цел да може и те да ви се отблагодарят след няколко месеца със своите вкусни плодове.

Желаем Ви триумф!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР